Denník N

Človek narastie a zrednú mu kosti rýchlejšie ako starým ľuďom. Čo sa deje s telom vo vesmíre?

Japonský astronaut Norišige Kanaj nevysvetlil, ako sa mohol tak pomýliť. Foto – TASR/AP
Japonský astronaut Norišige Kanaj nevysvetlil, ako sa mohol tak pomýliť. Foto – TASR/AP

Rast človeka vo vesmíre spôsobuje nulová gravitácia.

Japonec Norišige Kanaj sa na jeden deň stal najslávnejším astronautom na svete.

Keď napísal na Twitteri, že za tri týždne na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) narástol o deväť centimetrov, šokujúcu správu prebrali mnohé médiá.

O tom, že človek vo vesmíre trochu narastie, sa vie dlho, no deväť centimetrov by bol zrejme svetový rekord.

„Merali mi výšku a tu vo vesmíre som akosi narástol 9 centimetrov! Rastiem ako rastlina, len za tri týždne. Nič také som nezažil od strednej. Trochu sa obávam, či sa zmestím do kresla Sojuzu (lode, ktorá ho v júni prinesie späť, pozn. red.) pri návrate domov,“ napísal na Twitteri Kanaj.

Tento 41-ročný doktor je celkovo 12. japonský astronaut v dejinách.

Norišige Kanaj a iní astronómovia na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Foto – TASR/AP

Nariadil mu znova sa premerať

V stredu sa však ukázalo, že astronautova správa o extrémnom raste vo vesmíre je falošná.

Nárast o deväť centimetrov sa nezdal veliteľovi súčasnej misie na ISS, Rusovi Antonovi Škaplerovovi. Ten nariadil Japoncovi, nech sa ešte raz premeria. Zistil, že Kanaj vo vesmíre síce narástol, ale len o dva centimetre na súčasných 182.

„Vyzerá to, že toto zlé premeranie spôsobilo veľký rozruch, tak sa musím ospravedlniť za túto hroznú, falošnú správu. Uľavilo sa mi, že sa do Sojuzu zmestím,“ napísal na Twitteri v stredu.

Tento prípad vzbudil opätovný úžas nad známym faktom, že ľudia pri nulovej gravitácii rastú, respektíve natiahne sa im chrbtica. Keďže na telo nepôsobí gravitácia, tak sa platničky od seba mierne rozostúpia, čo spôsobí nárast človeka. Podľa NASA to bývajú maximálne tri percentá výšky človeka a stane sa tak rýchlo po príchode do vesmíru.

Znamená to, že človek narastie o dva až päť centimetrov. Napríklad Scott Kelly, americký astronaut, ktorý sa v roku 2016 vrátil z ISS po ročnom pobyte, narástol o 5 centimetrov. Mimochodom, NASA s tým ráta a v skafandroch je priestorová rezerva.

Vedci podrobne skúmali, aký efekt zanechal rok vo vesmíre na tele Scotta Kellyho

Po návrate na Zem však človek veľmi rýchlo získa späť svoju pôvodnú výšku.

„Deväť centimetrov je veľa, ale je to možné, vzhľadom na to, že každé ľudské telo je iné,“ povedala pre BBC Libby Jacksonová z britskej vesmírnej agentúry ešte v utorok, keď sa nevedelo, že Kanaj zavádzal.

Skvelý pocit

Zároveň to znamená, že človeku sa uľaví. Nedávno na Slovensku bola bývalá astronautka NASA Dorothy Metcalf-Lindenburgerová, ktorá na ISS strávila 15 dní. Hovorila aj o tom, ako na človeka pôsobí beztiažový stav.

„Keď ste na Zemi, kosti chrbtice na seba tlačia, ale vo vesmíre sa roztiahnu, lebo na ne gravitácia nepôsobí. Je to skvelý pocit, lebo uvoľníte všetok ten tlak,“ povedala pre Denník N.

„V prostredí mikrogravitácie necítite žiaden tlak, takže posteľ vás vôbec netlačí. Človek je pripevnený k stene, ale nie celkom napevno, trošku sa vznášate. Bol to uvoľňujúci pocit, naozaj sa mi to páčilo,“ dodala.

Aj Japonec Kanaj písal o tom, ako ho už nebolí chrbát a bedrá a zmizlo mu aj napätie z ramien.

Rednutie kostí a obličkové kamene

Beztiažový stav má však na ľudský organizmus aj iné vplyvy. Ako píše NASA, bez gravitácie kosti strácajú minerálne látky. Hustota kostí sa zníži o 1 percento mesačne. Pre porovnanie – starým ľuďom rednú kosti asi o 1,5 percenta ročne.

Na rozdiel od výšky sa rednutie kostí návratom na Zem neupraví. Unikajúci vápnik tiež prispieva k tvorbe obličkových kameňov.

Ďalším problémom je, že viac krvi ide do hlavy (keďže normálne gravitácia ťahá krv dole) a tlak v očiach môže spôsobiť vizuálne problémy.

Vo vesmíre zostane posádka do júna. Foto – TASR/AP

„Prechod z jedného gravitačného pola do druhého je náročnejší, ako sa zdá. Ovplyvňuje vašu priestorovú orientáciu, koordináciu hlavy a očí a rúk a očí, rovnováhu, pohyb a pravdepodobne zažijete kinetózu (nevoľnosť z pohybu, pozn. red.),“ píše na svojej stránke NASA.

Na Marse tretinová gravitácia

Rozdielna gravitácia bude mať vplyv, aj keď sa ľudstvo rozhodne kolonizovať iné planéty. Napríklad na Marse je gravitácia trikrát menšia ako na Zemi. Znamenalo by to, že ľudia by tu boli trochu vyšší a mali by pocit, že sú ľahší.

Podobne je to aj na Mesiaci, kde je gravitácia 16 percent z tej pozemskej. Znamená to, že 60-kilogramová osoba bude mať na Mesiaci pocit, akoby vážila 10 kilogramov.

Ešte horšie by to bolo opačne. Ukazuje to napríklad sci-fi seriál Expanse, kde sa dej odohráva v 23. storočí, keď ľudstvo kolonizovalo viaceré telesá v slnečnej sústave. Kolónie ľudí existujú na Marse či na trpasličej planétke Ceres, ktorá sa nachádza v páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom a má plochu asi ako India.

Ľudia, ktorí sa narodia na Marse, by mali veľké problémy pri návšteve Zeme. Trojnásobná gravitácia by pre nich znamenala, že človek, ktorý váži 80 kilogramov, by sa na Zemi cítil, akoby mal 240 kíl. „Mal by veľké problémy vôbec vstať z postele,“ povedal pre Livescience vedec z NASA Al Globus.

„Pre deti, ktoré vyrastú na Marse či Mesiaci, by štúdium na vysokej škole na Zemi bolo mimo témy,“ napísal portál.

Ešte horšie by to bolo v prípade kolonistov z Ceresu. Tam je gravitácia iba tri percentá z tej pozemskej.

V seriáli vidieť, ako človeka z Ceresu na Zemi mučia tým, že ho pripútajú k stene a nútia stáť na nohách. Pre neho extrémna gravitácia mu drví kosti aj orgány. Ľudia z takzvaného Pásu majú tiež oveľa slabšie svaly, ktoré nie sú zvyknuté prekonávať gravitáciu.

Rovnako aj súčasní astronauti na ISS, ktorí tam trávia dlhší čas, strácajú izokinetickú silu v priemere od 8 do 17 percent. Aj preto musia pravidelne každý deň cvičiť, aby im neochabli svaly.

„Je tam vesmírny bicykel alebo bežecký pás. Patria k nemu popruhy, ktoré vás držia dole, aby ste sa len nevznášali. Je tam aj niečo ako posilňovacie zariadenie, no nezdvíhate činky. Keď cvičíte, ťaháte proti odporu vo vákuu,“ povedala astronautka Metcalf-Lindenburgerová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prvé pristátie na Mesiaci

Vesmír

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie