Denník N

Chcel ho Liverpool, potom upadol. Teraz mu Slovan bude platiť desaťtisíce mesačne

Posily Slovana Andraž Šporar (vpravo) a Arťom Suchockij. Foto - tasr
Posily Slovana Andraž Šporar (vpravo) a Arťom Suchockij. Foto – tasr

Minulý týždeň Slovan Bratislava kúpil slovinského útočníka Andraža Šporara za pravdepodobne najväčšiu prestupovú čiastku v histórii našej ligy.

V roku 2015 bol Šporar považovaný za možno najväčší talent slovinského futbalu. Mal vtedy len 21 rokov, ale v Olimpiji Ľubľana, jednom z dvoch najväčších klubov krajiny, sa stal kapitánom a strieľal veľa gólov: v osemnástich dueloch na jeseň zaznamenal sedemnásť presných zásahov.

Hovorilo sa, že oňho mal záujem Liverpool aj Inter Miláno, prišla ponuka aj od Brightonu, ale nakoniec ho kúpil švajčiarsky Bazilej, cez ktorý sa do veľkých anglických klubov dostali napríklad Mohamed Salah (Liverpool) či dvojica záložníkov Arsenalu Mohamed Elneny a Granit Xhaka.

Šporar sa však nepresadil a pred pár dňami oznámil jeho nákup Slovan Bratislava. Podľa webu sport7.sk, ktorý sa odvoláva na slovinské médiá, zaňho zaplatia dva milióny eur, pričom Slovinec zarobí 60-tisíc eur mesačne – rovnako ako v Bazileji. Kontrakt podpísal na štyri a pol roka. Pôvodne mal byť do konca sezóny na hosťovaní v nemeckej Arminii Bielefeld, predčasne sa však vrátil do Švajčiarska.

Nákup Šporara je dôkazom veľkých ambícií Slovana, ktorý prednedávnom za taktiež veľkú čiastku kúpil z Belgicka nigérijského záložníka Ibrahima Rabiua, kedysi kľúčového hráča AS Trenčín. Klub však zároveň opakovane kritizovali pre jeho prestupovú politiku. Zo zahraničia často prichádzali priemerní hráči, ktorí tím žiadnym spôsobom nezlepšili.

Slovan má spomedzi slovenských klubov najviac trofejí, ligový titul vyhral naposledy v roku 2014. V posledných rokoch bol v tieni Žiliny a Trenčína, ktoré pracujú s menším rozpočtom, ale s lepšou koncepciou.

Na jeseň zo Slovana odišiel srbský tréner Ivan Vukomanovič, o ktorom sa počas jeho pôsobenia v Bratislave hovorilo aj ako o kandidátovi na post trénera v druholigovom anglickom Birmingham City, a vedenie na čele s viceprezidentom Ivanom Kmotríkom ml. angažovalo Martina Ševelu, predtým úspešného na lavičke Trenčína, kde však na jeseň po zlom začiatku sezóny skončil.

Miláčik médií a fanúšikov

Šporar vyzerá na papieri ako výborná posila: v Slovinsku ho naozaj považovali za veľmi talentovaného a patrí aj do kádra seniorskej reprezentácie, za ktorú zatiaľ odohral štyri duely. Klemen Kos, riaditeľ slovinského portálu nogomania.com, však bol veľmi prekvapený, že prestúpil práve do Slovana.

„So všetkou úctou k Slovanu, Šporar tu bol miláčikom médií a fanúšikov a veľa ľudí hovorilo, že sa stane budúcim číslom 9 v reprezentácii. Väčšina si myslela, že Bazilej preňho bude iba prestupovou stanicou do veľkej európskej ligy. Ešte viac ako prestup na Slovensko ma prekvapil jeho úpadok,“ povedal pre Denník N.

„Bola za tým aj objektívna príčina: zranenie, ktoré úplne zničilo jeho prvú sezónu vo Švajčiarsku, ale potom aj dôvod, ktorý súvisí s jeho povahou. Dostatočne sa nesústredil, nebol pripravený bojovať a jeho meno ste si často mohli prečítať v bulvárnej tlači, čo mu tiež nerobilo veľmi dobre, pretože veľa ľudí ho teraz vníma ako skazené decko, ktoré nenaplnilo očakávania. Podľa môjho osobného názoru bol Bazilej preňho príliš veľkým klubom. Ak mám byť úprimný, to, že ste dobrý v slovinskej lige, neznamená, že sa presadíte aj na tej najvyššej úrovni.“

Šporarov zostrih z dresu Ľubľany:

V domácej súťaži sa mu darilo, za Olimpiju Ľubľana dal dokopy 46 gólov v 95 zápasoch. „Fanúšikovia Olimpije ho mali veľmi radi. Keď bývalý reprezentačný tréner Srečko Katanec odkladal jeho nomináciu do národného tímu, veľa ľudí ho otvorene kritizovalo pre jeho ignoranciu. Pri odchode zo Slovinska sa o ňom hovorilo ako o jednom z mála kvalitných útočníkov, ktorých sme dokázali vyprodukovať,“ hovorí Kos.

Opisuje ho ako vysokého a silného útočníka: „Ak by som mal spraviť prirovnanie k niekomu slávnemu, asi by som povedal, že je ako Fernando Torres, ktorého zároveň Šporar aj obdivuje. Na svojom vrchole nebol obyčajným útočníkom. Na svoju postavu mal výbornú techniku, vynikal eleganciou a precíznosťou v súperovej šestnástke. Na druhej strane nemal až takú rýchlosť a pohyblivosť.“

Rýchly úpadok

Kosa by vôbec neprekvapilo, ak by Šporar dostával pozvánky do reprezentácie aj počas pôsobenia v Bratislave. „Ak Šporar bude hrať pravidelne, dostane sa do streleckej formy a bude hrať ako kedysi v Olimpiji, nepochybujem o tom, že bude súčasťou národného tímu. Nový reprezentačný tréner Tomaz Kavcic ho uznáva, len má, ako všetci ostatní, obavy z jeho úpadku. Neočakávam, že sa dostane do jeho prvej nominácie, ale môže sa to čoskoro zmeniť.“

Iný slovinský zdroj, ktorý chcel zostať v anonymite z dôvodu svojej funkcie v tamojšom futbale, o Šporarovi pre Denník N povedal: „Bola radosť sledovať ho, keď ešte hral vo svojej vrcholovej forme. Dokonca aj v zápase za mládežnícku reprezentáciu proti talianskej dvadsaťjednotke vyzeral ako najlepší hráč na ihrisku. Kingsley Boateng (taliansky krídelník – pozn. red.), ktorý v tom dueli nastúpil, neskôr povedal, že Šporarov výkon ho neskôr ovplyvnil pri súhlase s prestupom do Olimpije Ľubľana.“

Oslovený odborník však dodal, že Šporar následne rýchlo upadol: „Ak mám byť úprimný, nekoncentruje sa dostatočne na futbal. Keď sa mu darilo, mal všetky kvality, aké perfektný útočník potrebuje. Mohol by sa stať obrovskou posilou pre Slovan, ak si uprace priority v hlave a začne sa zase sústrediť na futbal, ale, bohužiaľ, myslím si, že to sa nestane.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie