Denník N

Kaliňákove faktúry za Kiskove lety: Prezident ich popiera a vnútro ich nevie už tretí deň ukázať

Minister vnútra a jeho letka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister vnútra a jeho letka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister vnútra minulý štvrtok hovoril, že Prezidentskému palácu posielali faktúry za lety špeciálom a prestali s tým, keď im ich nikto nepreplácal. Kiskova kancelária tvrdí, že si Kaliňák vymýšľa.

Keď minister vnútra minulý týždeň verejnosti rozprával príhodu o tom, ako prezident Andrej Kiska a jeho sprievod vrátili povracaný vládny špeciál po pracovnej ceste do Mexika, pridal ešte jednu vec.

V súvislosti s letmi vládneho špeciálu do Popradu, kde prezident býva, minister vnútra povedal, že prezidentskej kancelárii za tieto lety vystavovali faktúry, ktoré nikto nepreplácal, a tak s tým nakoniec prestali.

Kaliňák tým chcel podporiť svoju verziu v spore s prezidentom. Kiska tvrdí, že minister mu odporúčal lietať špeciálom čo najviac, aby mali piloti nalietané hodiny. Minister vnútra ich rozhovor interpretuje tak, že hovoril len o pracovných cestách, prezident Kiska zasa vraví, že to Kaliňák myslel všeobecne a neskôr všetko proti prezidentovi zneužil na diskreditáciu.

„Povedal som pánovi prezidentovi, že je dobré, aby na všetky svoje pracovné cesty vládne lietadlá používal,“ vysvetľoval Kaliňák minulý štvrtok.

„Na to nasledovala otázka pána prezidenta, či teda niekedy môže ísť na tom domov. Hovorím, že samozrejme, ale to musí zaplatiť. Aj sa tak stalo. Jednu faktúru zaplatil, ďalšie faktúry nezaplatil, tak sme ich prestali vystavovať, pretože my tu vojnu s pánom prezidentom sme nikdy viesť nechceli.“

Ak také faktúry existujú, malo by ich ministerstvo vedieť predložiť. Denník N si ich vyžiadal hneď po Kaliňákovej tlačovke vo štvrtok. Doteraz nič neprišlo.

Palác: Žiadne faktúry nie sú

Prečo je to dôležité? Kaliňák nikdy predtým nehovoril o tom, že by prezidentovi pravidelne za jeho lety do Popradu posielali nejaké faktúry, ktoré by im nikto nepreplácal. Navyše, prezidentská kancelária vyhlásila, že Kaliňák si vymýšľa.

„Kancelária prezidenta, prirodzene, nikdy žiadnu faktúru nedostala, pretože polícia jej písomne oznámila, že neexistuje rozdiel medzi služobnou cestou a súkromnou cestou a zabezpečuje ochranu a prevoz chránenej osoby nonstop 365 dní v roku bez možnosti vzdať sa ochranky,“ reagoval ešte minulý týždeň Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Prezident za svoje lety zaplatil v minulosti dvakrát, išlo o dva lety vládnou letkou do Popradu, ktoré si objednal ešte pred svojou inauguráciou. Bol už zvoleným prezidentom, ale ešte sa neujal funkcie.

Kiska na palube vládneho špeciálu pri ceste do Česka v roku 2014. Foto – TASR

„Po zvolení za prezidenta a pridelení ochranky, ale ešte pred inauguráciou, využil lietadlo vládnej letky v dňoch 25. apríla a 28. apríla 2014, za čo mu ministerstvo vnútra vyfakturovalo: 1549 eur spolu za oba lety,“ vysvetľoval Kiskov hovorca Krpelan ešte v minulosti.

Tlačový odbor ministra vnútra Denníku N najprv vo štvrtok vysvetľoval, že v úrade nie je človek, ktorý má túto agendu na starosti. Odpoveď neprišla ani v piatok, sľúbili ju v pondelok. Ani v pondelok ministerstvo do uzávierky neodpovedalo, podvečer už Petar Lazarov z tlačového odboru rezortu nebral telefón.

Postoj ministerstva sa menil

Kauza Kiskových letov do Popradu sa tiahne od marca 2015. V tom čase týždenník Plus 7 dní a následne denník Pravda a televízia TA3 priniesli informáciu, že Kiska využíva vládny špeciál aj na cesty do Popradu, kam sa vracia na víkendy za rodinou.

Ministerstvo vnútra vtedy informácie médií nekomentovalo a novinárom tvrdilo, že Kiskove lety neeviduje. „Presné číslo, koľkokrát špeciál pán prezident využil, by mala mať Kancelária prezidenta, ktorá je objednávateľom letov. Letecký útvar nevedie špeciálnu štatistiku, v ktorej by zaznamenával počty letov jednotlivých štátnikov,“ odpovedal Kaliňákov tlačový odbor ešte v júni 2015.

Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Okrem toho úradníci hovorili, že nevedia vyčísliť, koľko Kiskove lety stoja. „Keďže letecký útvar ministerstva vnútra nelieta na komerčný účel, nevieme vyrátať presnú letovú hodinu,“ tvrdil Lazarov z ministerstva v marci 2015 televízii TA3.

Vlani už Kaliňák lety Kiskovi spočítal. Požiadal ho o to stranícky kolega a poslanec Martin Nemky (Smer), ktorý v parlamente navrhol, aby minister vnútra v Národnej rade o letoch ústavných činiteľov podrobne referoval.

Kaliňák pred poslancami povedal, že 70 percent Kiskových letov nesúviselo s výkonom jeho ústavných kompetencií, a ich cenu vyčíslil v tom čase na milión eur. Sumu stanovil podľa toho, koľko za svoje štyri súkromné lety zaplatil premiér Robert Fico.

V decembri 2017 Fico prezidenta listom vyzval, aby zaplatil takmer milión eur, ktoré vraj jeho súkromné lety stáli. Kiska predsedovi vlády na list neodpovedal.

„Na to sa nedá odpovedať. Nemám na to ani dôvod, odložil som to do archívu, lebo takúto urážku si nechcem uctiť tým, že si ju všimnem,“ povedal.

Kiska: Kaliňák je falošný klamár

Prezident Kiska ministra vnútra nezvyčajne ostro kritizoval v rozhovore pre maďarskojazyčný týždenník Vasárnap.

„Spolupracovníci mi často vytýkajú, že v ľuďoch hľadám to dobré – a aj keď o niekom stokrát počujem, že je to falošný, bezcharakterný človek,“ rozhovoril sa Kiska po otázke, čo sa vo funkcii naučil.

„Dnes už viem, že táto skúsenosť môže byť veľmi bolestivá, typickým príkladom je minister vnútra Robert Kaliňák, o ktorom som počul veľa zlého už pred tým, ako som nastúpil do funkcie. Mnohí ma varovali, aby som mu neveril, pretože je priateľský, dokonca žoviálny, ale keď to bude v jeho záujme, okamžite ma oklame.“

Podľa Kisku je typickým príkladom kauza letov do Popradu, odkiaľ pochádza a žije tam jeho rodina. Tvrdí, že mu Kaliňák sám ponúkol využívanie vládnej letky, ktorú jeho rezort spravuje, nakoniec z toho však Smer vyrobil kauzu. „Takýchto pascí mi však nastavil viac a som zvedavý, čo sa ešte chystá.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie