Denník N

Odvrátená strana Oprah Winfrey: podporovala šarlatánov, pseudovedu a znevažovala kritické myslenie

Oprah Winfrey. Foto – TASR/AP
Oprah Winfrey. Foto – TASR/AP

To, že Winfrey nie je nenávistná osoba, keď ju porovnáte s Donaldom Trumpom, nestačí. Musíme si uvedomiť, že čo sa týka vedy a kritického myslenia, je na tom skoro rovnako zle ako on, napísal vedec.

Výnimočným prejavom na Zlatých glóbusoch si Oprah Winfrey naklonila srdcia mnohých Američanov natoľko, že sa o nej začalo vážne hovoriť ako o možnej kandidátke na prezidentku Spojených štátov.

Všeobecné nadšenie zo sympatickej ženy s kultivovaným prejavom, ktorá – na rozdiel od Donalda Trumpa – nešíri nenávisť, však brzdí viacero varovných signálov.

„Zrejme viac než akýkoľvek iný Američan je zodpovedná za to, že poskytla priestor a dala legitimitu všetkým druhom magického myslenia, od pseudovedeckého po čistú mystiku, fantáziám o mimozemšťanoch, paranormálnych zážitkoch či satanských kultoch,“ napísal pre Slate autor Kurt Andersen, čo mu prekážalo na talk show, ktorú Winfrey 25 rokov moderovala.

Andersen sa nebál dodať: „Po tri desaťročia bola hlavnou postavou, ktorá Američanov podporovala v tom, aby sa zriekli rozumu a vedy v prospech zbožných prianí a neoverených domnienok.“

Na neblahú minulosť Winfrey, ktorá vo svojej šou dávala pravidelne priestor šarlatánom všetkého druhu, aby tam ventilovali svoje pseudovedecké a pavedecké názory, upozornil v obsiahlom článku aj Vox.

Tajomstvo

Paul Waldman pre denník Washington Post napísal, aby sme nezabudli, že moderátorka vo svojej šou robila opakovane reklamu šarlatánke Rhonde Byrnesovej, „čo by ju mohlo diskvalifikovať, aby sa uchádzala o prezidentský post“.

Údajné „tajomstvo“, ktoré Byrnesová v bestselleri Tajomstvo odhaľuje, spočíva v tom, že ak si niektoré veci veľmi prajeme, vesmírne sily („zákon príťažlivosti“) sa spoja, a doprajú nám ich.

Podľa autorky sa duševných, telesných, finančných či iných problémov zbavíme už vtedy, keď budeme pozitívne myslieť, že chceme byť bohatí či zdraví.

Nanešťastie, sú opísané viaceré tragické prípady ľudí, ktorí uvedeným lákavým frázam – že vesmíru nie sme ukradnutí, a ak sa pozitívne naladíme, naše priania sa vyplnia – uverili, vykašľali sa na štandardnú liečbu a… zomreli.

„Ústrednou dogmou alternatívnej medicíny je kniha Tajomstvo, či vo všeobecnosti myšlienka, že stačí, ak si niečo prajete, a ono sa to stane,“ napísal na svojej stránke vedec a chirurg David Gorski. Lekár dodal, že Tajomstvo je žiarivou ukážkou New Age nezmyslu, a k Winfrey vraví: „Bola jednou z hlavných podporovateliek pseudovedy, šarlatánstva a New Age nezmyslov na svete.“

Očkovanie

Winfrey do svojej šou pozvala aj modelku Jenny McCarthy, aby tam rozprávala, ako očkovanie vyvolalo u jej syna Evana autizmus.

Keď sa McCarthy zverila, že si uvedené informácie o škodlivosti očkovania „našla na internete“, Winfrey ju pochválila a odpovedala: „Vďaka Bohu za Google.“

Keď moderátorka hostku konfrontovala, že neexistujú vedecké dôkazy, že by očkovanie spôsobovalo autizmus, McCarthy posmešne odpovedala, že syn Evan „je mojou vedou“, a Winfrey sa s takou anekdotou uspokojila.

Jenny McCarthy chodila niekoľko rokov s hercom Jimom Careym (na snímke). Foto – TASR/AP

Na svojej stránke oprah.com má moderátorka dodnes zavesené články s McCarthy, ktoré zbytočne strašia ľudí, šíria paniku a v konečnom dôsledku predstavujú zdravotnícke riziko, pretože ľudí odhovárajú od očkovania, ktoré účinne pomáha v boji s chorobami, čo ľudí kedysi po miliónoch kosili.

Ako napísal Science, jeden z najprestížnejších vedeckých časopisov sveta, „najrizikovejšia je tá vakcína, ktorá sa nepodala“.

Veríte na zázraky?

„Veríte na zázraky?“ bola časť, v ktorej si Winfrey do štúdia pozvala brazílskeho liečiteľa Joãoa de Deusa (v angl. John of God, Ján od Boha), ktorý tvrdí, že cez neho lieči Boh. „Ide o podvodníka,“ skonštatoval lakonicky lekár David Gorski a dodal: „Neprekvapí, že výskumníci nedokázali nájsť žiadne dôkazy, že by Ján od Boha dokázal čokoľvek liečiť.“

Svoje „nadprirodzené“ schopnosti ukazuje liečiteľ napríklad pri zákroku, keď ľuďom do nosa strká kliešte. Vyzerá to neuveriteľne, keď sa človek netopí v kaluži krvi a nezvíja v bolestiach, no skeptik a kúzelník James Randi upozorňuje, že ide o bežný kúzelnícky trik, ktorý sa používa celé desaťročia a vychádza z obyčajných znalostí o ľudskej anatómii.

Keď sme minulý rok robili s Randim rozhovor, opýtali sme sa ho tiež, ako si vysvetľuje uzdravenia vierou, ktoré praktikuje aj „Ján od Boha“. Okrem iného povedal: „Buď vôbec neboli chorí a mohli chodiť, len nevedeli, že by to zvládli. Alebo ich presvedčili, že sa uzdravujú, no musia byť trpezliví a počkať si, aby Boh realizoval celý zázrak. Potom odídu a už sa o nich nevie. Často sa tiež robí to, že keď sa cítite trochu zle, povedia vám, že máte napríklad rakovinu, hoci ste ju nikdy nemali.“

Brazílsky liečiteľ „Ján od Boha“ strká žene do nosa kliešte. Zdroj – Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=aCHDdJ_2x8Q&t=1s

Narafičená pasca?

Randi má s Oprah osobnú skúsenosť a treba dodať, že negatívnu. Myslí si, že keď ho do jej šou pozvali, narafičili na neho zámerne pascu.

Randi sa dôkladne pripravil na veštca, o ktorom mu povedali, že v relácii vystúpi. Nachystal si video a materiály z novín, aby s ním polemizoval, ale keď bol na odchode do štúdia, zavolali mu, že veštec nepríde. Tak si nechal celú prípravu na hoteli.

No keď dorazil do štúdia, veštec – o ktorom mu povedali, že sa neukáže – ho čakal „na pľaci“. „Nemal som nič v rukách, bola to nehanebná a vykalkulovaná lož, aby ma nachytali,“ posťažoval sa v článku nazvanom Oprahino fiasko.

Bigotná „science lady“?

Že nemuselo ísť o nešťastnú zhodu okolností, naznačuje príbeh ďalšej hostky. Laura McMahon sa v roku 2007 zúčastnila natáčania, o ktorom jej povedali, že bude akousi „panelovou diskusiou“ medzi zástancami a odporcami existencie nadprirodzených javov. Ako sa ukázalo, v šou – v hľadisku i na javisku – bola jedinou zástankyňou kritického myslenia a vedy.

Keď relácia bežala, z publika vyvolali nového hosťa, ktorého predstavili ako „psychológa, ktorý skúma paranormálne javy“. V skutočnosti išlo o inžiniera Deana Radiniho, autora knihy „Vedomý vesmír“.

Podľa neho veľa experimentov za ostatných 100 rokov ukázalo, že na paranormálnych javoch „niečo bude“. Ako sme v minulosti písali, rozhodne to nie je pravda.

Hosťa použila Winfrey zámerne, aby diváci nadobudli mylný dojem, že vedeckú komunitu téma rozdeľuje a je v nej aj značná časť zástancov paranormálnych javov. Moderátorka obviňovala McMahonovú z bigotnosti a vyčítala jej, že nevidí tie zástupy vedcov presvedčených o tom, že zázraky sa dejú, a posmešne ju oslovovala ako „science lady“.

Foto – Fotolia

Keď hostka veštkyni povedala, že úplne všetko až na jedinú vec, čo o jej otcovi vyveštila, bolo nesprávne, dozvedela sa, že chyba je na jej strane, lebo „je zablokovaná“ a „nie je otvorená prijímať energiu od otca“.

Všetci traja veštci, ktorých do šou zavolali, povedali, že za svoje výnimočné schopnosti vďačia Bohu, takže McMahonovej skepsa o paranormálnych javoch sa zmenila na pochybnosti o Bohu, čo je v konzervatívnej Amerike spojené s morálnym deficitom.

Ženu, ktorá má oprávnenú pochybnosť o telepatii či prekognícii – paranormálny jav, podľa ktorého dokážeme predvídať budúcnosť –, tak Winfrey zmenila na bigotnú, bezbožnú a nafúkanú „science lady“.

Moderátorka sa priznala, že ona sama na nadprirodzené javy verí, a zverila sa, že v Harpo Studios, kde sa relácia natáčala, strašia duchovia. Podľa nej budovou putujú odvtedy, čo slúžila ako márnica po tom, čo v roku 1915 na Chicago River havarovala výletná loď SS Eastland a nehoda si vyžiadala viac ako 800 obetí.

Dala priestor šarlatánom

Moderátorka Winfrey dala svetu aj Dr. Oza a Dr. Phila a spopularizovala ich natoľko, že si mohli založiť vlastnú šou.

Dr. Oz v minulosti odporúčal na migrénu homeopatiu, čiže pseudovedu, a pochvalne sa vyjadril aj o akupunktúre, čiže predvedeckej povere.

V roku 2015 napísala skupina desiatich vedcov a lekárov Kolumbijskej univerzite, kde Dr. Oz pôsobí, že názory, ktoré prezentuje vo svojej relácii, sú „patologické“, „nevedecké“ a nebezpečné, pretože „verejnosť zavádza a ohrozuje“.

The Dr. Oz Show (2009). Foto – IMDb

Dr. Phil sa označuje za lekára, no nemá titul z medicíny. V šou Oprah Winfrey sa objavoval od 90. rokov a v roku 2002 spustil samostatnú reláciu.

Aj pre neho je typické, že šíri pseudovedu, no nielen to. Analýza, ktorú zverejnil Stat pred zhruba dvomi týždňami, ukázala, že v jeho šou zámerne podali vodku hosťovi, ktorý sa liečil zo závislosti od alkoholu, a na iných hostí, ktorí boli závislí od drog, tlačili, aby si ich kúpili na ulici. „To všetko len s cieľom zábavy,“ píše Vox.

Skoro ako Trump

Čo to celé znamená? Že Oprah Winfrey vo svojej relácii po celé roky dávala priestor šarlatánom (o mnohých iných, ako je Deepak Chopra alebo Suzanne Somers, sme nehovorili), ktorí šírili pavedu, paravedu a pseudovedu a dokonale miatli ľudí.

Znamená to, že svoju šou zámerne inscenovala tak, aby v nej veda, rozum, dôkazy a kritické myslenie prehrali a zvíťazili anekdoty, „zdá sa mi“, „mám taký pocit“ a „našiel som na internete“.

Vedec a chirurg David Gorski k nadšeniu ľudí, že by Winfrey mohla kandidovať na prezidentku, povedal: „To, že Oprah nie je nenávistná osoba, keď ju porovnáte s Donaldom Trumpom, nestačí, obzvlášť keď si uvedomíme, že čo sa týka vedy a kritického myslenia, je na tom skoro rovnako zle ako on.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Homeopatia

Pseudoveda

Veda

Teraz najčítanejšie