Denník N

Kaliňák faktúry za Kiskove lety neukázal: Sú stornované, takže ich asi neuvidíte

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezidentská kancelária tvrdí, že Kaliňák si vymýšľa a prezidentská kancelária ani prezident ako osoba žiadne faktúry nedostali.

Pátranie po faktúrach, ktoré podľa slov Roberta Kaliňáka (Smer) posielalo ministerstvo vnútra prezidentovi Andrejovi Kiskovi za lety vládnym špeciálom do rodného Popradu, začína pripomínať detektívku.

Kým Prezidentský palác od začiatku hovoril, že žiadne faktúry neexistujú, na ministerstve už takmer týždeň leží bez odpovede otázka Denníka N, či je možné niečo ukázať. Pretože ak ministerstvo nejaké faktúry posielalo, malo by to vedieť dokázať.

Minister vnútra po dnešnom rokovaní vlády záhadu vyriešil po svojom: všetko sa dialo pred štyrmi rokmi a faktúry sú už stornované. „Keď sú stornované, tak už ich asi neuvidíte. Ani ja už ich neuvidím. Vy máte obálku spred štyroch rokov?“ pýtal sa Kaliňák.

Čo je však stornovanie faktúry? Jozef Mihál (poslanec za Spolu, odborník na účtovníctvo a exminister práce) vysvetľuje, že to nie je roztrhnutie papiera. Ak ministerstvo vystavilo a poslalo nejaké faktúry, malo by ich mať evidované v účtovníctve.

Ak sa rozhodli faktúru stornovať, mali následne poslať prezidentskej kancelárii takzvaný dobropis, ktorý buď vysvetľuje, že sumu neuplatňujú, alebo že poskytujú zľavu. Tak či tak, aj o tomto úkone musí existovať doklad – na zápornú sumu, ktorú predtým vystavili.

Čo by faktúry dokazovali?

Kaliňák nevedel povedať ani to, komu faktúry posielali, naznačil však, že to nebolo prezidentskej kancelárii, ktorá s vecou podľa ministra nemá nič spoločné.

„Ak má pán prezident chuť zaplatiť faktúry, tak mu ich vystavím nanovo,“ vystatoval sa.

Pripomeňme si, o čom táto príhoda hovorí. Prezident má s Kaliňákom už mesiace spor o to, či mu odporučil lietať vládnym špeciálom, a neskôr to proti nemu zneužil.

Kaliňák tvrdí, že vravel len o letoch na pracovné cesty, prezident má v rukách vyjadrenie Úradu na ochranu ústavných činiteľov, že z hľadiska bezpečnosti hlavy štátu nič ako súkromná cesta prezidenta neexistuje.

O žiadnych faktúrach nebola reč až do minulého štvrtka, keď ich minister spomenul po prvý raz. Vraj prezidentovi faktúry za lety vystavovali, no on ich neplatil, a tak s tým prestali.

Ak by to tak bolo, dokazovalo by to, že ministerstvo od začiatku prezidenta upozorňovalo, že za lety špeciálom do Popradu musí platiť – čo by spochybnilo prezidentovu verziu, že naňho Kaliňák chystal pascu, ktorú neskôr šikovne on a Smer využili.

Problém je, že existenciu faktúr ministerstvo vnútra nedokázalo – a vyhlásením o ich stornovaní zrejme už ani nedokáže.

Ako vznikla kauza Kiskových letov?

Kauza Kiskových letov do Popradu sa tiahne od marca 2015. V tom čase týždenník Plus 7 dní a následne denník Pravda a televízia TA3 priniesli informáciu, že Kiska využíva vládny špeciál aj na cesty do Popradu, kam sa vracia na víkendy za rodinou.

Vtedy ministerstvo vnútra články komentovalo len veľmi opatrne.  „S otázkami o využívaní špeciálu sa, prosím, obráťte na Kanceláriu prezidenta. Letecký útvar nevedie špeciálnu štatistiku, v ktorej by zaznamenával počty letov jednotlivých štátnikov,“ tvrdil rezort 26. marca 2015.

V júni 2015 sa stretol premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák na neoficiálnej večeri s asi dvadsiatkou novinárov.

Predseda vlády na nej redaktorom vyčítal, že málo informujú, ako neadekvátne sa využíva vládny špeciál. Kaliňák ho doplnil, že prezident už letel 116-krát.

O pár dní sa objavili ďalšie články a reportáže o Kiskových letoch. Vtedy napríklad v Markíze vystúpil aj Kaliňák. „Samozrejme, že sme viedli rozhovor, ktorý smeroval k tomu, aby ho čo najčastejšie pán prezident využíval na svoje pracovné cesty,“ povedal.

Ani ministerstvo, ani Kaliňák však v roku 2015 nehovorili o tom, že by Kiskovi posielali za lety do Popradu nejaké faktúry.

Kedy sa začali spomínať peniaze?

Počas kampane pred parlamentnými voľbami a po vytvorení vlády v roku 2016 sa politici Smeru prezidentovi venovali menej. V roku 2017 sa už k nim pridali aj poslanci Slovenskej národnej strany Andreja Danka.

Predseda parlamentu v marci 2017 nečakane, po poslaneckom grémiu k zrušeniu Mečiarových amnestií, kritizoval Kisku a spomenul aj jeho lety.

„Nepáči sa vám, keď vravím o letoch do Popradu. Vedel by som hovoriť aj o iných súkromných letoch. Následne vždy zožnem búrku, lebo povedať niečo na Andreja Kisku nie je v tejto spoločnosti vhodné, však je najobľúbenejším politikom. Ale stojím si za tým, že ja na lietadle domov nelietam,“ vyhlasoval Danko.

Krátko potom poslanec Smeru Martin Nemky presadil návrh, aby minister vnútra Kaliňák do Národnej rady predložil informáciu o využívaní letky ministerstva vnútra za roky 2015 až 2017. A o tom, ako ju využíval prezident či premiér.

Kaliňák v marci 2017 pred poslancami povedal, že 70 percent Kiskových letov nesúviselo s výkonom jeho ústavných kompetencií, a ich cenu vyčíslil v tom čase na milión eur.

Zaujímavé je, že sumu stanovil podľa toho, koľko za svoje štyri súkromné lety zaplatil premiér Robert Fico, a nie podľa faktúr, ktoré ministerstvo podľa jeho vlastných slov vystavovalo Kiskovi. Premiér Fico za svoje štyri súkromné lety špeciálom podľa Kaliňáka zaplatil 9900 eur.

Ďalšia zvláštnosť je, že kým Kisku si pre cesty lietadlom vládna koalícia podala, ako lietajú štátne vrtuľníky z tej istej letky, ministerstvo nikdy novinárom neprezradilo.

Na lety vrtuľníkmi sa ministerstva vnútra viackrát pýtala aj televízia Markíza, ktorá koncom marca priniesla informáciu, že premiér Fico priletel vládnym vrtuľníkom 7. marca do Žiliny, kde mal v ten istý deň Smer oslavy Medzinárodného dňa žien. Prehľad si pýtal aj Denník N, infožiadosť redakcie však vnútro zamietlo.

Na slovo „faktúra“ prišlo v súvislosti s letmi prezidenta až v decembri 2017, keď Fico prezidenta listom vyzval, aby zaplatil takmer milión eur, ktoré vraj jeho súkromné lety stáli. Táto výzva sa interpretovala v médiách ako „faktúra“, aj keď Fico s vládnou letkou nič nemá. Spravuje ju ministerstvo vnútra.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie