Denník N

Do komplexu Bonaparte prídu skúmať steny, aby zistili, či Bašternák pri stavbe nepodvádzal

Bytový komplex Bonaparte Ladislava Bašternáka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bytový komplex Bonaparte Ladislava Bašternáka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prokurátor vydal pokyn objednať posudok v Ústave súdneho inžinierstva, aby zistil, koľko naozaj stála výstavba komplexu, kde u Ladislava Bašternáka býva premiér Robert Fico.

Vyšetrovanie krátenia dane pri výstavbe budovy Bonaparte, ktorú postavil Ladislav Bašternák so svojimi spoločníkmi, bude pokračovať skúmaním jej hrubej stavby. V budove Bonaparte býva v Bašternákovom byte premiér Robert Fico.

Ide o prípad, kde je od októbra 2016 začaté stíhanie vo veci. Trestný čin spočíva v tom, že staviteľ – firma Real Forum Invest – údajne deklaroval vyššiu hodnotu stavby, ako bola v skutočnosti. V roku 2011 si z tejto ceny Bašternák ako konateľ firmy uplatnil vratku DPH 3,6 milióna eur.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal pokyn, aby bol do prípadu privzatý znalecký ústav. A to napriek tomu, že v kauze už jeden znalec posudok vypracoval.

Podľa trestného poriadku sa ústav priberá do prípadu „vo výnimočných a obzvlášť závažných prípadoch vyžadujúcich osobitné vedecké posúdenie alebo na preskúmanie posudku znalca“.

Prokuratúra nevysvetlila, prečo žiada ústavný posudok. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme vyjadrovať k procesným  postupom,“ napísala hovorkyňa Jana Tökölyová. Na otázky neodpovedala ani Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Posudok bude robiť Ústav súdneho inžinierstva v Žiline. Jeho pracovníci pôjdu do budovy Bonaparte osobne skúmať hrubú stavbu. Riaditeľ ústavu Gustáv Kasanický povedal, že by to chceli stihnúť ešte v januári.

Urobia sondy a odmerajú steny

„Ešte sme tam neboli na obhliadke, je problémová, bývajú tam chránené osoby, všetko riešime s políciou,“ povedal Denníku N Kasanický.

„Ak by sme to chceli urobiť presne, tak to musíme pomaly zbúrať a urobiť tam sondy, ale to asi nie je ani účelom. Nejako si pomôžeme.“ Kasanický hovorí, že použijú hĺbkomery a laserové meranie vzdialeností.

„Nejaké odbery materiálov budeme robiť, ale určite nebudeme sekať v byte pána premiéra. Budú sa robiť sondy, ale budú sa robiť citlivo,“ hovorí riaditeľ ústavu.

V prípade už podľa neho boli podané posudky, ale nechcel povedať, s akým výsledkom, lebo ho viaže mlčanlivosť. „Ústav sa priberá vtedy, keď sú podané nejaké posudky, a tu sú už podané, alebo keď je prípad mimoriadne zložitý a vyžaduje osobitné vedecké posúdenie. Myslím, že tu je dôvodné osobitné posúdenie.“

Kasanický povedal, že, laicky povedané, budú kontrolovať, „či to, čo je nakreslené, je aj postavené“. Budú kontrolovať použité materiály a skúmať hrubú stavbu. „Je nám jedno, či tam niekto má zlaté kľučky alebo striebornú podlahu.“

Keď sa Fico v roku 2012 do bytu sťahoval, ukázal interiér Plus 7 dní. Podľa týždenníka má premiér v byte luxusný nábytok, kde napríklad lampa stojí 2500 eur alebo knižnica 15-tisíc eur.

Ústav má termín na vypracovanie posudku do 31. januára, ale bude žiadať o predĺženie, pretože to nestíhajú.

V celom prípade sa bude pravdepodobne meniť aj vyšetrovateľ. Kamil Semanko uspel vo výberovom konaní na generálnej prokuratúre a stane sa zrejme prokurátorom. Na výberové konanie prišlo 409 právnikov, prokuratúra vybrala 56.

Protest pred komplexom Bonaparte z 27. júna 2016. Foto N – Tomáš Benedikovič

Spolu získal na vratkách 16 miliónov eur

Bašternák je už obvinený z neoprávneného vyplatenia vratiek 2 milióny eur. Polícia avizovala, že vyšetrovanie skončí návrhom na podanie obžaloby. Peniaze si uplatnil pri pravdepodobne fiktívnom obchode s bytmi v komplexe Five Stars Residence, ktorý postavil Marián Kočner. Polícia najprv prípad odmietla vyšetrovať a po tom, čo o tom informovali médiá, začala nové vyšetrovanie.

Trestné oznámenie pre budovu Bonaparte podal na Bašternáka poslanec SaS Jozef Rajtár. Urobil tak po tom, čo finančná správa sprístupnila poslancom prehľad všetkých vratiek, ktoré boli kedy firmám Bašternáka vyplatené. Spolu išlo o 16 miliónov eur.

Rajtár si všimol 2,3-miliónovú vratku aj v prípade stavby Bonaparte. „Vo výkaze ziskov a strát Real Forum Investu sa objavil v roku 2011 náklad vo forme materiálu, spotreby energie a ostatných neskladovateľných dodávok v sume 25,7 milióna eur. Na tento náklad bol pravdepodobne uplatnený nadmerný odpočet DPH. Keďže Real Forum Invest už v ďalšom období nevykazoval potrebné príjmy, tieto nákupy nepriniesli v takom istom rozsahu ani odvod DPH do štátneho rozpočtu,“ opísal Rajtár prípad v minulosti. Preto nadobudol podozrenie, že ide o fiktívne účtovné a daňové doklady len preto, aby sa dali uplatniť vratky DPH.

Pár dní po tom, čo NAKA začala v októbri 2016 stíhanie vo veci, Real Forum Invest zmenila názov na Fulkrum a presťahovala sa do domčeka v Jastrabích Kračanoch. Konateľom firmy sa stal maďarský občan József Pál Mészáros. Deje sa to bežne, keď chcú podnikatelia zametať stopy, napríklad tvrdiť, že už nemajú účtovníctvo. Polícia potom nevie zohnať aktuálneho konateľa alebo jej povie, že on už účtovníctvo nemá.

Zdroj – Google Maps

Sťahovanie sa nechystá

Úrad vlády po začatí stíhania pre výstavbu Bonaparte v októbri 2016 vyhlásil, že „predseda vlády už verejne avizoval, že svoju bytovú otázku začal riešiť, ak by sa potvrdila trestná činnosť, celý proces to len urýchli“.

Následne vo februári 2017 Robert Fico povedal, že „len čo bude vznesené obvinenie, tak pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať“.

V marci 2017 Bašternáka naozaj obvinili, no Fico zostáva v budove Bonaparte naďalej. Úrad vlády na otázku, kedy sa premiér odsťahuje, neodpovedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ladislav Bašternák

Slovensko

Teraz najčítanejšie