Denník N

Anonymný web Domáca liečba už „odhalil“ viac liekov na rakovinu než laureáti Nobelovej ceny

Stránka šíriaca zdravotnícke bludy je novým šampiónom medzi slovenskými dezinformačnými webmi. Lekári varujú, že internetové bludy môžu pacientov odrádzať od skutočnej liečby.

Neprejde mesiac, aby server Domáca liečba nenapísal o nejakom novom lieku na rakovinu. Môžete sa tam dočítať, že rakovinotvorné bunky dokáže zabiť púpava, červená repa, zeleninový džús, alebo napríklad emócie.

Naša ochrana pred rakovinou sa oslabuje, „ak ostávame nahnevaní, frustrovaní alebo negatívni ohľadne nejakej situácie“, napísal server zhruba pred rokom.

Nebyť Facebooku, server Domáca liečba by bol len okrajovým webom, aké navštevuje len špecifická skupina fanúšikov alternatívnej medicíny. Vďaka Facebooku však dokáže zasiahnuť aj tisíce Slovákov, ktorí by sa inak týmito témami vôbec nezaoberali.

Podľa zistení Denníka N sa Domáca liečba minulý rok na Facebooku zaradila medzi najväčších šampiónov slovenskej dezinformačnej scény. V počte lajkov, zdieľaní či komentárov ho predbehla iba stránka Slobodného vysielača a prokremeľský web Hlavné správy.

Ako to dosiahli? Stačilo raz za deň uverejniť článok o nejakom zázračnom lieku, o ktorom vám lekári nepovedia.

Napríklad vo februári valcoval sociálne siete článok o účinkoch zmrazených citrónov. Stačí ich postrúhať, pridať do jedla a môžete sa zbaviť cukrovky, vysokého tlaku, obezity, stresu a samozrejme aj rakoviny.

„Najlepšie na citrónoch je to, že na rozdiel od chemoterapie sa zameriavajú výlučne na rakovinové bunky, pričom zdravým bunkám neublížia,“ píše sa v článku.

Z analýzy Denníka N vyplynulo, že takmer štyritisíc väčšinou dospelých ľudí považovalo tento článok za taký zaujímavý, aby ho na Facebooku zdieľalo svojim známym.

Lekár: Sú tam samé nezmysly

Keď si článok prečítal košický lekár Maroš Rudnay, ktorý sa na serveri Lovci šarlatánov snaží vyvracať zdravotnícke nezmysly, zaujalo ho niekoľko vecí. „Ako prvé udrie do očí, že citróny majú liečiť viac vážnych ochorení, ktoré sú zo svojej podstaty úplne odlišné.“

Stačí zostať pri rakovine: článok sa neobťažuje nijak vysvetliť, o akom type rakoviny vlastne hovorí. „Hovoríme o leukémii? Rakovine prostaty? Hrubého čreva? A pokiaľ o všetkých, tak aká chemická látka dokáže brániť nekontrolovateľnému deleniu buniek? Nič z toho sa nedozvieme,“ hovorí Rudnay.

Bežnému človeku by mohlo napadnúť, že citróny predsa obsahujú vitamín C, ktorý niektorí lekári používajú aj pri podpornej liečbe rakoviny. Je tu však problém. „Pri podpornej liečbe sa vitamín C podáva injekciami a nie citrónmi. V citrónoch je ho veľmi málo. Človek by ich potreboval zjesť také kvantum, že by to jeho telo nemalo šancu stráviť,“ vraví lekár z Lovcov šarlatánov.

O pol roka neskôr publikoval článok o zmrazených citrónoch aj web Báječný lekár. Na Facebooku mal opäť stovky zdieľaní.

Jednoduchý plagiát

Článok, prirodzene, neobsahuje odkazy na žiadne vedecké štúdie, ktoré by jeho tvrdenia podporovali. Namiesto toho čitateľ okolo textu uvidí len reklamné bannery na rôzne produkty či služby.

Navyše, text nemá známeho autora – bol nepodpísaný.

Aj rýchlym googlovaním sa dá zistiť, že nevznikol na Slovensku. Administrátor webu Domáca liečba ho prevzal z amerického webu Unknownremedy.com (Neznáme liečivá), kde vyšiel tri týždne predtým.

Kto je  administrátorom Domácej liečby? To čitateľ nezistí. K dispozícii je iba kontaktný formulár. Keď Denník N poslal otázky, žiadna odpoveď neprišla.

Z verejne dostupných zdrojov sa nedá zistiť ani to, kto si tento server zaregistroval. Domáca liečba je registrovaná prostredníctvom slovenskej firmy Websupport, ktorá údaje o klientoch neposkytuje.

„Žiaľ, bez súdneho povolenia alebo pokiaľ nie ste polícia, ich zverejniť nemôžeme,“ píše majiteľ Websupportu Michal Truban.

Firma Domáca liečba neexistuje v obchodnom registri podnikateľov a ani v živnostenskom registri.

Článok o citrónoch zo serveru Domáca liečba a jeho pôvodná americká predloha.

Podceňovaný fenomén

Weby, ako je Domáca liečba, sú výrazným, ale stále podceňovaným fenoménom slovenského internetu.

Nešíria „škodlivú“ propagandu, pred ktorou v bezpečnostných dokumentoch varuje štát. Ani nie sú tak často rozoberané v médiách, ako prokremeľské Hlavné správy, Slobodný vysielač či Zem a vek.

Na Facebooku pritom dokážu osloviť minimálne porovnateľný počet ľudí. Napríklad článok o zmrazených citrónoch bol podľa analýzy Denníka N tretím najzdieľanejším dezinformačným príspevkom za minulý rok.

A vôbec najzdieľanejším bol článok z rovnakého webu, ktorý v titulku oznamoval, že „rakovina nie je choroba, ale biznis“.

Onkológ: Veria tomu aj inteligentní ľudia

Portál Domáca liečba je len jedným z niekoľkých webov, ktoré na Slovensku šíria zdravotnícke nezmysly. Podobný štýl práce majú aj stránky Bádateľ, Vedomec alebo Báječný lekár. Každú z nich na Facebooku sledujú tisíce až desaťtisíce Slovákov.

Aké môžu byť dôsledky?

Onkológ Štefan Korec hovorí, že skutoční pacienti, ktorí trpia rakovinou, majú väčšinou k lekárom dôveru – aj keď to podľa internetových diskusií nemusí tak vyzerať. Diskutujú totiž často ľudia, ktorí sami závažnou chorobou neprešli.

Na druhej strane: Korec zažil už aj prípady, keď pacienti odmietli alebo odďaľovali onkologickú liečbu, pretože verili návodom z internetu. „Potom to môže viesť k predčasným úmrtiam ľudí, ktorí mohli ešte žiť,“ hovorí.

Spomína si na pacienta, ktorý trpel rakovinou žalúdka. Lekári mu povedali, že jediná cesta spočíva v tom, že mu žalúdok odstránia. „Išlo by o veľmi radikálny zákrok, ktorý by mal trvalé následky. Bez žalúdka sa dá žiť, ale človek musí zásadne zmeniť svoj život,“ hovorí Korec.

Pacient mal podľa neho dobrú prognózu, že sa rakoviny zbaví, napokon však zákrok odmietol. Namiesto toho uveril, že ho z rakoviny dostane bylinkár.

„Myslel si, že sa dokáže vyliečiť pomocou nejakých byliniek, ktorými údajne liečia v Južnej Kórei. Keď zistil, že mu to nezaberá, bolo už neskoro a zomrel,“ spomína Korec.

Podľa onkológa išlo o vzdelaného a rozhľadeného človeka, čo búra mýtus, že by zdravotníckym hoaxom verili iba ľudia s nižším intelektom.

„Môžu to byť aj ľudia, ktorí sú aktívni, vedia pracovať s internetom a myslia si, že tam nájdu odpoveď na všetko,“ dodáva Korec.

Server Domáca liečba „zistil“ aj to, že rakovinu môže poraziť koreň púpavy, ktorý radil vysušiť a pridávať do čaju.

Syn odhovoril matku od liečby

Iný prípad opísal v roku 2016 český bulvárny denník Blesk. Išlo o príbeh dôchodkyne Marcely Foltýnovej, ktorá trpela rakovinou pľúc. Na radu svojho syna odmietla chemoterapiu a skúšala sa liečiť pomocou ovocných a zeleninových štiav.

„Syn mi kúpil odšťavovač a dáva mi aj kamene, ktoré mi dodávajú energiu,“ chválila sa novinárom.

Jej syn zatiaľ na Facebooku na pokračovanie informoval, aké jeho mama robí pokroky. Oznámil dokonca, že sa jej podarilo z rakoviny vyliečiť.

Pani Foltýnová napokon v júni 2016 zomrela – o niekoľko mesiacov skôr, než bežne zomierajú pacienti s podobnou diagnózou.

Ako to vysvetľoval syn? Dôchodkyni vraj alternatívna liečba nezabrala, pretože sa nedokázala zbaviť negatívneho myslenia a zároveň sa vrátila k svojmu druhovi.

„Mama na začiatku sľúbila, že ak sa uzdraví, odíde od manžela a začne nový život. Nádor zmizol, ale mama sa namiesto toho vrátila k manželovi do prostredia, kde jej choroba vznikla,“ napísal syn podľa Blesku.

Zázračný peroxid vodíka

V Česku je obľúbenosť zdravotníckych nezmyslov podobná ako u nás. Keď Český rozhlas na jeseň 2016 analyzoval, aké sú najzdieľanejšie české hoaxy, zvíťazil rozhovor s ruským profesorom Ivanom Pavlovičom Neumykavinom.

Čitateľom radil, že všetky choroby vrátane rakoviny a cukrovky porazia peroxidom vodíka – keď si túto látku používanú na dezinfekciu rán nakvapkajú do vody a vypijú pred jedlom.

Rozhovor pôvodne vyšiel v roku 2015 v bulharčine na dnes už neexistujúcom serveri Zabulgaria.eu. Do češtiny ho preložila žena, ktorá sa podpísala ako Irena. Následne ho prebralo niekoľko dezinformačných webov.

Najúspešnejší bol server Bezpolitickekorektnosti.cz, ktorého verzia rozhovoru s profesorom nazbierala 34-tisíc zdieľaní, lajkov a komentárov.

Vzájomná inšpirácia

O fungovaní webov, ktoré šíria zdravotnícke nezmysly, veľa nevieme. Zrejme však nejde o veľké skupiny. Vyrobiť takýto masovo zdieľaný článok nemusí trvať dlhšie ako dve hodiny. Väčšinu produkcie dezinformačných zdravotníckych webov tvorí preklad článkov z rovnako zameraných webov v zahraničí.

Na ich administrovanie stačí aj jeden človek, ktorý tomu môže venovať len pár hodín denne. Článok iba preloží, publikuje, uverejní na Facebooku a bude sa spoliehať na nízku mediálnu gramotnosť používateľov, ktorí ho začnú šíriť medzi svojich známych.

„Všetky tieto weby ponúkajú fantastické recepty na choroby, ktoré sú časté a ktoré zároveň ľudí strašia. Dôkazy neprinášajú žiadne. Sú však napísané v konšpiračnom duchu a ľudia ich preto zdieľajú,“ hovorí lekár Rudnay.

Weby tohto typu môžu byť aj vzájomne prepojené. Vzájomne si niektoré články preberajú.

Napríklad v januári 2017 publikoval server Domáca liečba článok o zázračných účinkoch červenej repy. „Opraví všetko, čo je vo vašom tele pokazené.“ O pol roka neskôr ten istý článok uverejnil aj server Bádateľ s rovnakým titulkom aj rovnakou fotografiou.

Každý z týchto článkov pomáhali na Facebooku šíriť stovky ľudí.

Červená repa opraví všetko. Najprv o tom napísal server Domáca liečba, o pol roka neskôr aj Bádateľ.

Odborník bez lekárskeho titulu

Podrobnejšie sa podarilo odkryť iba pozadie webu Bádateľ.net. Tento server má na Facebooku zhruba 56-tisíc fanúšikov. V uplynulých rokoch publikoval články, v ktorých napríklad tvrdil, že viac než chemoterapia zaberie onkologickým pacientom indické korenie kurkuma alebo bežná sóda bikarbóna.

Bloger Ján Benčík zistil, že za serverom Bádateľ stojí, alebo aspoň v uplynulých rokoch stál, Marek Vojčík.

Ide o štyridsiatnika z východného Slovenska, ktorý žije vo Veľkej Británii. Dlhodobo sa angažuje v hnutí proti očkovaniu a má blízko k slovenskej dezinformačnej scéne.

„Nemá nielen medicínske, ale ani žiadne vysokoškolské vzdelanie. Podľa mojich informácií pracuje ako zdravotník či ošetrovateľ na psychiatrickej klinike. To mu však nebráni tváriť sa ako naslovovzatý medicínsky odborník,“ napísal Benčík.

Marek Vojčík, muž, ktorý podľa Benčíkových zistení rozbiehal vplyvný dezinformačný web Bádateľ.

Na tieto zistenia reagoval Vojčík na stránkach proruského webu Hlavné správy. Zverejnil tam päť rozsiahlych článkov, kde zdôraznil, že nemá s projektom Bádateľ nič spoločné. Vo februári 2015 vraj z neho odišiel a založil podobne ladený web Vedomec.

„Od Bádateľa sme sa oddelili po istých zmenách, ktoré urobil, a tiež pre kvalitu článkov a počet reklám, ktoré sa na stránke objavili. Jasne sa od neho z týchto aj iných dôvodov dištancujeme,“ napísal Vojčík.

Server Vedomec odvtedy publikoval napríklad článok, v ktorom strašil ľudí, že chemoterapia do tridsiatich dní zabije polovicu pacientov. V ďalšom zase informoval, že pôvodcom choroby AIDS v skutočnosti nie je vírus HIV, ako to už tridsať rokov tvrdia lekári.

„Podklady k textom preberá Vedomec z (po anglicky písaného) webu Natural News,“ poznamenal k Vedomcovi server Konšpirátori.sk, ktorý zostavuje zoznam dezinformačných webov.

Denník N sa spýtal administrátora webu Vedomec, ako si tieto články obháji. „Vedomec, aj keď kritizuje niektoré postupy a praktiky konvenčnej medicíny, zvyčajne prekladá alebo zhŕňa informácie z vedeckých zdrojov, napríklad Science Direct, Vitamin D Council a pod., najmä v oblasti výživovej medicíny,“ odpísal človek, ktorý sa podpísal ako Damian Kuzmovič.

Benčík vo svojom blogu dokazuje, že aj pod tým menom vystupuje Vojčík. Človek, s ktorým Denník N komunikoval, to odmietol a tvrdí, že sa volá Damián (bez udania priezviska).

Beztrestné fungovanie

Pri súčasnej justičnej praxi na Slovensku týmto ľuďom za ich články pravdepodobne nič nehrozí. Daniel Milo z inštitútu Globsec, ktorý sa venuje dezinformáciám, hovorí, že polícia nemá veľa možností, ako proti šíreniu bludov zakročiť.

„Polícia by musela na jednu stranu preukázať, že administrátori týchto webov vyrábajú hoaxy s úmyslom niekoho poškodiť. A zároveň by musela zistiť priamu súvislosť medzi ich článkami a napríklad úmrtím pacienta, ktorý im uveril,“ hovorí Milo.

Na Slovensku zatiaľ nie je známy prípad, že by bol ktokoľvek stíhaný za šírenie dezinformácií – nielen o medicíne, ale ani o iných témach, ktoré súvisia napríklad s migrantmi Európskou úniou či vojnou na Ukrajine.

Polícia v posledných dvoch rokoch riešila len statusy, ktoré na Facebooku zverejnili niektorí kotlebovci – napríklad protižidovský status poslanca Stanislava Mizíka. Tieto prípady sa však netýkali dezinformácií, ale podozrenia z trestného činu hanobenia rasy.

Ako nenaletieť na zdravotnícke hoaxy

1) Zorientujte sa pomocou projektu Konšpirátori.sk. Na jeho stránkach je zoznam viac než 100 webov, ktoré šíria neoverené informácie. Na zozname sú aj všetky weby spomínané v tomto článku.

2) Všímajte si, či dotyčný web zverejňuje informácie o sebe a svojich spolupracovníkoch. Seriózne spravodajské portály uvádzajú svojho vydavateľa, poštovú adresu a kontakt na redaktorov. Dezinformačné weby často ponúkajú len kontaktný formulár, pri ktorom človek nemôže vedieť, kto je na druhej strane.

3) Pozor na chytľavé titulky, v ktorých je naznačená len časť pointy, aby to človeka nútilo si ich rozkliknúť: „Púpava lieči rakovinu, pripravíte si ju takto“, „Táto zelenina opraví všetko, čo je vo vašom tele pokazené“, „Rakovina nie je choroba, ale biznis. Takto s ňou zatočíte“.

4) Všímajte si, či článok odkazuje na seriózne štúdie, alebo len na podobne zamerané weby v zahraničí (pokiaľ vôbec na niečo odkazuje). Ak sú v článku spomenutí odborníci, skúste si vygoogliť, čo majú za sebou a či ich citujú aj seriózne médiá.

5) Ak potrebujete poradiť s nejakou zdravotníckou témou, môžete využiť skutočné internetové poradne. Na Slovensku funguje napríklad poradňa Ligy proti rakovine alebo stránka Sprievodca očkovaním, s ktorými spolupracujú ozajstní lekári.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie