Denník N

Stále sme to reštartovali a stále sa to kazilo, vysvetľuje Tomanová, prečo nezverejňovala faktúry

Komisárka Viera Tomanová. Foto – TASR
Komisárka Viera Tomanová. Foto – TASR

Nominantka Smeru tvrdí, že faktúry nezverejňovali pre „technické problémy“. V minulosti za štátne nakúpila dva obrazy za 2600 eur aj Škodu Superb za 28-tisíc.

Od decembra 2015 je Viera Tomanová „komisárkou pre deti“ a v tejto funkcii sa má až do roku 2021 zaujímať o dodržiavanie práv detí na Slovensku. Má kanceláriu s rozlohou 314 štvorcových metrov, podľa výročnej správy z roku 2016 zamestnávala desať ľudí a ich priemerný plat bol 1875 eur v hrubom a dnes už zamestnáva o dvoch ľudí viac. Rozpočet jej úradu je takmer 400-tisíc eur na rok a sama poberá plat vo výške 3300 eur, teda viac ako poslanec Národnej rady.

Ako sa míňajú peniaze daňových poplatníkov na tomto úrade? Keby sa jej na to nespýtal niekto z médií, zrejme by sa to verejnosť tak skoro nedozvedela.

Úrad komisárky pre deti totiž nezverejňoval faktúry, ktoré zo zákona zverejňovať musí. V pondelok 8. januára ráno bolo na webovej stránke úradu len 62 faktúr, tá najnovšia z októbra 2016. Na porovnanie – úrad Komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorý existuje rovnako dlho, mal na svojom webe 217 faktúr a poslednú zverejnil 9. januára 2018.

Stále sme to reštartovali a stále sa to kazilo

„Môžem úprimne povedať, mali sme technický dôvod, ale malo by to byť už v poriadku,“ zareagovala Tomanová v telefóne na otázku, prečo nezverejňujú zmluvy, a vypýtala si dve hodiny času na presnejšiu odpoveď. Neskôr už mobil nedvíhala, ozval sa však jej hovorca Pavol Kováč. „Mali sme pokazenú stránku,“ vysvetľoval. „Stále sme to reštartovali a stále sa to kazilo.“

Jeho oficiálna odpoveď o zhruba 24 hodín znela:  „Z dôvodu nutnosti rekonštrukcie našej webovej stránky niektoré údaje chýbajú, čo sme reklamovali a v súčasnosti sa pracuje na odstránení tohto problému so spiatočnou platnosťou.“

Sídlo úradu komisárky Tomanovej. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po tom, ako Denník N telefonoval s Tomanovou a jej hovorcom, sa pokazená stránka začala pomaly vracať k životu. V pondelok popoludní na nej pribudla sekcia „faktúry 2016“, večer tam už boli aj „faktúry 2017“. V utorok ráno pribudla prvá faktúra z minulého roka a postupne aj ďalšie. Hneď z druhej faktúry v poradí sa dalo vyčítať, že kým v roku 2016 si úrad prenajímal dva parkovacie boxy po 60 eur mesačne, v roku 2017 už platili za štyri miesta pre autá. Podľa dostupných informácií má úrad jedno služobné auto.

Faktúry pribúdali postupne v intervaloch minút či niekoľkých desiatok minút, akoby ich niekto skenoval a na stránku pridával. Aj z vlastností naskenovaných faktúr vyplýva, že ich spracovali do digitálnej podoby až po tom, ako sa na ne pýtal Denník N. Snahy oživiť zbierku faktúr sa zastavili v utorok počas obedňajšej prestávky na položkách s dátumami marec 2017. Potom sa ďalej pustili do práce, a tak sú už teraz na webe faktúry za celý minulý rok.

Čo ďalšie v zmluvách a faktúrach nájdete? V roku 2016 si napríklad Tomanová nechala kúpiť dva obrazy od českej výtvarníčky Ivany Barazi s názvom Vanessa a Floreta za 2600 eur. Tomanovej úrad nákup obrazov vysvetľuje tým, že boli zakúpené „v rámci benefičnej akcie na podporu sociálne znevýhodnených detí“.

Zďaleka najväčšou položkou je Škoda Superb v biznis výbave za viac ako 28-tisíc eur, ktorú si úrad kúpil minulý rok v marci.

Zjavné je aj to, že Úrad komisárky kupoval veci a platil za služby od niektorých firiem bez zverejnenia zmlúv. Príkladom je účtovníctvo, ktoré kancelárii robí firma HLB Mandat za 750 eur mesačne, a kamera s príslušenstvom za 2169 eur. Úrad si ju kúpil v e-shope.

Zmluvy, ktoré nie sú zverejnené, podľa zákona nie sú platné. V centrálnom registri zmlúv má Tomanovej úrad len štyri platné zmluvy – s distribútorom áut Škoda, dve so spoločnosťou F.A.T. na nákup výpočtovej techniky a už vypršanú zmluvu s ministerstvom vnútra o požičaní auta.

Na ÚVO sa neunúvali

Otázka je aj to, ako si Tomanová vyberala firmy, od ktorých tovary a služby zo štátnych peňazí nakupovala. Na stránke Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a ani na stránke úradu nie je ani zmienka, že by robila tendre. Výnimkou je nákup Škody Superb, ktorú si vybrala na základe rámcovej zmluvy s viacerými štátnymi inštitúciami.

Čo teda o svojich nákupoch komisárka na stránke ÚVO uvádza? Jediným dokumentom je „štvrťročná súhrnná správa o zrealizovaných zákazkách: 2. štvrťrok 2016“. Vypracovala ho právnička Mária Vermešová, teda bývalá zamestnankyňa ÚVO, ktorú prepustili po známej kauze nástenkový tender. V čase prvej Ficovej vlády odmietla podpísať protokol o kontrole na ministerstve výstavby, podľa ktorého sa mal pri tomto škandalóznom tendri porušiť zákon. „Mária Vermešová ukončila pracovný pomer a v Úrade komisára pre deti už nepracuje,“ píše hovorca Kováč.

Tomanovej úrad sídli v budove odborov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo komisárka pre deti robí, je z jej „zasekávajúceho“ sa webu ťažké vypátrať – okrem všeobecných viet o kompetenciách a neaktuálnych informácií – tá posledná je z 27. októbra.

Tomanová tají, kto na jej úrade pracuje. Okrem všeobecného telefónneho čísla a e-mailu na nej nie je ani meno vedúcej úradu Daniely Lengyelovej. Tá sa stala známa po tom, ako sa zahnala na novinára, ktorý sa komisárky pýtal na to, ako sa zaujímala o rómske deti.

„Sprístupnenie týchto osobných údajov neumožňuje ani zákon o ochrane osobných údajov, pokiaľ to nie je potrebné na plnenie pracovných úloh alebo ich zamestnávateľ sám v zmysle zákona o ochrane osobných údajov nezverejní,“ odpísal Tomanovej mediálny poradca Pavol Kováč na žiadosť o zverejnenie mien zamestnancov a ich pracovného zaradenia.

Viera Tomanová sa prihovára deťom.

Robila komisárka na tieto miesta konkurzy? Kováč odpovedá, že zákon o výkone práce vo verejnom záujme povinnosť robiť výberové konanie neukladá. Z jeho ďalších odpovedí vyplýva, že si Tomanová zamestnancov vybrala podľa vlastného uváženia.

Jedným z platených spolupracovníkov úradu je aj Tomanovej synovec Andrej Kállay. Jeho oficiálnu pozíciu úrad komisárky nezverejnil, v zozname učastníkov dvoch zahraničných konferencií vystupoval ako jej poradca. Úrad Tomanovej odpovedal, že spolupracujú s viacerými univerzitami a jednou z nich je aj Trnavská univerzita, kde Andrej Kállay pracuje.

Obsah sa pripravuje

Na webe komisárky nájdete aj sekciu Informácie, kde zrejme mali byť konkrétne prípady či inciatívy. Nájdete tam len poznámku „obsah sa pripravuje“. O činnosti vypovedá výročná správa, dostupná je zatiaľ len za rok 2016. Tomanová v tomto období vstúpila do 45 súdnych konaní, v ktorých mala postavenie „vedľajšieho účastníka zastupujúceho maloletých“.

Komisárka napríklad 31. augusta zverejnila video, v ktorom upozorňuje, že na jej webe 15. septembra zverejnia program proti šikane v školách „Stop šikane“. Potom 1. septembra na webe zverejnili rozhovor s titulkom Tomanová: Štát veľmi chabo rieši šikanu a linky na konšpiračné weby hlavnespravy.sk a panobcan.sk, ktoré ho prebrali. Sľubovaný program Stop šikane ani 9. januára na jej stránke nenájdete.

Webová stránka komisárky. reprofoto – Denník N

Ešte horšie je na tom Tomanovej Facebook. Činnosť odštartoval  15. augusta a ukončil ju 7. septembra. Odvtedy na sociálnej sieti nepridal ani jeden status.

Na čelo úradu, ktorý má byť nezávislý, prešla Viera Tomanová priamo z poslaneckej stoličky Smeru, predtým bola štyri roky ministerkou práce, počas ktorej mala viac škandálov. Slovensko zriadilo Úrad komisára pre deti dlho potom, čo nás na to vyzývala OSN. Pri prednášaní poslednej správy o činnosti úradu sa Tomanová stretla len s ostrou kritikou opozície a s nezáujmom poslancov Smeru.

Mohli by ju skontrolovať poslanci aj NKÚ

Hospodárenie komisárky, ktorá nezverejňovala faktúry, chce preveriť členka výboru pre ľudské práva Natália Blahová z SaS. Pokúsi sa tam spraviť poslanecký prieskum, nie je si ale istá, či na to nájde medzi kolegami dostatočnú podporu. Vo výbore má väčšinu vládna koalícia, za opozíciu je v nej aj Milan Mazurek z ĽS-NS a bývala poslankyňa Sme rodina Martina Šimkovičová, ktorá zvykne hlasovať  s koalíciou.

„Ako komisárka funguje mizerne. Aj z výročnej správy vidíme, že jej zásahy sú vyslovene neodborné. Ide o zásahy do citlivých prípadov a ešte sa aj chváli, že sa stavia na niektorú stranu, napríklad rodičov. Ona má však vždy stáť za ochranou práv dieťaťa,“ hovorí Blahová o Tomanovej. Podľa poslankyne sa komisárka väčšinou stavia do úlohy rozvodového právnika, čo je úloha, ktorá jej nenáleží.

Blahová pripomína, že Organizácia Spojených národov, ktorá zavedenie komisárky pre práva detí od Slovenska žiadalo, odporučila aj zriadenie orgánu, ktorý by prácu úradu kontroloval. Takýto orgán však nevznikol.

Keďže Tomanová využíva peniaze daňových poplatníkov, mohol by jej hospodárenie preveriť Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). „Očakávame, že v prvom rade zareaguje samotný úrad detskej ombudsmanky a jej vnútorné kontrolné mechanizmy preveria oprávnenosť využitia verejných zdrojov, napríklad na nákup obrazov,“ odpísala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

NKÚ má podľa nej na nasledujúci rok schválený plán kontrolnej činnosti, kontrola na Úrade komisára pre deti v ňom zatiaľ zaradená nie je. „Avšak tak, ako sme sa v minulosti pozreli na celý štvorročný cyklus Kancelárie verejného ochrancu práv, rovnako na základe rizikovej analýzy sa budeme môcť pozrieť na nakladanie s verejnými financiami a hospodárenie s majetkom zo strany Úradu komisára pre deti.“

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Viera Tomanová

Slovensko

Teraz najčítanejšie