Denník N

Proti predaju chátrajúcej budovy vojenskej správy bol iba jeden poslanec, sumu považuje za nízku

V roku 2015 mala podľa znaleckého posudku hodnotu 728-tisíc eur, teraz ju mesto predalo za 281-tisíc. Vyššiu ponuku síce dal iný záujemca, ale podľa primátora prišla až po ukončení súťaže.

Budovu bývalej vojenskej správy v centre Považskej Bystrice kúpila spoločnosť, ktorá je zároveň aj vlastníkom neďalekých Kúpeľov Nimnica.

Hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková informovala TASR, že budova bývalej vojenskej správy bola už dlhé roky opustená a radnica v nej pôvodne plánovala vytvoriť priestor pre rôzne organizácie pôsobiace v meste. Zo zámeru napokon zišlo, dôvodom boli vysoké náklady na rekonštrukciu budovy a napokon aj nezáujem väčšiny organizácií presťahovať sa do budovy. Mesto sa ju preto rozhodlo predať.

Až na tretí raz výherca ponúkol 281-tisíc eur, druhá najvyššia ponuka bola o 80-tisíc eur nižšia. Hovorkyňa dodala, že mesto si vedelo predstaviť aj vyššiu sumu vzhľadom na lokalitu budovy, ale zároveň budova niekoľko rokov chátra a vyžaduje si rozsiahlu rekonštrukciu.

„Prvá verejná obchodná súťaž na budovu bývalej vojenskej správy bola ešte v roku 2015. Vtedy znalecký posudok hovoril o sume 728-tisíc eur. V roku 2016 bola druhá verejná obchodná súťaž, do ktorej sa nikto nezapojil. Tento rok mesto súťaž opäť zopakovalo, jediným hodnotiacim kritériom bola najvyššia ponúkaná kúpna cena. Znalecký posudok z marca 2017 uvádzal sumu viac ako 560-tisíc eur,“ doplnila Kováčiková.

Proti hlasoval len Péli

Proti predaju budovy na zasadnutí mestského zastupiteľstva hlasoval iba jeden poslanec – Andrej Péli (nezávislý). Devätnásť poslancov napokon súhlasilo s predajom budovy za najvyššiu sumu v súťaži: 281-tisíc eur.  Juraj Smatana nehlasoval a štyria sa zdržali hlasovania (Monika Bandúrová, Rudolf Karas, Jozef Keruľ a Jana Veličová).

„Hlasovanie o predaji budovy vojenskej správy bolo v mojom prípade úplne jednoznačné. Ani chvíľu som sa nezamýšľal, že by som nemal byť proti. Poslanecký mandát som preberal s tým, že idem obhajovať záujmy širokej skupiny verejnosti a nie vyvolených jedincov. Bez ohľadu na politickú príslušnosť by si v súčasnosti nemal volený zástupca občanov dovoliť predávať mestský majetok absolútne pod cenu. Žiaľ, v Považskej Bystrici je to stále možné,“ vysvetľuje Péli.

„V roku 2007 sa stalo mesto vlastníkom budovy a táto informácia sa šírila s veľkou slávou. Vtedy boli plány, že priestory sa ponúknu spoločenským organizáciám, klubom a presťahuje sa do nich Považská knižnica, aby na jej pôvodnom mieste mohlo vzniknúť mestské múzeum i galéria. Podobné myšlienky v roku 2011 dokonca predostrel i terajší primátor Karol Janas. Žiaľ, z týchto plánov zišlo a budova dlhodobo chátrala.“

Plán so súdom zlyhal

„Istý čas bolo pomerne horúcou témou presťahovanie Okresného súdu v Považskej Bystrici. Prvá verejná súťaž na budovu bola podľa slov primátora vypísaná práve preto, aby sa súd v tejto veci rozhýbal a začal konať. Hoci hodnotu budovy určil znalec v roku 2015 na 728-tisíc eur, mesto bolo ochotné ju poskytnúť súdu za pol milióna. Táto myšlienka mala podporu aj v poslaneckom zbore, keďže existuje enormný záujem o to, aby okresný súd mal aj naďalej sídlo v našom meste. Obchodná verejná súťaž bola zrušená práve na základe toho, že ministerstvo spravodlivosti prejavilo oficiálny záujem o budovu. Žiaľ, ani tento plán nevyšiel,“ dodal Péli.

„Predaj sa napokon nezrealizoval a dnes už ministerstvo o kúpu budovy záujem nemá,“ povedala hovorkyňa mesta.

„Mesto, samozrejme, mrzí, že sa tak dlho čakalo na rozhodnutie súdu a budova sa nepredala skôr. Roky chátrala, je tu vážne poškodená strecha, do budovy zateká a prirodzene jej to ubralo na hodnote. Budovu však mesto nepredávalo preto, lebo potrebovalo peniaze. Cieľom je zbaviť sa majetku, ktorý mesto nepotrebuje, nevyužíva a zbytočne chátra,“ doplnila neskôr.

Mesto sa pokúšalo budovu predať aj v roku 2016, hodnota určená znalcom bola iba 579-tisíc eur. „Zásadne sa zmenili aj podmienky súťaže. Kým predtým mohli uchádzači dávať ponuky minimálne na hranici znaleckého posudku, teraz ho nemuseli brať do úvahy. Súťaž však bola napriek tomu neúspešná,“ povedal Péli.

V roku 2017 predáva mesto opäť, a aby bola súťaž atraktívnejšia, pridáva aj nový pozemok pri budove. Hodnota podľa znaleckého posudku je aj s novým pozemkom len 562-tisíc eur.

„Asi máme v Považskej Bystrici veľmi agresívne kyslé dažde, keď nám tak rýchlo klesá hodnota budovy,“ konštatoval Péli.

Predaj za 281-tisíc

„V deň rokovania o predaji prečítal primátor poslancom akýsi list, že prišla medzičasom aj vyššia ponuka. Z jeho slov vyplývalo, že rozhodnutie síce necháva na poslancoch, ale zbytočne by už v tomto prípade nešpekuloval,“ povedal Péli.

„Podľa môjho názoru je minimálne slušné dať dokumenty podobného charakteru poslancom v písomnej forme a vo väčšom predstihu, než pred samotným rokovaním o danom bode.“

Hovorkyňa mesta tvrdí, že ponuka na sumu 300-tisíc prišla až po ukončení súťaže.

„Tento záujemca mal pritom možnosť sa zapojiť včas nielen do poslednej verejnej obchodnej súťaže, ale aj do dvoch predchádzajúcich kôl, do ktorých sa nikto neprihlásil. Primátor korektne poslanecký zbor informoval aj o tomto záujemcovi, mestské zastupiteľstvo však muselo rešpektovať výsledok verejnej obchodnej súťaže. Poslanci mali možnosť zrušiť verejnú súťaž a vyhlásiť novú, okrem iného by však vzniklo riziko, že víťaz súťaže by mohol mesto žalovať za zmarenie podnikateľského zámeru. Víťaza súťaže mesto považuje za seriózneho záujemcu. Ide o spoločnosť, ktorá vlastní aj Nimnické kúpele či kaštieľ Burg a aj tieto objekty úspešne zrekonštruovala. Spoločnosť, ktorá poslala svoju ponuku po ukončení súťaže, je vlastníkom budov, ktoré dlhodobo chátrajú, ako napríklad bývalý hotel Manín či Dom kultúry v Púchove,“ doplnila.

Péli svoj hlas proti zdôvodňuje. „Bol by som ochotný baviť sa o predaji okresnému súdu. Do istej miery by som pristúpil aj na debatu o predaji súkromníkovi za cenu, ktorá by bola minimálne na úrovni znaleckého posudku z roku 2015. Avšak predať túto budovu za 281-tisíc eur bolo pre mňa absolútne neprípustné. Za ideálny scenár som považoval, že by sa táto stavba zrekonštruovala z nenávratných finančných prostriedkov a priestory by sa upravili tak, aby slúžili širokému spoločenskému záujmu.“

„Škoda, že keď príde do nášho mesta nové vedenie a bude chcieť naozaj zriadiť mestské múzeum, galériu a iné reprezentatívne priestory, nájde pri pátraní po vhodných objektoch budovu bývalej vojenskej správy, ktorá bola v roku 2017 odovzdaná z mestských rúk súkromníkovi za prehnane nízku cenu. Nezabudnime na to, kto túto budovu pre mesto získal, kto ju nechával systematicky chátrať, a kto ju následne predal pod hodnotu znaleckých posudkov.“

Argumenty poslancov, ktorí podporovali predaj budovy, Péli označil za „smiešne, trápne a detinské“.

„Niesli sa v duchu, že budova je značne schátraná, a nový vlastník ju pekne zrekonštruuje, navyše určite do nej nebude sťahovať neprispôsobivých občanov a cudzincov. Na základe podobnej argumentácie sa aktuálne pokúšam kúpiť byt. Volám predávajúcim s tým, že byt pekne zrekonštruujem a pôjdem tam osobne bývať, čiže do bytovky nepribudne nikto neprispôsobivý. Keď však spomeniem, že z týchto dôvodov som ochotný zaplatiť len 50 percent hodnoty bytu určenej znalcom, predávajúci položia telefón.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Slovensko

Teraz najčítanejšie