Denník N

Babišove noviny nám ukazujú, aké to je, keď slúžia premiérovi

Foto – Forum 24
Foto – Forum 24

Andrej Babiš si najskôr kúpil noviny, teraz mu noviny v ťažkých časoch splácajú jeho dôveru.

Andrej Babiš má obrovský problém. A má ho aj česká spoločnosť. O najnovšom škandále jej premiéra sa totiž časť voličov nemusí dozvedieť. Alebo sa o ňom dozvie veľmi skreslene. Pretože Babišom vlastnené noviny sa dostali do štádia, keď sa už ani nesnažia nerobiť si hanbu.

Nový predseda vlády si dal za európske peniaze postaviť takzvané Čapí hnízdo. Už v minulom volebnom období ho pre podozrenie zo zneužitia európskych dotácií zbavili poslaneckej imunity. Celú transakciu vyšetrovala aj bruselská protikorupčná jednotka OLAF.

Jej zistenia, že pravdepodobne išlo o podvod, sú utajované, ale, samozrejme, na verejnosť sa dostali. Záver je jednoznačný, Česko musí peniaze z eurofondov použité na tento projekt vrátiť. V dokumente sa neobjavuje priamo Babišovo meno, ale je jasné, že hlavným podozrivým je on a nastrčené postavičky slúžili len ako kamufláž.

Lenže jedny jeho noviny (Lidovky) síce o obsahu správy písali ako prvé, ale najskôr v duchu, že nič hrozné neobsahuje. Otočili, až keď sa k nej dostali aj médiá mimo Babišovho portfólia a keď sa ukázalo, že správa je, naopak, hrozná až príliš.

Druhé jeho noviny (MF Dnes) v deň, keď všetci ostatní písali o kauze, mali na na titulke „limonády, vraždičku a že Babiš zariadi pre dôchodcov vlaky zadarmo“. (Erik Tabery) Internetová verzia tohto denníka kauzu ignoruje len o chlp menej.

V priamom prenose tak sledujeme smutný úpadok kedysi slušných novín. V kombinácii so zistením, že ani vyšetrovanie OLAF pravdepodobne Babišovu politickú kariéru nezastaví, sa dá Čechov len poľutovať. A dúfať, že sa niekto na Slovensku nezačne od Babiša učiť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie