Denník N

Prípadov HIV na Slovensku rýchlo pribúda, do výskumu nevedia zohnať mužov s rizikovým správaním

ilustračné foto - tasr/ap
ilustračné foto – tasr/ap

Slovensku chýbajú dáta o mužoch, ktorí majú sex s mužmi. Ak do konca januára prieskum EMIS nevyplní ešte asi 70 ľudí, nebude sa dať vôbec vyhodnotiť.

Mal si už niekedy sex s mužom? Máš stáleho partnera? Bol si sa niekedy testovať na HIV? Si zaočkovaný proti žltačke?

Toto je niekoľko otázok z prieskumu EMIS, ktorý súrne zháňa respondentov, ktorí by boli ochotní vyplniť anonymný online dotazník. Pôvodne sa mal uzavrieť na konci roka 2017, ale na Slovensku a v Poľsku ho dovtedy nevyplnilo dostatok mužov. Uzávierku preto predĺžili a vyplniť sa dá ešte do konca januára.

Prečo je to dôležité? Lebo o pohlavne prenosných ochoreniach medzi mužmi dnes nemáme dostatok dát. V podobnom prieskume s názvom SIALON I z rokov 2008 – 2009 sa zistilo, že šírenie HIV medzi mužmi, ktorí majú sex s mužmi, je vysoko pravdepodobné – až 6,1 percenta. A po takmer desiatich rokoch potrebujú lekári a vedci vedieť, ako sa to zmenilo.

Dostatok respondentov sa na Slovensku nepodarilo nájsť ani v roku 2010, keď sa konalo prvé kolo prieskumu EMIS.

Čo je EMIS 2017?

The European Men-Who-Have-Sex-With-Men Internet Survey 2017
Európsky internetový prieskum sexuálneho správania mužov majúcich sex s mužmi 2017

Internetový prieskum sa koná najmä v európskych krajinách. Je anonymný.

VYPLNIŤ SA DÁ TU.

Ešte 70 ľudí

„Slovensko patrí k štátom, v ktorých muži majúci sex s mužmi predstavujú skupinu s najvyšším rizikom infekcie HIV,“ hovorí Danica Staneková z Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS.

Prieskum EMIS by nám mohol pomôcť zistiť, či sa situácia v tejto skupine zhoršuje, alebo zlepšuje. Dotazník pritom nezisťuje len počet ľudí s infekciou, ale aj to, koľko toho muži o prevencii proti HIV a o liečbe vedia.

„Tento prieskum skúma vzťahy, spôsob života, závislosti aj zdravie respondentov,“ hovorí Zuzana Klocháňová z Trnavskej univerzity, ktorá je zodpovedná za výskumnú časť prieskumu.

Na Slovensku dotazník vyplnilo len 0,4 percenta mužov, ktorí majú sex s mužmi. „V Nemecku, vo Švédsku alebo v Anglicku je účasť 17 až 20 percent,“ hovorí  Klocháňová.

Kumulatívny počet prípadov HIV u občanov SR a cudzincov k 30. 6. 2017

Kumulatívny počet prípadov HIV u občanov SR a cudzincov k 30. 6. 2017
Zdroj: NCZI

Podľa Klocháňovej je na Slovensku potrebných ešte aspoň 70 ľudí, ktorí by prieskum vyplnili, aby sa dal prieskum vyhodnotiť a považovať za relevantný.

Klocháňová tvrdí, že za nedostatok respondentov môže aj to, že ich spolupracovník ho slabo propagoval a doteraz ho tak propagovali len na stránkach a v aplikáciách gej-zoznamiek.

Riziko koncentrovanej epidémie

Ďalším dôvodom nízkej účasti je, že u nás nemáme dostatok ľudí ani organizácií, ktoré by sa venovali pohlavne prenosným chorobám medzi mužmi a takýto dotazník sa preto nedá presne adresovať tým, ktorých sa týka.

Šéfka združenia Odyseus Iveta Chovancová, ktorá sa venuje aj ľuďom HIV, hovorí, že nedostatok týchto kapacít spôsobuje problémy. „Na Slovensku je zanedbaná prevencia, diagnostika, starostlivosť i liečba pre všetky kľúčové populácie, nespĺňame odporúčania WHO. Pri populácii mužov majúcich sex s mužmi je to špeciálne alarmujúce, keďže už projekt SIALON I zistil riziko koncentrovanej epidémie,“ hovorí Chovancová.

Zlý stav potvrdzuje aj Martin Macko z Iniciatívy Inakosť, ktorá podporuje LGBT komunitu. „Posledné roky u nás existuje Národný program prevencie HIV a AIDS, čo sú väčšinou opatrenia len na papieri. Bol kritizovaný za to, že v ňom nie sú žiadne prevenčné opatrenia, výskum ani nič podobné. Problém pritom nemáme len s prevenciou, ale aj s dostupnosťou liekov pre ľudí s HIV. U nás je teda problém vo všetkom,“ hovorí Macko.

Výskyt prípadov HIV a AIDS od roku 2001 do 30. 6. 2017
(len občansia SR a cudzinci s trvalým pobytom)

Výskyt prípadov HIV a AIDS od roku 2001 do 30. 6. 2017
Zdroj: NCZI

Neliečia sa, lebo sa boja odhalenia

Čo môže prieskum zmeniť? „Hlavnou priroritou prieskumu je tlačiť na Európsku komisiu, aby upravovali niektoré politiky, ktoré podporia zdravie tejto skupiny,“ vysvetľuje Klocháňová. Výsledky by teda mali odborníkov a politikov priamo motivovať k tomu, aby konali.

Zuzana Klocháňová robila aj výskum z dát EMIS 2010 v Poľsku. Vtedy zistila, že je tam veľa ľudí, ktorí majú AIDS, teda poslednú fázu ochorenia, ktoré spôsobuje vírus HIV. Znamená to, že sa neliečili a teda boli nebezpeční aj pre svoje okolie.

„V Poľsku bolo typické, že títo muži sa obávali ukazovať svoju orientáciu. Bolo to iba neoficiálne známe. Budovali si preto oficiálne rodiny a popri tom mali svojich sexuálnych partnerov. K šíreniu vírusu preto mohlo dochádzať oveľa viac,“ hovorí Klocháňová.

Horšie to bolo už len v prípadoch, keď vyhľadávali náhodných sexuálnych partnerov, pretože vtedy sa epidemiológovia nevedia dopátrať k zdroju nákazy.

Kde sa dá anonymne a bezplatne otestovať na HIV?

Bratislava:

Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS

HIV CHECK POINT BRATISLAVA

Centrálne laboratórium Medirex

+ Regionálne úrady verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, Žiari nad Hronom, Košiciach, Nitre, Prešove, Trenčíne, Žiline, Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši.

S HIV sa dá žiť bežný život

Liečba vírusu HIV v posledných rokoch výrazne pokročila. „V súčasnosti dokáže človek s HIV žiť normálny plnohodnotný život. Môže mať partnera aj deti, ale musí prijímať pravidelnú kontrolovanú liečbu.“

Jediným spôsobom, ako zistiť, či má človek HIV, je dať sa otestovať u lekára. Dnes u nás vo viacerých mestách po celom Slovensku existuje niekoľko miest, kde sa to dá urobiť.

„Tento prieskum by nám pomohol pochopiť, prečo sa ľudia v niektorých krajinách nechodia dávať testovať. Lepšie by sme vedeli, v ktorých mestách otvoriť centrum testovania HIV alebo sexuálne prenosných porúch,“ hovorí Klocháňová.

Posledným dôvodom, prečo sa u nás do prieskumu nedarí nájsť dostatok ľudí, je, že muži sa obávajú, že prieskum nie je úplne anonymný.

„V Poľsku sme zistili, že títo muži majú veľký problém s homonegativitou. Samotní muži sa obávajú, že ak sa k takejto skúsenosti priznajú, tak ich spoločnosť odsúdi,“ hovorí Klocháňová. „Ak prieskum nepoznajú, môžu sa obávať, že ich údaje niekto môže zachytiť a budú z toho mať problémy.“

Strach a obavy z odhalenia sú podľa nej problémom prakticky všetkých krajín bývalého východného bloku. Ak sa však muži budú skrývať, nebudú sa testovať a ani liečiť, môže to prerásť do väčšieho problému, ktorý sa už nebude týkať len tejto jednej skupiny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie