Denník N

Nové poplatky na pohotovosti: 10 eur môžu platiť aj tehotné s krvácaním či bolesťami

Foto FB Ivan Balog
Foto FB Ivan Balog

Na tehotné ženy, ktoré majú problémy, vynovený zákon nemyslí. Nemocnice tak od nich na pohotovosti môžu žiadať desaťeurový poplatok.

Bol podvečer Nového roka a Angelika Balogová si pomyslela, že už to prišlo. Bola presvedčená, že prichádzajú príznaky pôrodu, mala bolesti a strach, že jej odtiekla plodová voda. Termín pôrodu bol určený o tri týždne neskôr. S manželom Ivanom vzali pripravenú tašku a uháňali do nemocnice v Nitre na pôrodnícky príjem. „Zavolal som ešte mame, aby prišla strážiť nášho dvojročného syna, ktorý ostal doma, mysleli sme si, že už v nemocnici manželka ostane,“ hovorí Ivan Balog z Nitry, ktorý skúsenosť opísal na Facebooku.

V nemocnici im povedali, že to bol len planý poplach a môžu ísť domov. Ale ešte predtým treba zaplatiť poplatok desať eur za to, že prišli do nemocnice na pohotovosť. Ide o novinku platnú od 1. novembra 2017. „Manželka bola v ambulancii, otvorili sa dvere a hovoria mi, aby som dal desať eur. Pýtal som sa lekárky aj sestričky prečo a povedali mi, že je taký zákon a platia všetci,“ opisuje návštevu u lekára Balog.

Subjektívne otázky

Poplatok zaplatil, dostal aj potvrdenie. „Šokovalo ma, že platím zdravotné odvody a mám platiť opäť,“ hovorí Balog. Sťažnosť ani žiadosť o vrátenie peňazí neposlal, hovorí, že ani nevie, komu by sa mal sťažovať. „Nechodíme na pohotovosť, takže som nevedel, ako to funguje. Ale hnevá ma, že máme stále u lekára či v lekárni platiť,“ hovorí.

Prípad z Nitry ukazuje, že nové fungovanie našich pohotovostí nie je úplne domyslené a zákon sa už podľa ministerstva zdravotníctva ešte bude vylepšovať. Práve pôrodné stavy sú ľudsky veľmi náročné na subjektívne vyhodnocovanie toho, či je už tá správna chvíľa, keď treba vyraziť do nemocnice.

Tehotné ženy, ktoré začnú krvácať, nemajú inú možnosť, iba ísť do nemocnice, ale keďže nespĺňajú výnimky v zákone pre tých, čo neplatia, môže od nich nemocnica vypýtať desať eur.

Ivan Balog nie je jediný, koho zarazili nové poplatky na pohotovostiach a urgentných príjmoch v nemocniciach, ktoré zaviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru).

Minister Drucker hovorí, že v prípade z Nitry vybrala nemocnica poplatok oprávnene a stav ženy nebol taký, ako ho opísal jej manžel na sociálnej sieti. „Zaregistroval som veľmi zdieľaný príspevok pána, ktorý vraj navštívil urgentný príjem v nemocnici v Nitre s tehotnou manželkou. Dal som tento podnet prešetriť. Môžem vyvrátiť, že boli objektívne dôvody, aby bola táto pacientka ošetrená,“ povedal minister.

Vyšetrenie aj napísanie správy podľa neho trvali 20 až 25 minút a tehotná žena podľa neho nemala také príznaky, aby išla do nemocnice.

Informácie mu poskytla nemocnica v Nitre, ktorá si od pacientky vyžiadala desaťeurový poplatok. Drucker po otázke Denníka N pripustil, že tento prípad pošle Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby ho preveril.

Drucker: Odohralo sa to inak

Nemocnica v Nitre si za rozhodnutím pýtať poplatok od tehotnej Angeliky Balogovej stojí. Tak ako to bolo opísané na sociálnej sieti, to podľa hovorkyne nemocnice Tatiany Timkovej neprebehlo. Pacientka podľa nej mala pocit, že jej odtiekla plodová voda, lekárka ju kompletne vyšetrila a podľa nej nebol stav akútny.

Od novembra len v nemocnici v Nitre zaplatilo desať eur 1931 pacientov. Niektorí dostali šek, pretože pri sebe nemali hotovosť. Koľko takých šekov vydali, nemocnica nenapísala, viac je podľa nej takých, ktoré nie sú zaplatené.

„Nemocnice dostali pokyn, aby poplatky vyberali rozumne, to, že sa niektorí nesprávajú ľudsky… Tak máme takú situáciu a budeme ju riešiť,“ reaguje minister Drucker. Veľkým štátnym nemocniciam nariadil, aby 24. a 25. decembra nevyberali poplatky na urgentných príjmoch.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Pripravuje zmeny pre deti a tehotné

Aj keď prípad v Nitre nevníma ako porušenie, Drucker už pracuje na zmenách v poplatkoch na urgentných príjmoch v nemocniciach, ktoré by sa mali týkať tehotných žien a detí. „Ak príde tehotná žena s krvácaním alebo bolesťami, nemala by platiť desať eur ani vtedy, ak vyšetrenie trvá dvadsať minút,“ hovorí Drucker.

V pondelok začali pracovať na usmernení, ktoré by určovalo, v akých prípadoch by deti ani tehotné ženy nemali platiť. Kedy bude hotové, Drucker nepovedal.

Nové pravidlá pre poplatky na pohotovostiach mali zabrániť tomu, aby ľudia s kašľom alebo dlhšie trvajúcimi problémami nechodili priamo do nemocnice, aby sa tak vyhli hodinám vysedávania u všeobecných a odborných lekárov.

Od novembra tak ľudia, ktorí prídu na pohotovosť do nemocnice a nie sú v akútnom stave, majú platiť desať eur. Ak príde niekto do ambulancie, platí dve eurá. Ak niekto príde do nemocnice a ošetrujú ho viac ako dve hodiny, mal úraz alebo ho nechali v nemocnici, neplatí nič. Zákon však nemyslí na stavy, keď sú ľudia v akútnom stave, ale nespĺňajú tieto výnimky.

To je prípad tehotných žien alebo ľudí, ktorých napríklad „sekne“ v chrbtici. K takýmto pacientom majú nemocnice pristupovať individuálne, a je na rozhodnutí lekára, či platiť desať eur, alebo nie. Pri individuálnom posúdení sa tak môže stať, že dvaja lekári v jednej nemocnici môžu rovnakých pacientov zhodnotiť rozdielne a jeden lekár pacientom uloží zaplatiť a druhý nie.

Prejavuje sa to aj v rôznom prístupe nemocníc. Kým v Nitre si poplatok pýtali, Univerzitná nemocnica v Martine tvrdí, že od tehotných žien s krvácaním a bolesťami desaťeurový poplatok nepýtajú. „Úhradu desať eur účtujeme v prípade, ak pacient navštívi urgentný príjem neopodstatnene. Ak napríklad príde na ošetrenie priamo do nemocnice a nenavštívi predtým pohotovostnú ambulanciu pre dospelých, alebo pre deti. Alebo ak príde na ošetrenie s niekoľko dní starým úrazom,“ vysvetľuje nemocnica.

Údaje, koľko ľudí poplatok zaplatilo a koľko ich za dva mesiace ošetrili, nemocnica nevedela poskytnúť. Sťažnosť na vyberanie poplatku nedostali, tvrdí nemocnica.

Ak sa sťažujete, rozhodne o tom zas nemocnica

A čo môže robiť pacient, ak nie je spokojný s tým, že musel zaplatiť desať eur? Podľa ministerstva sa má obrátiť na „odbor kontroly a sťažností v nemocnici“. Takže o tom, či lekár vybral poplatok nesprávne, opäť rozhoduje nemocnica. Napríklad pri vyberaní poplatkov v ambulanciách ich kontroluje župa, ktorá potom môže začať správne konanie a udeliť pokuty.

Drucker hovorí, že to nie je dobrý spôsob, ale dnes to nemá kto kontrolovať. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou to nemá v kompetencii. Minister preto pripúšťa, že zriadia inštitút na ochranu práv pacientov,  napríklad pri Úrade pre dohľad. Pripomína však, že pacienti musia dávať podnety.

Nemocnica v Nitre zatiaľ žiadny podnet nedostala. Do najväčšej nemocnice – Univerzitnej v Bratislave – prišli dve sťažnosti na platenie desaťeurového poplatku. Obe vyhodnotili ako neopodstatnené. Za dva mesiace zaplatilo v nemocnici desať eur už 6300 pacientov. Celkovo ošetrili vyše 25-tisíc pacientov, ale v tomto čísle sú zarátaní aj pacienti, ktorých priviezla záchranka.

A platia v Bratislave ženy s príznakmi pôrodu či krvácaním? Nemocnica odpovedá, že „každý prípad je posudzovaný individuálne, z hľadiska zdravotného stavu pacienta“.

Ani Fakultná nemocnica v Prešove jasne nehovorí, či by žene s krvácaním či bolesťami dala zaplatiť poplatok. Za dva mesiace u nich desať eur zaplatilo 2259 pacientov, celkovo ich vyšetrili viac ako 10-tisíc. Sťažnosť nedostali žiadnu.

Na poplatky sa nesťažovali ani pacienti Fakultnej nemocnice v Trnave, 10 eur zaplatilo 716  zo  7727  pacientov, ktorých na urgentnom príjme ošetrili.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie