Denník N

Zrušenie obvinení v kauze piešťanského CT preskúma generálna prokuratúra

Pre kauzu piešťanského CT musel z vysokej politiky odísť Pavol Paška. Foto N – Tomáš Benedikovič
Pre kauzu piešťanského CT musel z vysokej politiky odísť Pavol Paška. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kauza piešťanského CT sa nekončí. Polícia začne stíhanie aj vo veci nákupu CT prístroja žilinskou župou z čias, keď bol županom podpredseda Smeru Juraj Blanár.

Vyšetrovanie kauzy nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou sa ešte neskončilo. Hoci trenčianska prokurátorka zrušila obvinenia deviatim podozrivým, vrátane bývalej riaditeľky nemocnice Márie Domčekovej, stíhanie vo veci ešte pokračuje. Zrušenie obvinení navyše preskúma generálna prokuratúra. Potvrdila to hovorkyňa Andrea Predajňová.

Ide o prípad, pre ktorý na konci roku 2014 odstúpili z funkcie predseda parlamentu Pavol Paška, podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

„Prokurátor trestného odboru generálnej prokuratúry, ktorý vykonáva v predmetnej trestnej veci takzvanú dohľadovú právomoc, po dôkladnej analýze uznesenia prokurátora Krajskej prokuratúry Trenčín o zrušení obvinenia rozhodne o ďalšom zákonnom postupe.“

Trenčianska prokurátorka teraz podľa generálnej prokuratúry postupovala samostatne, bez toho, aby ju usmerňovala generálna prokuratúra.

Uznesenie odmietajú zverejniť

Prokurátorka zrušila obvinenia tesne pred Vianocami. Urobila to v rámci rozhodovania o sťažnostiach všetkých deviatich proti vzneseniu obvinenia. „Uznesenie o vznesení obvinenia bolo nedôvodné a nezákonné,“ vyhlásil hovorca Krajskej prokuratúry Trenčín Marián Sipavý. Bližšie dôvody ani uznesenie o zrušení obvinenia prokuratúra zatiaľ nechce zverejniť. Odvoláva sa na to, že vyšetrovanie je ešte otvorené.

Zákon hovorí, že „prokuratúry sú povinné zverejňovať právoplatné uznesenia prokurátora, ktorými sa skončilo trestné stíhanie vedené proti určitej osobe, a to do 15 pracovných dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti uznesenia“. Prokuratúra tvrdí, že tak robí iba vtedy, keď je stíhanie zastavené a nie keď je obvinenie zrušené, ale vyšetrovanie ešte beží.

Okrem Domčekovej boli obvinení aj členovia správnej rady a odbornej komisie. Nemocnica chcela nakúpiť CT prístroj o milión eur drahšie, ako ho napríklad nakúpila nemocnica v Česku. Nakoniec kauzu zverejnil zástupca zamestnancov nemocnice Alan Suchánek a nemocnica prístroj nekúpila.

V prípade najprv zrušila obvinenie generálna prokuratúra, nepozdával sa jej spôsob, akým bol vypracovaný znalecký posudok. V októbri 2017 NAKA znovu obvinila deväť osôb a teraz ho krajská prokuratúra znovu zrušila.

Gašpar: Jedna vec je politika a druhá trestná zodpovednosť

Policajný prezident Tibor Gašpar v utorok vyhlásil, že je rád, „že nakoniec je to rozhodnutie prokuratúry a nie polície, lebo by som od nedele počúval, že sme to zamietli pod koberec a robili sme čistiacu prácu“.

Gašpar povedal, že od začiatku bol problém v určení efektivity nákupu prístroja, „vzhľadom na to, že prístroj bol jedinečný a ťažko porovnateľný s inými“.

„Je to dobrý príklad na to, aby som poukázal, že jedna vec je politická kauza a druhá rovina je trestnoprávna,“ povedal Gašpar.

„Najlepšie by mala vysvetliť samotné rozhodnutie prokuratúra, vyšetrovanie sa neskončilo, zrejme dôjde k pokynom, počkajme na uzavretie kauzy,“ dodal ešte policajný prezident.

Pre žilinské CT začnú stíhanie vo veci

Gašpar tiež v utorok informoval, že polícia začne trestné stíhanie vo veci nákupu iných CT prístrojov – žilinskou župou v nemocniciach Liptovský Mikuláš a Trstená z čias, keď bol županom podpredseda Smeru Juraj Blanár.

Polícia prípad vyšetrovala mesiace, ale až v piatok dostala protokol z Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý konštatuje chyby pri nákupe prístroja.

„Čakalo sa na tento výsledok. Vyšetrovateľ po prvom prečítaní protokolu skonštatoval, že je tam 14 pochybení, ktoré sa budú skúmať,“ povedal Gašpar.

Jurinová: Zodpovedný je Blanár

„Zodpovednosť za toto obstarávanie nesie v plnej miere bývalé vedenie Žilinského samosprávneho kraja,“ povedala žilinská županka Erika Jurinková, ktorej tiež ÚVO protokol doručil.

„Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil, že úrad samosprávneho kraja kupoval CT prístroje mimoriadne predražene.“ Škoda je podľa nej viac ako milión eur. „Verejné obstarávanie bolo nastavené až extrémne manipulatívne.“

Podľa Jurinovej z protokolu vyplýva, že dostanú pokutu a zrejme nebude nízka. „Tú pokutu neplatí župa, ale občania nášho kraja,“ povedala Jurinová. Škody chce zosobňovať.

Jurinová povedala, že aj ona chce podať trestné oznámenie. Okrem ÚVO prebehla aj kontrola NKÚ, toto preverovanie ešte nie je ukončené, Jurinová povedala, že NKÚ pošle protokol z ÚVO.

„Prijali sme zásadné opatrenie, aby sa podobná situácia neopakovala, posilňujeme tím verejného obstarávania o odborne spôsobilé osoby,“ hovorí nová županka.

Video: Tlačová beseda Eriky Jurinovej a Igora Matoviča

„Samozrejme, že sa podrobnejšie oboznámim s protokolom. Nevylučujem, že tam môžu byť formálne pochybenia, ktoré vždy môžu nastať počas verejného obstarávania. Ale prax rozhodne ukázala, že nešlo o nákup predraženého CT,“ povedal o nákupoch CT Juraj Blanár.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pavol Paška

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie