Denník N

Od februára už nebudú nemocnice vyberať poplatok za otca pri pôrode a epidurál

Ilustračné foto - Tasr
Ilustračné foto – Tasr

Poplatok za výber pôrodníka minister zdravotníctva Tomáš Drucker nakoniec nezruší.

Od budúceho mesiaca už nebudú otcovia platiť za to, že môžu byť pri pôrode. Rodičky nezaplatia ani za epidurálnu analgéziu (metóda na tlmenie bolesti pri pôrode), oznámil po stredajšom rokovaní vlády minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru).

Minister sa však ešte nedohodol s poisťovňami, či budú epidurál hradiť z poistenia.

Za epidurál nemocnice pýtali od 70 do 209 eur s DPH, ukazujú dáta, ktoré poskytlo ministerstvo zdravotníctva za štátne nemocnice. Za prvých deväť mesiacov minulého roka si epidurál zaplatilo takmer 3300 žien, pôrodov bolo celkom za ten čas 22-tisíc.

Ak nezaplatí poisťovňa, zaplatí nemocnica

„Nehovorím, že sme dohodnutí, ale máme túto diskusiu otvorenú,“ povedal minister na otázku, či sa s poisťovňami už dohodol na uhrádzaní epidurálu. Ak by sa nedohodli, budú to platiť nemocnice. Druckerov cieľ je, aby to platili poisťovne z verejného zdravotného poistenia.

Za otca pri pôrode si štátne nemocnice od rodičov pýtali od desať do 35 eur. Podľa údajov ministerstva bol za prvých deväť mesiacov roka 2017 otec pri 4200 pôrodoch.

Pôrodník sa bude dať vybrať

Minister sľuboval, že začiatkom roka zruší aj poplatok za výber pôrodníka, ale nakoniec zmenil názor. Odôvodnil to aj tým, že časť z peňazí za výber pôrodníka dostal samotný pôrodník. Ten mal teda motiváciu prísť aj mimo pracovného času k danej rodičke, ktorá si ho vybrala.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva štátne pôrodnice vyberajú od 150 do 300 eur s DPH. Lekárovi ide len časť z tejto sumy. Napríklad v pôrodnici v bratislavskom Ružinove rodičky zaplatia 300 eur a z tejto sumy lekár dostane len 120 eur, zvyšok si nechá nemocnica.

Ak by tento poplatok zrušili, ako pôvodne chcel minister, lekári by zadarmo mimo služby do práce nechodili, avizovali pôrodníci.

„Určite nebudeme ponúkať svoju prácu vo voľnom čase bezplatne a pochybujem, že by verejná zdravotná poisťovňa rodičke uhradila výber pôrodníka,“ povedal ešte koncom minulého roka prednosta pôrodnice v bratislavskom Ružinove Jozef Záhumenský. Ak by možnosť priplatenia zrušili, službu vybrať si pôrodníka by zrušili. „Záujem rodičiek je veľmi veľký, odhadujem, že minimálne 30 percent z nich má vybraného lekára,“ dodal Záhumenský.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva v štátnych nemocniciach za tri štvrťroky 40 percent rodičiek zaplatilo a vybralo si konkrétneho pôrodníka.

Nie vo všetkých nemocniciach sa však pôrodník dá vybrať. Už dnes sa stáva, že niektorí lekári odmietnu túto službu a nechcú, aby si ich ženy zazmluvňovali. Napríklad pôrodnica vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne ani neponúka možnosť zazmluvniť si konkrétneho pôrodníka. Pri pôrode je lekár, ktorý má službu.

Jedno z vysvetlení je aj to, že lekári nechcú pôrody urýchľovať a vyvolávať napríklad pred víkendom či sviatkom len preto, že práve v tom čase môžu byť pri rodičke.

Pôrodnica v Trenčíne už viac rokov po sebe vyhráva v hodnotení pôrodníc na Slovensku. Chvália ju rodičky, má aj dobré odborné výsledky.

Kontroverzný poplatok

Výber lekára či lekárky na pôrod je kontroverzná vec a aj zrušenie poplatku môže priniesť viacero problémov. To, že si žena môže vybrať pôrodníka, je podľa psychologičky a psychoterapeutky Hany Celušákovej dobré v tom, že žena má k lekárovi dôveru, čo jej môže pomôcť lepšie zvládnuť pôrod, pretože sa cíti bezpečne.

Môže si tiež vybrať lekára, ktorý splní jej predstavy o pôrode, napríklad ak chce inú polohu ako na chrbte. Môže si vybrať aj lekára, ktorý má skúsenosti. „Výhodou je aj to, že je to legálny spôsob, ako zaplatiť za nadštandardné služby mimo pracovného času,“ hovorí Celušáková.

Na druhej strane, zazmluvňovanie lekára niekedy podľa nej vedie k „obchodu so strachom“, keď si žena zaplatí, lebo má pocit, že inak nedostane dobrú starostlivosť. Ak má lekár zazmluvnených veľa rodičiek, môže to riešiť tak, že pôrod vyvolá, aby nemusel prísť v noci či mimo služby, hovorí psychologička.

Nevie si pritom predstaviť, ako inak sa dá pôrodník motivovať na to, aby prišiel vo voľnom čase, ako peniazmi. Mohol by za to dostať náhradné voľno, ale to by zasiahlo do chodu oddelenia. „Takže sa obávam, že to budú asi len peniaze. Buď ich nájde nemocnica, alebo sa poplatky presunú do obálok,“ hovorí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Pôrody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie