Denník N

Chcela som prestať s alkoholom, tak som vyskúšala mentálny tréning. Čo sa stalo?

Foto - Flickr.com
Foto – Flickr.com

Americká novinárka píše o tom, ako ju mentálny tréning oslobodil od zlozvyku. Nevie síce, ako dlho vydrží bez alkoholu, je však šťastná, že našla spôsob, ako žiť sama so sebou bez toho, aby neustále hľadala únikovú cestu.

Píše Keri Wigintonová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Už si presne nespomínam, kedy som začala piť denne. No ako som sa blížila k štyridsiatke, uvedomila som si, že alkohol už nie je iba víkendovým návštevníkom, ale stal sa mojím každodenným spolubývajúcim. Bez toho, aby som si to vôbec všimla.

Nepovažujem sa síce za alkoholičku, no aj tak bolo náročné skoncovať s pitím. Zistenie, že pijem preto, lebo to potrebujem a nie preto, že chcem, mi celkom otvorilo oči.

Som žena a spisovateľka, víno na mňa číha zo všetkých strán. Keď som sa pokúšala ostať 48 hodín bez chľastu, bolo to znepokojivo ťažké. Nešlo však o to, že moji kamaráti ostali sklamaní, keď som s nimi nepila, k tomu, aby som sa uvoľnila, mi nič nepomáhalo lepšie než vodka s ľadom.

„Alkohol sa stáva moderným ženským steroidom,“ vraví Ann Dowsett-Johnstonová, autorka knihy Pitie: Intímny vzťah ženy s alkoholom. „Je to niečo, čo ženám pomáha niesť bremeno v tejto stresujúcej dobe.“

Mozog nemyslí na budúcnosť

Ak pijete pravidelne, začať s abstinenciou na Nový rok môže byť náročnejšie, než nejaké iné predsavzatie. Poďakujte za to svojmu mozgu. Ak chcete nadobro skončiť s pitím, mentálny tréning, akým je napríklad navodenie vnímavého, resp. všímavého stavu mysle, môže byť kľúčom k tomu, ako to zvládnuť. Teda aspoň pre mňa to tak bolo.

„Náš mozog nie je veľmi nastavený na premýšľanie o budúcnosti,“ vraví Judson Brewer, šéf výskumu v Center for Mindfulness na univerzite v Massachusetts, ktorý pomocou mentálneho tréningu lieči závislosti. „Kým zameriavame pozornosť na naše momentálne správanie, je veľkou výzvou vystúpiť z tohto kolotoča.“

Ak sa cítite zle, mozog si zapamätá, čo robíte pre to, aby ste to zlepšili, aj keď napríklad siahate po poháriku, alebo kontrolujete svoj Facebook. Vytvorenie zvyku, či už prospešného alebo nie, môže byť podľa Brewera záležitosťou niekoľkých týždňov.

Ako v Matrixe

Už jedenásť minút mentálneho tréningu, pri ktorom venujete pozornosť svojmu dýchaniu, môže pomôcť ťažkým alkoholikom zbaviť sa závislosti. Brewer poukazuje na to, že techniky zamerané na zvyšovanie povedomia boli efektívnejšie než bežná behaviorálna liečba, ktorou sa ľudia napríklad odnaúčajú fajčiť.

Sledovanie mojich alkoholových túžob by som prirovnala k užitiu červenej tabletky v Matrixe. Akoby som zrazu zvonka pozorovala, čo robím, a to mi pomohlo zbaviť sa zlozvyku omnoho ľahšie. Postrehla som, že už pohľad na obľúbený koktailový pohár alebo pomyslenie na knižky, s ktorými som pri víne strávila množstvo času, v mojom mozgu vyvolávali chuť na alkohol.

Úzkosť a nuda boli ďalšími výzvami. Keď som prestala automaticky spájať úľavu od stresu s pohárikom Shirazu, cítila som oveľa menšie nutkanie siahať po alkohole. Po večeroch som už nebola taká neprítomná ako predtým a prestala som sa budiť uprostred noci. Ranné výkyvy nálad sa tiež stali minulosťou.

Pred pár rokmi som zápasila s depresiou a mentálny tréning sa ukázal ako vhodná liečba. Brala som lieky, aby som sa vyrovnala s depresívnymi stavmi, ktoré podrývali moju motiváciu a zahaľovali ma do akejsi ťažkej neforemnej deky. Navyše, kým som bola na liekoch, pribrala som desať kíl.

Bolestivá meditácia

Keď som sa priateľovi zdôverila, že chcem s liekmi prestať, navrhol mi, aby som vyskúšala meditáciu. Už predtým som s ňou párkrát začala, no nepomohlo to. Som totiž pesimistka, vždy preháňam a sedenie osamote mi v minulosti skôr uškodilo.

Pre uľahčenie tréningu som si do mobilu stiahla aplikáciu Headspace. Desaťminútovým programom ma pritom sprevádzal Andy Puddicombe, bývalý budhistický mních s upokojujúcim britským prízvukom.

Prvý pokus o zbystrenie mysle bol bolestivý. Nedokázala som sedieť ani tri minúty bez toho, aby som sa necítila nepokojne a nepríjemne. Mozog na mňa kričal, zatiaľ čo Andyho pokojný hlas ma povzbudzoval k tomu, aby som vydržala i naďalej. Bez toho, aby som vedela, čo vlastne robím, som zvládla prvý týždeň. Po šiestich mesiacoch som už fungovala bez antidepresív.

Alkohol ako barla

Ako som prenikala do tajov meditácie, dozvedala som sa o sebe čoraz viac. Uvedomila som si, že alkohol používam ako barlu. Nevedela som si predstaviť večer bez pohárika a keď som cez deň išla na nejakú akciu, bola som nervózna, keď nebolo k dispozícii víno. Môj otec bojoval s naozajstnou závislosťou od alkoholu, ktorú som nechcela zdediť. Keďže zbystrenie mysle zabralo pri depresii, rozhodla som sa mu dať ešte jednu príležitosť.

Tráviť celé mesiace či roky cielenou meditáciou nie je jediný spôsob ako zastaviť kolotoč negatívnych myšlienok, ktorý môže viesť aj k vzniku afektívnych porúch a k zlozvykom, akým je napríklad pitie. Brewerova aplikácia Unwinding Anxiety (Rozmotávanie úzkosti) ponúka iný prístup. Jej používateľov privíta krátke cvičenie, ktoré podporí ich zvedavosť a nakazí ňou telo i myseľ.

Myslela som si, že dýchacie cvičenia zamerané na potlačenie úzkosti budú príliš prosté. No už po troch dňoch cítila, že moje starosti sa vytrácajú spôsobom, aký som nikdy predtým nezažila. Brewerova metóda ma naučila zameriavať sa na moje znepokojenie namiesto toho, aby som hľadala kompenzácie, ktoré neboli vždy k dispozícii.

Žiť sama so sebou

Niektorí môžu pri pomyslení na mentálny tréning gúľať očami, no snímky mozgu ukázali, že ľudia, ktorí sa mu dlhodobo venujú, dokážu lepšie kontrolovať zadnú cingulárnu kôru, teda časť mozgu, ktorú aktivuje stres a túžby. Brewerova štúdia ukázala, že využitie niektorých stratégií všímavosti či vnímavosti môže túto časť mozgu upokojiť.

Získať nový návyk si podľa Brewerovej aplikácie vyžaduje množstvo úsilia. Doktor preto povzbudzuje ľudí, aby nepoľavovali.

Ak pravidelne cvičíte sedenie v stave zvedavého či zbystreného vedomia, všímavosť resp. vnímavosť bude prichádzať čoraz ľahšie a ľahšie. Nebudete viac účastníkom deja, stanete sa skôr pozorovateľom škodlivých myšlienok, ktoré sa preháňajú vašou hlavou. Čím viac si to budete uvedomovať, tým menej budete podliehať škodlivému správaniu, akým je napríklad pitie alkoholu.

Neviem, či ešte niekedy budem piť alkohol, nateraz však môžem povedať, že ma mentálny tréning oslobodil od zlozvyku. Zrazu poznám spôsob, ako jednoducho žiť sama so sebou bez toho, aby som hľadala únikovú cestu.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie