Denník N

Na Sahare nasnežilo. V danej lokalite to nie je úplná zvláštnosť, vraví klimatológ

Sneh na Sahare. Reprofoto - Severe Weather Europe/Facebook
Sneh na Sahare. Reprofoto – Severe Weather Europe/Facebook

Dôležité bolo aj to, že mesto leží trochu viac vo vnútrozemí Afriky, takže otepľujúci vplyv Stredozemného mora tam už nie je taký ako na pobreží, povedal klimatológ zo SHMÚ o snehu na Sahare.

Zatiaľ čo na Slovensku máme momentálne plusové teploty (v Bratislave – Ivanke je 5 °C a v Košiciach 5,3 °C) a na západnom a južnom Slovensku sme prakticky bez snehovej pokrývky, na Sahare v okolí mesta Ain Sefra, ktoré sa nachádza na severozápade Alžírska, sa v nedeľu tešili zo snehu.

Viaceré domáce i zahraničné médiá písali o výnimočnej udalosti, no klimatológ Milan Lapin z UK v Bratislave nám povedal, že sneh v danej oblasti nie je úplná zvláštnosť a občas sa stane, že v lokalite nasneží.

„Ain Sefra sa nachádza v pohorí Atlas v nadmorskej výške približne tisíc metrov. Vytvorenie snehovej pokrývky tam bolo zaznamenané od decembra 2016 už tretíkrát, predtým to bolo v roku 1979,“ doplnil kolegu klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Faška sme sa opýtali, prečo k sneženiu v oblasti došlo: „Aktuálna správa z tejto oblasti súvisí s mimoriadnym počasím, ktoré bolo v západnej a juhozápadnej Európe v priebehu posledného víkendu a na začiatku druhého januárového týždňa v roku 2018.

V rozsiahlej brázde nízkeho tlaku vzduchu, ktorá siahala od Grónska cez Britské ostrovy, Francúzsko, Stredozemné more až po brehy severnej Afriky – pričom súčasne bola nad východnou Európou tlakový výš –, bolo prúdenie studeného vzduchu usmernené hlbšie do nižších zemepisných šírok.

Studený vzduch prúdil nad Stredozemným morom, ktoré je ešte stále dostatočne teplé, a táto kombinácia tam aktivizuje tlakové níže. S ich pôsobením súvisia atmosférické zrážky, ktoré pri týchto situáciách môžu padať aj v severnej Afrike, a ak to teplotné podmienky umožnia, tak aj vo forme snehu.“

Klimatológ Faško zo SHMÚ vysvetlil, že svoju rolu zohralo aj to, že mesto Ain Sefra leží v pohorí Atlas a má vysokú nadmorskú výšku. „Dôležité bolo aj to, že mesto leží trochu viac vo vnútrozemí Afriky, takže otepľujúci vplyv Stredozemného mora tam už nie je taký ako na pobreží.“

Denník Washington Post uvádza, že v oblasti siahajú teploty v lete k štyridsiatim stupňom. „Ale tak ako na iných púšťach aj tu platí, že sa v zime ochladí, obzvlášť v noci. Najvyššie decembrové teploty (v oblasti) sú okolo desať stupňov a priemerné najnižšie sú tesne nad nulou.“

Snehu v oblasti Ain Sefra napadlo len niekoľko centimetrov a po pár hodinách sa roztopil. Fotografi ho však stihli zachytiť.

Sneh na Sahare. Zdroj – BBC

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Klimatická kríza

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie