Denník N

Na tréningu cielene vytvárala Kuzminovej nepokoj: Môže si dovoliť minúť terč a stále sa drží vpredu

Kuzminová počas streľby. Foto - tasr/ap
Kuzminová počas streľby. Foto – tasr/ap

Anastasia Kuzminová má tento rok zatiaľ o sedem percent lepšiu streľbu než vlani. Kľúčové tréningy s ňou absolvovala Natália Prekopová.

Keď sa Anastasia Kuzminová po materskej prestávke vrátila k pretekaniu, zažila ťažkú sezónu. Počas väčšiny roka ju zrádzalo zdravie a jej najlepším výsledkom zostalo šieste miesto z úvodných pretekov v Pokljuke.

V aktuálnej sezóne sa však vo veľkom štýle dostala späť medzi najlepších. Je v životnej forme, vyhrala štyri preteky a vo štvrtok bude v Ruhpoldingu štartovať ako vedúca pretekárka Svetového pohára. Ľudí, ktorí pred sezónou s Kuzminovou pracovali na tréningoch, však jej súčasná forma neprekvapuje.

„Vôbec nie. Keď som videla, ako maká na tréningoch počas celej prípravy, verila som, že bude víťaziť,“ uviedla pre Denník N Kuzminovej tréningová partnerka a bývalá reprezentantka Natália Prekopová. Kuzminová zaznamenala v nemeckom Oberhofe dve suverénne víťazstvá, v stíhačke mala v cieli viac ako minútový náskok.

Podľa Natálie Prekopovej je v súčasnosti bežecky najlepšie pripravenou biatlonistkou. „Myslím si, že áno, je na nej vidno, ako ľahko a v akej pohode behá, môže si dovoliť aj minúť terč a stále sa drží vpredu. Dúfam, že takáto forma jej vydrží čo najdlhšie.“

Zmenila pažbu, zlepšila streľbu

Jedným z kľúčov Kuzminovej tohtoročných úspechov je zlepšená streľba. Slovenská reprezentantka vždy patrila k elitným bežkyniam, no jej šance často prekazil neúspech na strelnici. Tento rok má však zatiaľ streleckú úspešnosť 85,3 percenta, čo je o sedem percent viac než vlani.

Dôležité strelecké tréningy s ňou absolvovala Natália Prekopová, ktorá sa do jej tímu pridala hneď po tom, ako sama skončila s aktívnou kariérou. Kuzminovej podľa nej sadli predsezónne zmeny na zbrani. „Nasťa strieľať vie, nepotrebuje rady odo mňa. Na jar zmenila pažbu a niektoré detaily a nastavenia na zbrani, ktoré jej dokonale sadli,“ hovorí.

„Môj sparing pri streľbe pre Nasťu bol dôležitý najmä počas prípravy. Aby som bola konkrétnejšia, znamená to, že sme strieľali naraz bok po boku, naháňali každú sekundičku od prípravy na streľbu, zaujatia polohy, namierenia, prebíjania, výmeny zásobníkov, nahadzovania a zhadzovania zbrane až po odchod z podložky,“ pokračuje účastníčka olympiády vo Vancouveri.

Foto – archív Natálie Prekopovej (vpravo)

Spoločné strelecké tréningy majú za cieľ vniesť do prípravy biatlonistu určitý nepokoj, aby bol pripravený zvládať tlak strelnici v ostrých pretekoch. „Ani na pretekoch nebehá a nestrieľa sám, je tam ďalších sto pretekárov. To len sem-tam sa stane, ako naposledy Nasti v Oberhofe, že si ide svoje preteky a vyhrá o minútu systémom štart-cieľ,“ tvrdí Prekopová.

„Išlo nám o to, aby sme sa čo najviac priblížili atmosfére ako na pretekoch, pretože každý pretekár podvedome vníma súperov okolo seba, obzvlášť pri kontaktných disciplínach, akými sú stíhačka alebo preteky s hromadným štartom,“ opisuje bývalá bronzová medailistka z juniorských MS.

„Každá spoločná strelecká položka bola takým mikrosúbojom medzi nami, snažila som sa ju stále naháňať a vyvíjať tlak pri streľbe, aby bola na to zvyknutá a na pretekoch nevnímala ostatné súperky,“ dodáva.

Stále má motiváciu

Tridsaťtriročná Kuzminová má po desiatich pretekoch na čele Svetového pohára náskok 47 bodov pred Fínkou Kaisou Mäkärainenovou. Vedie aj poradie šprintu a stíhacích pretekov. Veľkou motiváciou v príprave pre ňu bola blížiaca sa olympiáda, na ktorej môže v aktuálnej forme útočiť na ďalšie zlato.

„Olympiáda má obrovskú motivačnú silu pre každého športovca. Je obdivuhodné, ako sa dokáže Nasťa po toľkých úspechoch stále namotivovať, ale viem, že ešte nejaký nesplnený športový sen má a robí preň všetko na stodesať percent,“ hovorí Prekopová.

Kuzminová získala svoje dve zlaté medaily v šprinte, úvodnej disciplíne olympijských hier. Podľa jej tréningovej sparingpartnerky musí pri snahe o ďalší olympijský úspech zostať v pohode, veriť si, cítiť podporu a nepodľahnúť tlaku. „Musí vyjsť deň a veľmi jej prajem, aby to bol práve šprint,“ uzatvára niekdajšia reprezentantka.

Kde a kedy bude Anastasia Kuzminová?

11. – 14. januára – Ruhpolding (vytrvalostné preteky, štafeta, preteky s hromadným štartom)

18. – 21. januára – Antholz-Anterselva (šprint, stíhacie preteky, preteky s hromadným štartom)

10. – 22. februára – olympiáda v Pjongčangu (šprint, stíhacie preteky, vytrvalostné preteky, preteky s hromadným štartom, zmiešaná štafeta, štafeta)

9. – 11. marca – Kontiolahti (šprint, preteky s hromadným štartom, zmiešané štafety)

15. – 19. marca – Oslo Holmenkollen (šprint, štafeta, stíhacie preteky)

23. – 25. marca – Ťumen (šprint, stíhacie preteky, preteky s hromadným štartom)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Anastasia Kuzminová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie