Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O zdravotníctve v USA, kde bez klientelizmu neprežijete

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Slovenské zdravotníctvo u nás nemá dobrú povesť, a právom. Je v ňom priveľa byrokracie a korupcie. Ale pokiaľ ide o byrokraciu, v porovnaní s americkým zdravotníctvom vyzerá priam ako vzor efektívnosti.

Príbeh Davida Chapmana, ktorého matka začala trpieť príznakmi demencie, odhaľuje nielen kafkovský systém amerických poisťovní, ale autor, profesiou sociológ a antropológ, v ňom vidí aj nepríjemnú alternatívu americkej budúcnosti.

Chapmanova matka musela ísť do nemocnice (pre veľké bolesti bedrového kĺbu) a po krátkom čase ju mali premiestniť do rehabilitačného centra. Lenže lekári ani úradníci poisťovaní sa nevedeli dohodnúť, kto toto liečenie zaplatí. Matka bola totiž poistená v rámci štátnej Medicare a súčasne v súkromnej poisťovni Anthem. Trvalo to týždeň, medzitým matka ležala v nemocnici, čo vyšlo obe poisťovne niekoľkonásobne drahšie, než keby už bola v rehabilitačnom centre. Napokon ju tam – bez dohody o platbe – presťahovali, lenže syn musel vybavovať jej papiere a centrum od neho žiadalo, aby ich poslal – faxom! Áno, v dnešných digitálnych časoch americké zdravotníctvo stále používa fax.

Samotné zmluvy o matkinom poistení mali 1600 (slovom – tisícšesťsto) strán, takže je jasné, že sa v nich nikto nedokáže vyznať.

Ale nielen poisťovne majú chaos. Doktor navrhol, že matka potrebuje biopsiu, lenže aj táto malá operácia bola vo všetkých nemocniciach v okolí uskutočniteľná až o niekoľko mesiacov, lebo všade mali plno. Doktor však Chapmanovi povedal, že má priateľa, ktorý to zariadi a bude to už zajtra (to veľmi pripomína Slovensko). Stalo sa, lenže správa od patológa, ktorý skúmal matkino tkanivo, mala iba jednu vetu a nikto nevedel zistiť, ktorý patológ ju napísal, aby sa s ním mohol doktor porozprávať o podrobnostiach. Tak museli robiť biopsiu znovu.

Príbeh, ktorý ilustruje absolútnu dezorganizáciu amerického zdravotníctva, je dlhý, takže prejdime k analýze. Podľa odhadov by systém mohol pri dobrej organizácii fungovať nielen oveľa lepšie, ale náklady by mohli byť iba pätinové proti dnešným. Znie to neuveriteľne, ale tak to je: 73 % všetkých personálnych nákladov amerického zdravotníctva tvorí komunikácia medzi jednotlivými organizáciami (od nemocníc až po poisťovne).

V tomto chaose sa potom dostáva k slovu princíp kmeňového spoločenstva: klientelizmus. Ak chcete prežiť, musíte poznať veľa ľudí, ktorí vám pomôžu obísť systém. Autor textu si myslí, že táto forma „tribalizmu“ je možno pre budúcu Ameriku typická a nebude sa týkať len zdravotníctva. „Prežitie a úspech budú možno o 20 rokov závisieť prevažne od toho, koho poznáte a koľkých ľudí budete mať zaviazaných v rámci protislužby.“

Ale kým sa tak stane, ešte stále je možnosť najať si niekoho, kto bude vybavovať veci za vás. Chapmanov pokus dostať matku do rehabilitačného centra ho stál celý pracovný týždeň na plný úväzok. Teraz si teda najal „advokáta v zdravotníctve“, aby problém vyriešil. Mal šťastie, že narazil na schopného človeka, je však drahý, pýta 150 dolárov na hodinu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie