Denník N

Z poľskej vlády odišli ministri so škandálmi, skončil San Escobar aj minister, čo nechal rúbať vzácne lesy

Morawiecki predstavil svoju novú vládu. Foto - TASR/AP
Morawiecki predstavil svoju novú vládu. Foto – TASR/AP

Právo a spravodlivosť po rekonštrukcii vlády nového premiéra Morawieckého môže ísť v prieskumoch ešte vyššie.

Poľská vláda Mateusza Morawieckého sa po mesiaci a pol dočkala už dávno sľubovanej rekonštrukcie. Nie je to lifting, ale skôr revolúcia.

Odišli ministri, ktorí mali za sebou najviac škandálov (okrem ministra spravodlivosti Ziobra). Demisiu podali ľudia ako Waszczykowski (minister zahraničia známy kauzou San Escobar), Macierewicz (minister obrany, ktorý verí, že Smolensk bola konšpirácia) či Szyszko (minister životného prostredia, ktorý háji ťažbu v Bieloviežskom pralese).

Posilnila sa pozícia samotného premiéra, ale aj prezidenta Andrzeja Dudu. Poľsko po rekonštrukcii vlády môže očakávať zlepšenie vzťahov s Bruselom a predpokladá sa aj ďalší nárast preferencií PiS – dokonca aj do úrovne 60 percent.

Dlhé čakanie

Spolu so zmenou ministrov sa skončil seriál „čaká nás rekonštrukcia“, ktorý trval už viac ako pol roka. O zmene premiéra aj ministrov sa špekulovalo od leta 2017, otvorene o tom hovoril samotný predseda PiS a de facto líder krajiny Jaroslaw Kaczyński, ktorý bol jedným z hlavných kandidátov na budúceho premiéra.

Nakoniec sa ním stal technokratický finančník Mateusz Morawiecki, predtým vplyvný vicepremiér, minister financií a rozvoja s veľkými kompetenciami.

Všetkých prekvapilo, že pri zmene premiéra sa nezmenili ministri, len z premiérky Beaty Szydlovej stala vicepremiérka bez kresla. Včerajšou rekonštrukciou končí obdobie napätia, keď si takmer žiaden z ministrov nemohol byť istý, či sa udrží na stoličke. Pred koncom volebného obdobia nie je vylúčená ešte nejaká zmena, dnešná zostava vyzerá na viac-menej stabilnú a premyslenú.

Čo bolo kľúčom pre zmeny? Demisiu dostali takmer všetci ministri so škandálmi (okrem ministra spravodlivosti Zbigniewa Ziobra), ktorí boli objektom neustálej kritiky zo strany nielen opozície, ale aj viacerých priaznivcov a politikov PiS a prezidenta Andrzeja Dudu.

Medzi nimi minister zahraničných veci Witold Waszczykowski, pri ktorom sa Poľsko pohádalo s takmer všetkými susedmi (okrem Slovenska, Česka a Bieloruska) a Európou – následkom čoho Európska komisia aktivovala článok 7 voči Poľsku. Waszczykovski viedol nielen konfrontačný štýl politiky, ale sa viackrát aj zosmiešnil – napríklad keď hovoril o svojom stretnutí s vedením neexistujúceho štátu San Escobar. O jeho demisii sa hovorilo už dávno, Jaroslaw Kaczyński hľadal už len vhodný moment.

Prekvapenie v obrane

Prekvapením je však demisia ministra obrany Antoniho Macierewicza, ktorý mal napriek škandálom veľmi silnú pozíciu a zdalo sa, že ho nič nepotopí. Ani to, že podľa opozície zničil poľskú armádu a nahráva priamo Moskve, alebo sa obklopoval mladými chlapcami ako Edmund Janniger či Bartłomiej Misiewicz. Odtiaľ sa vzal aj pojem „misiewicze“ na označenie mladých ľudí bez kvalifikácie, ktorí len vďaka straníckej príslušnosti robia veľkú kariéru v situácii, keď z práce musia rezignovať skúsení a kompetentní odborníci.

Macierewicz bol silný vďaka podpore vplyvného otca Tadeusza Rydzyka, riaditeľa katolíckeho a xenofóbneho Rádia Maryja. Podpora Rydzyka pridáva vždy nejakých 7 až 9 percent podpory strane.

Macierewicz je aj vodcom „smolenskej ideológie“, čiže pohľadu, že Smolenská katastrofa nebola len nešťastnou nehodou, ale že prezidenta Lecha Kaczyńského zavraždil Putin pri spolupráci s bývalým premiérom Donaldom Tuskom.

Ľudí, ktorí veria v túto verziu a podporujú Macierewicza ako „jediného, kto môže dokázať pravdu“, je toľko veľa, že Jaroslaw Kaczyński musí s týmto elektorátom rátať. Preto sa predpokladalo, že Kaczyński, aj keď nemá rád Macierewicza, sa ho neodváži odvolať, lebo to znamená možnosť, že Macierewicz odíde z PiS a bude hrať na seba.

Na demisiu Macierewicza však dlhodobo tlačil prezident Andrzej Duda, ktorý ani neskrýval, že medzi ním ako hlavným veliteľom armády a ministrom obrany je otvorený konflikt. Macierewicza nemal rád ani premiér Morawiecki, preto táto nečakaná demisia je považovaná za veľký úspech prezidenta a premiéra a dôvod na zväčšenie ich pozície.

Skončil Szyszko

Ochrancovia stromov a prírody sa najviac tešia z demisie Jana Szyszka – ministra životného prostredia. Szyszko presadil zákon, ktorý umožnil nekontrolovaný výrub stromov, známym pre celý svet sa stal aj tým, že spustil masový výrub vzácneho Bieloviežského pralesa. Pokračoval vo výrube aj po tom, ako to zakázal Súdny dvor EÚ.

Demisiu dostal aj minister zdravotníctva Konštanty Radziwiłł. Ten je známy výrokom, že smog nie je až taká vážna vec, pretože viacero Poliakov stále fajčí, a preto nemáme dôvod na nespokojnosť. Tieto slová zazneli počas minuloročnej zimy, keď povolené normy v Poľsku boli prekročené na 700 až 1000 percent. V ten istý čas oveľa menšie znečistenie smogom na Slovensku sa stalo dôvodom na zmenu zákona o ovzduší, ktorý koncom roka 2017 vstúpil do platnosti.

Poliaci na svoj antismogový zákon stále čakajú. Zdravotníctvo je pritom podobne dôležitá téma ako na Slovensku, a v Poľsku súčasne trvajú štrajky mladých lekárov. Radziwiłł sa voči ním správal veľmi povýšenecky, čím spôsobil ešte väčšiu krízu. Lekári prestali pracovať na viac ako jeden pracovný úväzok a dnes Poliakov nemá kto liečiť.

Kto ich nahradil?

Kto prišiel na miesto odvolaných ministrov? Novým ministrom zahraničných vecí sa stal profesor Jacek Czaputowicz, doteraz štátny tajomník na ministerstve. Má 61 rokov, v komunistických časoch bol disidentom. Je to typ úradníka a kariérneho diplomata. Ťažko niečo viac povedať o tom, akú bude robiť politiku, ale určite sa s ním spájajú očakávania na zlepšenie napätých vzťahov so susedmi aj s Bruselom.

Novým ministrom obrany sa stal doterajší minister vnútra Mariusz Błaszczak, jeden z najbližších spolupracovníkov Jaroslawa Kaczyńského. Novým ministrom vnútra je Joachim Brudziński, doterajší podpredseda parlamentu a líder PiS na Západnom Pomorí (Štetín). O Brudzińskom sa často hovorí ako o možnom nástupcovi Jaroslawa Kaczyńského, keď pre pokročilý vek raz odíde z funkcie predsedu strany. Sú to typické stranícke nominácie a opozícia od nich neočakáva nič dobré, ale aj protivníci vlády sa tešia, že doterajší minister Macierewicz už nebude zodpovedný za stav poľskej bezpečnosti.

Ďalší noví ministri nevzbudzujú veľké emócie, sú to skôr odborníci – technokrati. Nová vláda sa teraz výrazne líši od bývalej vlády Beaty Szydłovej, a to nielen tým, že vyzerá liberálnejšie a sympatickejšie aj pre priaznivcov opozície. Výrazne vidieť, že na ministerských nomináciách sa podieľal osobne premiér Morawiecki, ktorý na rozdiel od Szydłovej je skutočným lídrom (aj keď lojálnym ku Kaczyńskému), a nielen bábkou v Kaczyńského rukách.

Spolu s prezidentom Morawiecki presadil demisiu ministrov, ktorých nemal rád, čo pri Szydłovej nebolo možné. Zostal však jeden zdroj konfliktu a napätia: minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro, presadzujúci „reformu“ súdnictva, proti ktorej sa cez leto odohrávali veľké protesty, podporené nakoniec aj prezidentom. Možno očakávať, že ďalšia Ziobrova aktivita bude spôsobovať aj ďalšie napätie s Európou.

Kritický Tusk

Kritický rozhovor dal v týchto dňoch predseda Európskej rady a bývalý poľský premiér z opozičnej Občianskej platformy Donald Tusk. Povedal, že PiS je veľmi autoritatívna a že ak by do EÚ musela dávať viac peňazí, ako z nej čerpá (Poľsko je najväčší čistý príjemca), tak by z nej chcela odísť.

„Pre PiS sa výhody členstva v EÚ spájajú iba s platbami. Dokážem si predstaviť situáciu, keď  sa Poľsko ocitne medzi čistými platcami, a potom by vláda získala pocit, že je čas spýtať sa Poliakov, či chcú, aby sme naďalej boli súčasťou EÚ,“ povedal Tusk pre poľský magazín Tygodnik Powszechny.

Poliaci však patria k najväčším fanúšikom Európskej únie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie