Denník N

Nie sme fašisti a máme drahé vajcia. Najpopulárnejšie príspevky kotlebovcov v roku 2017

Aké príspevky boli vlani najpopulárnejšie na facebookových stránkach, ktoré podporujú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Rok 2017 bol z pohľadu marketingu na Facebooku pre kotlebovcov náročný. Denník N ešte vo februári napísal, že ĽSNS má k dispozícii zhruba 140 facebookových stránok, ktorými môže šíriť svoje posolstvá. Dnes ich monitorujeme až 175, avšak v priebehu roka bolo 47 z nich zablokovaných.

Strana prišla aj o naozaj silné kanály – padla ich hlavná stránka s vyše 81-tisíc fanúšikmi. Zablokovaná bola aj stránka Mariana Kotlebu (78-tisíc), fanúšikovská stránka Ľudová strana Naše Slovensko Official Fan Page (32-tisíc) či stránka Milana Mazureka (21-tisíc).

Z toho, čo ĽSNS ostalo, je najsilnejšia stránka Marian Kotleba za predsedu vlády SR (aktuálne zverejnila informáciu, že je na predaj). Na jar síce bola na krátky čas tiež zablokovaná, ale väčšinu roka bola online. Aktuálne má vyše 40-tisíc fanúšikov, v minulom roku zverejnila viac ako 2000 príspevkov a vyzbierala na nich 587-tisíc interakcií – teda lajkov, komentárov a zdieľaní. Druhá najvplyvnejšia stránka patrí poslancovi Milanovi Uhríkovi (16-tisíc fanúšikov, vlani 177-tisíc interakcií).

Najsilnejšie stránky ĽSNS a počty interakcií (lajkov, komentárov a zdieľaní), ktoré vlani na svojich príspevkoch získali. Zdroj: Zoomsphere

Desať kotlebovských stránok zo 175, ktoré Denník N monitoruje, má viac ako 10-tisíc fanúšikov. Ďalších 69 stránok má menej ako tisíc fanúšikov.

Pozreli sme sa na stránky, ktoré sleduje viac ako 2000 ľudí, a vybrali sme desať najpopulárnejších príspevkov, ktoré vlani zverejnili.

10. Peter Sagan kandiduje za ĽSNS (3522 interakcií, 468 zdieľaní)

Menovec slovenského cyklistu pracuje ako poslanecký asistent Stanislava Drobného z ĽSNS. Jeho kandidatúru na župana v Žilinskom kraji strana oznámila aj takýmto bulvárnym obrázkom.

„Je to skutočne tak,“ píše sa pri príspevku ohlasujúcom, že Sagan kandiduje za Kotlebu. Zjavne už pri výbere kandidáta postupovala ĽSNS podľa toho, že skúsi pomýliť čo najviac ľudí a bude sa tváriť, že ide o slávneho cyklistu. Kampaň mal podobne ako v tomto prípade postavenú na tom, že ho predstavovali ako Petra Sagana bez jediného varovania, že to nie je ten cyklista.

Peter Sagan z ĽSNS nakoniec získal vo voľbách vyše 14-tisíc hlasov a skončil štvrtý.

9. Uhrík: O tomto sa v médiách nedočítate (3623 interakcií, 2091 zdieľaní)

Keď Milan Uhrík kandidoval na nitrianskeho župana, chválil sa na Facebooku správou, že sa mu spolu s Kotlebom podarilo ušetriť v Banskej Bystrici 20 miliónov a ešte aj zvýšiť platy autobusárom. Písal, že túto správu ostatné médiá zamlčali, preto ju majú ľudia zdieľať.

Správu pritom bez problémov možno nájsť na mnohých weboch, napríklad aj sme.sk, teraz.sk či webnoviny.sk. Pred voľbami tiež kotlebovci klamali, že vybojovali eurofondy na opravu ciest. Nebola to pravda.

8. Slovensko je v rukách finančných skupín (3803 interakcií, 2188 zdieľaní)

Marian Kotleba sa v parlamente zamyslel nad tým, kto krajine vlastne vládne. „Buď sú to finančné skupiny, ktoré skúpili celý štát prostredníctvom nastrčených servilných politikov, alebo sú to rôzne tajné spoločnosti, o ktorých sa nahlas nehovorí,“ povedal v rozprave o odvolávaní predsedu vlády.

O ostatných poslancoch povedal, že sú členmi klubov a lóží, „ktoré boli mnohokrát odsúdené pápežmi či inými predstaviteľmi katolíckej cirkvi“. Video dosiahlo 122-tisíc videní.

7. Čo majú spoločné Peter Sagan a Marian Kotleba (4348 interakcií, 1385 zdieľaní)

Po tom, čo bol Peter Sagan vylúčený z Tour de France, zdieľala stránka Marian Kotleba za predsedu vlády SR pokus o vtip.

6. Kotleba a Mazurek o vyslaní slovenských vojakov k Rusku (4443 interakcií, 2487 zdieľaní)

Provokácia a prilievanie oleja do ohňa, tak označil Marian Kotleba plán vyslať 150 slovenských vojakov na cvičenie do Lotyšska. Nešlo pritom o bojové jednotky, ale o jednu mechanizovanú rotu a špecialistov na logistiku.

Video zdieľal prokotlebovský propagandista vystupujúci pod menom Marťan z Kuchajdy, malo takmer 2500 zdieľaní. Dnes už je na Facebooku nedostupné, dá sa vidieť na YouTube.

5. Nie sme fašisti (4543 interakcií, 1983 zdieľaní)

Jednoduchý obrázok, ktorý vyhlasuje, že sympatizanti ĽSNS nie sú fašisti, rasisti ani nacisti, zdieľalo takmer 2000 ľudí.

Prečo je Kotleba fašista, sme v Denníku N vysvetlili ešte v marci 2016.

4. Skúška aktivity (5332 interakcií, 198 zdieľaní)

Štvrtý najpopulárnejší príspevok na stránkach ĽSNS v minulom roku bola „skúška aktivity“. Každý sympatizant dá palec hore, písalo sa pri fotke Kotlebu. Fotku lajklo takmer 5000 ľudí.

3. Akým právom označujete ľudí z ĽSNS za fašistov (6771 interakcií, 3554 zdieľaní)

Na marcovej diskusii Andreja Bána v Rimavskej Sobote padla otázka z publika, ako môže niekto, kto vládne 25 rokov, označovať niekoho za fašistov. „Vy vravíte o fašistoch. Ak sa dobre pamätám, tak fašisti posielali slovenské vojská na ruskú hranicu. Ja sa pýtam, keď dneska Robert Fico pošle 150 našich vojakov provokovať na ruskú hranicu, má tu ešte niekto právo niekomu nadávať do fašistov?“ pýtal sa sympatizant ĽSNS.

Odpovedí vzniklo viacero, jednu spísal na blogu aj Ján Benčík. Video zdieľalo viac ako 3500 ľudí, dnes je už na kotlebovskej stránke nedostupné. (Celý záznam z diskusie tu, otázka o fašistoch padla 51:10)

2. Mazurek sa „ospravedlňuje“ Dankovi (7663 interakcií, 2863 zdieľaní)

Poslanci Milan Mazurek a Stanislav Mizík (obaja ĽSNS) sa mali ospravedlniť za svoje výroky o islame. Neurobili to a Mazurek svoj priestor využil na ďalšiu kritiku. Predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) nazval radikálnym zástancom islamu a ortodoxným obhajcom sionizmu. Emotívne vyhlasoval, že ĽSNS nikdy nevzdá boj za národ. Video malo len na stránke Marian Kotleba za predsedu vlády SR viac ako 7600 zdieľaní, lajkov a komentárov, dnes už je nedostupné, no pozrieť sa dá napríklad na YouTube.

Mazurekov prejav sme podrobne prešli a našli sme viacero miest, v ktorých si vymýšľal a zavádzal.

1. Máme drahšie vajcia ako Nemci (11 125 interakcií, 9980 zdieľaní)

Pracovník SBS a bloger Mário Vidák kandidoval za ĽSNS za poslanca v Banskobystrickom kraji. Vo voľbách získal 1990 hlasov, skončil na 44. mieste a do krajského zastupiteľstva sa nedostal.

Nedarí sa mu úplne ani na Facebooku, jeho stránka bola počas roka viackrát zablokovaná pre porušovanie pravidiel. Napriek tomu má najpopulárnejší príspevok zo všetkých kotlebovcov za rok 2017.

Jeho zamyslenie nad platmi a cenami potravín u nás a v Nemecku zdieľalo takmer 10-tisíc ľudí. „Ak je na Slovensku málo vajec, tak budú drahšie, naopak, ak ich je v Nemecku prebytok, tak budú lacnejšie. Ak máte pocit, že vajcia na Slovensku sú zbytočne predražené, tak si myslím, že máte priestor na trhu,“ reagoval naňho jeden diskutér.

Dáta v tomto rebríčku pochádzajú z analytického nástroja Zoomsphere. Uvedený zoznam najpopulárnejších príspevkov ĽSNS je len ilustratívny.

Strana a jej sympatizanti nešíria svoje posolstvá len cez sledované facebookové stránky, ale aj cez mnohé iné. Veľký vplyv majú aj facebookové skupiny či osobné účty ľudí. Urobiť teda absolútny rebríček najpopulárnejších príspevkov nie je možné. Nevieme ani presne určiť, koľko ľudí tieto príspevky zasiahli.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie