Denník N

Nedeľný predaj chcú obmedziť zákonom, zatvorenie 25 obchodov v nedeľu vítajú

Krok Jednoty Trnava predávať len šesť dní v týždni považujú poslanci OĽaNO aj zástupca Konferencie biskupov Slovenska za krok dobrým smerom.

Obmedzenie či úplné zrušenie nedeľného predaja sa opäť dostanú do parlamentu. Poslanci OĽaNO povedali, že opäť predložia návrh zákona, ktorým by sa obmedzil predaj v siedmy deň týždňa. Plánuje pre tento svoj návrh hľadať podporu.

Takýto návrh sa snažilo OĽaNO presadiť už vlani na jar. Vtedy poslanci rozšírili zákaz predaja v maloobchode počas väčšieho počtu dní štátnych sviatkov, no návrh OĽaNO obmedziť aj nedeľný predaj nenašiel dostatočnú podporu.

Dnes poslanci OĽaNO reagovali na krok spotrebného družstva COOP Jednota Trnava. To sa rozhodlo od 1. januára tohto roka zatvoriť všetkých svojich 25 supermarketov v regióne, ktoré do decembra 2017 v nedeľu predávali.

Trnavská Jednota uviedla niekoľko dôvodov, pre ktoré sa rozhodla takto postupovať, medzi nimi napríklad aj straty počas nedeľného predaja, zvýšené mzdové náklady či problémy s pracovnou silou.

Predseda Predstavenstva COOP Jednota Trnava Bohuslav Uváčik pripomenul, že systém COOP Jednota Slovensko sa už dlhé roky vo všetkých COOP Jednotách na Slovensku snaží presadiť zákon o zákaze nedeľného predaja. „V našich predajniach pracujú takmer výlučne ženy – matky, ktoré majú svoje rodiny a chcú s nimi tráviť aspoň nedele. Zákaz predaja v nedeľu by prispel k riešeniu problému dnešnej doby, ktorý sa nazýva kríza rodiny, ako aj radu ďalších vecí, ktoré z toho vyplývajú,“ doplnil.

Poslankyňa OĽaNO Anna Verešová označila krok tohto reťazca za krok dobrým smerom, „Oceňujem rozhodnutie tohto veľkého zamestnávateľa, ktorý okrem mnohých iných dôvodov uvádza aj problém nájsť dobrého pracovníka do obchodu, keďže mnohí odchádzajú preto, že musia pracovať v nedeľu. Nečudujem sa tomu, veď práca počas víkendov vplýva na vzťahy v rodinách a aj na zdravie zamestnancov,“ uviedla Anna Verešová.

Podľa jej poslaneckého kolegu Richarda Vašečku je vo vyspelých krajinách samozrejmosťou nedeľný odpočinok zamestnancov, ktorý prináša benefit pre ich rodiny i pre celú spoločnosť. „Slovensko je bohužiaľ na tom najhoršie z celej EÚ. Sme jednotka v nedeľnej práci a evidentne nám to prosperitu neprináša,“ povedal.

Rozhodnutie zatvoriť obchody v nedeľu privítal aj výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský. „Nech je motivácia COOP Jednota Trnava zatvoriť prevádzky akákoľvek, je to krok, ktorý vytvára predpoklady na obnovenie kultúry sviatočného dňa, akým je nedeľa,“ napísal na Facebooku. Verí, že sa k tejto iniciatíve pridajú ďalší obchodníci.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie