Denník N

Českým prezidentom chce byť aj miliardár Horáček. Začínal umývaním riadov, svoju stávkovú kanceláriu predal Pente

Michal Horáček je v prieskumoch na treťom mieste s veľkým odstupom za Jiřím Drahošom. Foto – TASR
Michal Horáček je v prieskumoch na treťom mieste s veľkým odstupom za Jiřím Drahošom. Foto – TASR

Zakladateľ stávkovej kancelárie Fortuna, textár Richarda Müllera a držiteľ novinárskej ceny zo Spojených štátov sa snaží prezentovať ako kandidát pre všetkých.

O slovo sa pred prezidentskými voľbami prihlásil ako prvý už v apríli roku 2016. Zároveň s podpismi pre seba zbieral aj tie pre občianskeho aktivistu a lekára Mareka Hilšera, ktorý tiež kandiduje na prezidenta. Prezentuje sa ako „ľudský kandidát“.

Michal Horáček, ktorý sa aktívne podieľal na novembrovej revolúcii, tvrdí, že má rovnaké pocity ako vtedy. Spoločnosť sa podľa neho musí vyrovnať s historickými výzvami, a preto sa rozhodol kandidovať na prezidenta Českej republiky.

S komunistami aj proti nim

V minulosti sa pohyboval na hrane medzi odmietaním komunistov a spoluprácou s nimi. Pracoval pre časopis Mladý svet, ktorý publikoval Socialistický zväz mládeže. V roku 1981 ho ŠtB zaregistrovala ako kandidáta na spoluprácu s tajnou službou s krycím menom Sázkař, no agentom sa nikdy nestal, čo dokazuje negatívnym lustračným osvedčením.

Naopak, sfalšoval doložku na vycestovanie do USA, po návrate odtiaľ bol zatknutý a až do revolúcie vedený ako preverovaná osoba. Dostal štvorročnú podmienku, umýval riady, pracoval vo výrobnom podniku META a miloval dostihy.

Od roku 1978 publikoval v britských a amerických časopisoch články o dejinách chovu anglického plnokrvníka. V roku 1982 získal v USA novinársku cenu.

V roku 1989 spoločne s Michaelom Kocábom založili iniciatívu MOST, ktorá si dávala za úlohu sprostredkovať rokovania medzi komunistickými predákmi a nezávislými revolucionármi. Za jeden stôl vďaka MOST-u zasadli premiér Ladislav Adamec a Václav Havel, ktorí sa neskôr dohodli na zrušení časti ústavy o vedúcej úlohe komunistickej strany.

S Michalom Horáčkom sa neodmysliteľne spája literárna tvorba. Novinárska cena mu otvorila cestu na štúdium v USA, kde sa v roku 1984 stretol s hudobníkom Petrom Hapkom, s ktorým spolupracoval až donedávna. Stal sa autorom mnohých knižných bestsellerov, napísal mnohé známe skladby.

Medzi spevákov, ktorým dodal texty, patrila Hana Hegerová či Richard Müller, pre ktorého napísal Baroko či Srdce jako kníže Rohan. Za albumy a skladby Horáček získal najvyššie ocenenia vrátane troch Andělov, českej verzie cien Grammy.

Stávkovú firmu predal Pente

Vydával historické knihy o chove dostihových koní, filozofické knihy o hazarde či českom národe. Najpredávanejšou knihou s viac ako 180-tisíc predanými výtlačkami sa stali spomienky na Nežnú revolúciu „Jak pukaly ledy“. Príjmami z tejto knihy založil v roku 1990 známu stávkovú kanceláriu Fortuna.

Fortune šéfoval celkom štrnásť rokov. Spočiatku malú stávkovú kanceláriu v Česku Horáček rozbehol naplno a ku koncu roku 2004 mala kancelária niekoľko stoviek pobočiek aj v Poľsku či na Slovensku. Niekoľko miliárd korún ročne v obratoch Horáčkovi umožnilo v roku 2004 predať Fortunu skupine Penta za 2,4 miliardy českých korún. Tento krok odôvodnil vyjadrením, že peniaze sú preňho iba nástroj, ale nie cieľ života.

Za svoj cieľ považuje okrem umeleckej tvorby aj vzdelanie. V sedemdesiatych rokoch študoval na Karlovej univerzite, odkiaľ ho za incident s falšovaním doložky vylúčili. Na univerzitu sa vrátil po predaji Fortuny, titul doktora získal v sociálnej antropológii v roku 2011. Univerzity navštevoval aj ako hosťujúci pedagóg, prednášal v Prahe či v Brne.

Venoval sa aj charitatívnej činnosti. Financoval dobročinnú akciu Beh pro Paraple (centrum pre pomoc vozičkárom), prispel k vybudovaniu duchovného centra Pražská križovatka, podporoval benefičné projekty Českej alzheimerovskej spoločnosti či Světlušky, ktorá pomáha nevidiacim.

Šesťdesiatpäťročný Michal Horáček kandiduje s číslom dva, v prieskumoch získava okolo desiatich percent.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie