Denník N

Zeman s Ficom mali v Prahe veľmi bizarné predstavenie

Foto – TASR
Foto – TASR

Česko-slovenská vzájomnosť necelých 30 rokov po Nežnej revolúcii dospela do nového štádia.

Pamätáte sa na video, v ktorom Robert Fico v roku 1999 servilne chválil Bohumila Hanzela za jeho kabaret veľmi pochybnej úrovne? Presne rovnaký pocit podlízavej trápnosti sála najmä z úvodu záznamu (video v článku), na ktorom slovenský premiér zamilovane pritakáva Milošovi Zemanovi za jeho prejav o Československu. Úsmev mu trochu primrzol, až keď pochopil, že útočí na jeho idol Alexandra Dubčeka.

Video: Robert Fico a kabaret

Český prezident o ňom nepriamo, ale celkom jasne povedal, že sa v roku 1968 „podělal hrůzou“. Ako takmer vždy, keď sa Zeman pokúša štátnicky žartovať, nevkusne preháňa, ale Dubčeka si naozaj netreba idealizovať. Po augustovej invázii sa totiž vôbec nevyznamenal. Iná vec je, že Zeman by mal byť aspoň natoľko zorientovaný a jeho kancelária natoľko profesionálna, aby sa vyhli otvorenej urážke premiéra susedného štátu.

Fico sa v tomto prípade tváril veľmi správne veľkoryso a po slávnostnej večeri k 25. výročiu vzniku Českej republiky ocenil, že Zeman vraví, čo si myslí. Nič iné si ani vo vzťahu k hlave iného štátu dovoliť nemohol. Keby však to isté o Dubčekovi povedal napríklad Andrej Kiska alebo iný politický súper na Slovensku, veľmi pravdepodobne by od Fica dostal pobúrenú „historickú“ prednášku.

Namiesto toho si však tentoraz v Prahe musel vypočuť príhovor aj o škodlivosti normalizácie v Československu, ktorej učebnicovým produktom je i on sám. Dokonca sa bavil na normalizačnom vtipe: „Musím zostať vo svojej funkcii, pretože inak by tam prišla ešte väčšia sviňa, než som ja.“

Celý tento príbeh je fascinujúci. O morálnych škodách normalizácie kázal Zeman, ktorý ako prezident neuznáva doterajšie pravidlá a často robí svojmu úradu i krajine hanbu. Tlieskal mu pri tom slovenský premiér, ktorý si november ’89 ani nevšimol. Aby toho nebolo málo, českým predsedom vlády sa stal agent ŠtB slovenského pôvodu, ktorého pre podozrenie z dotačného podvodu vyšetruje česká polícia i bruselský OLAF. Aby jeho vláda získala podporu parlamentu, musí sa navyše ešte aj uchádzať o podporu komunistov.

Takmer 30 rokov po Nežnej revolúcii sa nám to celé zvrtlo na veľmi bizarnú prehliadku česko-slovenskej vzájomnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie