Denník N

Čo zažili Česi v kampani: konšpirátora, falošné okuliare, Zemanovu päsť aj fikus v debate

Prezident Miloš Zeman sľúbil, že nebude robiť kampaň. To ale neznamená, že jeho kampaň nerobili jeho podriadení.

Česi volia v piatok a v sobotu v prvom kole prezidenta. Ak ste nestíhali sledovať kampaň, prišli ste o veľa. Vybrali sme pre vás niekoľko bizarných momentov, ktoré stáli za to.

1. Zeman porazil cukrovku

Veľkou témou kampane sa stalo zdravie súčasného prezidenta Miloša Zemana. V televízii sa pravidelne objavovali zábery, na ktorých má prezident problém s chôdzou alebo vyzerá byť viditeľne nesvoj – pričom nebolo jasné, či následkom alkoholu alebo zdravotných ťažkostí.

Špekulácie priživil brniansky politik Svatopluk Bartík, ktorý v novembri na Facebook napísal, že Zemanovi zostáva tri až sedem mesiacov života. „Má rakovinu, metastázy na viacerých miestach. Diagnózu pozná, liečbu odmietol,“ napísal Bartík.

Jeho status začali ľudia masovo zdieľať, hoci Bartík neuviedol žiadne zdroje svojich informácií. Za to ho kritizovali aj niektoré inokedy protizemanovsky naladené médiá. Sám prezident o Bartíkovi povedal, že je „sviňa“.

Zemanovým poradcom bolo aj napriek tomu jasné, že zdravie je prezidentovým slabým miestom, ktoré môžu využívať jeho súperi. „Je to chorý človek. Možno bude zvolený, ale nebude schopný plnohodnotne vykonávať úrad,“ vyhlásil napríklad protikandidát Mirek Topolánek.

Ako sa dá tomu predísť?

Napríklad počas vianočného príhovoru divákom nemohlo uniknúť, že Zeman do kamery mával zovretou päsťou.

„Ten signál bol jasný: demonštrácia sily a moci, autorita, agresia, vrátane posolstva „ochránim vás“,“ komentoval to pre Lidovky.cz dramatik Josef Valenta.

Pri inej príležitosti Zeman prekvapil vyhlásením, že sa mu podarilo vyliečiť sa aj z nevyliečiteľnej cukrovky. „V sobotu mi odišla cukrovka. Po dlhých a dlhých rokoch som sa zbavil tejto choroby,“ povedal prezident.

Jeho lekárske konzílium zázraky o cukrovke neskôr zmiernilo. Tento týždeň predstúpili Zemanovi lekári pred novinárov, a obklopení volebnými plagátmi „Zeman znovu 2018“ spresnili, že prezident síce cukrovku má, ale stav sa mu zlepšuje.

Zároveň vylúčili, že by trpel rakovinou, ako na Facebooku špekuloval Bartík. „Z hľadiska zdravotného stavu je naďalej schopný vykonávať svoju funkciu,“ povedal prezidentov lekár Miloslav Kalaš.

Takto si z tlačovej konferencie Zemanových lekárov uťahoval falošný facebookový profil Jiřího Ovčáčka, ktorý sleduje takmer 80-tisíc Čechov.

2. Prezidentova „nekampaň“ a Jaromír Soukup

Keď Miloš Zeman vlani ohlásil, že bude opäť kandidovať na prezidenta, sľúbil, že nebude robiť žiadnu kampaň. Čisto formálne to stále platí – kampaň totiž za Zemana robili jeho spojenci.

Novinári upozornili napríklad na to, že celá krajina je oblepená bilbordmi so Zemanovou tvárou. Pražský hrad vysvetlil, že s tým nemá nič spoločné. Stovky bilbordov podľa prezidentskej kancelárie platí spolok „Priatelia Miloša Zemana“, ktorý vedie prezidentov kancelár Vratislav Mynář.

Na mediálnej scéne zase prezidentovi vypomáha muž menom Jaromír Soukup, pri ktorom stojí za to pristaviť sa.

Soukup je mužom mnohých povolaní. Profesionálne boxoval, robil námestníka ministerky školstva, riadi vlastnú mediálnu agentúru aj bulvárne zameranú televíziu Barrandov.

Popri tom v sebe objavil moderátora a vo vlastnej televízii začal moderovať päť relácií. České sociálne siete si vďaka tomu našli nového „hrdinu“. Na Štedrý deň napríklad recesisti na Facebooku avizovali fiktívnu udalosť „Moderátorský kurz Jaromíra Soukupa“, záujem prejavili tisíce užívateľov.

Soukup totiž moderuje svojráznym štýlom, ktorý sa nedá slovami popísať. Musí sa jednoducho vidieť.

Napriek tomu je dnes Soukup jediným televíznym moderátorom, ktorému prezident každý týždeň poskytuje rozhovory. Reláciu Týden s prezidentem pravidelne sleduje viac než pol milióna ľudí.

Prečo si Zeman vybral práve Soukupa? Pravdepodobne preto, že ako jediný je ochotný mu nekriticky nahadzovať témy, ku ktorým sa prezident potrebuje vyjadriť.

Napríklad minulý týždeň položil Soukup otázku, prečo takzvaná pražská kaviareň útočí na úspešných politikov, ktorí vyhrávajú voľby, vrátane Zemana. „Nesvedčí to o kríze elít, že táto hlasná časť verejnosti stráca kontakt s realitou?“, pýtal sa Soukup.

„Z týchto rozčúlených ľudí hovorí komplex menejcennosti. Nie sú to elity, ale pár neúspešných bývalých politikov, béčkových umelcov a večných podpisovačov petícií,“ odpovedal Zeman.

Video: Divák s Drahošom vyčítajú Soukupovi tendenčnosť

https://www.youtube.com/watch?v=pl6aUyV3Hsk

3. Soukupova nástenka

Nemenej sledovanou sa stala Aréna Jaromíra Soukupa, „najobľúbenejšia diskusná relácia“, ako o nej hovorí sám moderátor. Jej špecifikom je hlasné živé publikum, v ktorom zasadajú aj známi prokremeľskí sympatizanti, a tiež magnetická tabuľa.

Soukup si k tabuli postaví hosťa, dá mu do ruky fotky nejakých politikov a hosť má rozhodnúť, či ich zavesí do kolónky „dobrý“ alebo „zlý“.

Keď napríklad prezidentov hovorca Jiří Ovčáček dostal fotku ruského prezidenta Vladimira Putina, dal ho zavesiť medzi dobrých. „Je to človek, ktorý bráni svoju krajinu a je v nej veľmi obľúbený. Jednoznačná vec,“ povedal Ovčáček.

A do akej kategórie by zavesil prezidentovho najvážnejšieho súpera Jiřího Drahoša? Ovčáček znovu odpovedal jednoznačne: profesor chemického inžinierstva a bývalý šéf Akadémie vied patrí medzi zlých. „Podpísal promigračnú výzvu českých vedcov,“ vysvetlil Ovčáček.

Originálne sa s nástenkou vysporiadal ďalší Zemanov súper, Michal Horáček. Soukupovi v priamom prenose povedal, že na jeho hru nepristúpi, pretože nechce ľudí kádrovať.

Video: Horáček zaskočil Soukupa vlastnými fotkami

Miesto toho začal na nástenku pridávať vlastné fotky málo známych Čechov, ktorých on považuje za hrdinov. Zaskočený Soukup nervózne prešľapoval z nohy na nohu a nevedel zareagovať.

Textár a bývalý spolumajiteľ hazardnej spoločnosti Fortuna mal vďaka tomu azda jediný výrazný moment svojej inak nevýraznej kampane.

4. Prázdne kreslo pre Zemana

Vrcholom prezidentských kampaní bývajú televízne debaty. Pred piatimi rokmi Zemanov súper Karel Schwarzenberg v dueli so Zemanom neobratne vyhlásil, že niekdajší prezident Edvard Beneš by bol podľa dnešných meradiel za odsun sudetských Nemcov súdený v Haagu.

Zeman takúto šancu okamžite využil a Schwarzenberga označil takmer za vlastizradcu. „Ten, kto označí jedného z prezidentov Československa za vojnového zločinca, hovorí ako sudeťák, nie ako prezident,“ pokáral ho Zeman. Schwarzenberg bol potom do konca voľby už len v defenzíve pred útokmi Zemana a jeho sympatizantov.

Tento rok sa zrejme už žiadny takýto moment opakovať nebude. Zeman sa v rámci svojej „nekampane“ rozhodol, že nebude chodiť do žiadnych debát s protikandidátmi, ani s kriticky zameranými moderátormi.

„Hodinu trvajúce živé debaty by pre neho boli už fyzicky náročné. Zeman ich ani nepotrebuje, pretože má neobmedzený prístup do Televízie Barrandov. Radšej nechá, aby sa jeho súperi v súbojoch bez neho vzájomne vydusili,“ hovorí komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo.

Video: Debata s prezidentom Zemanom na DVTV

Novinári sa s tým vyporiadavajú rôzne. Napríklad internetová televízia DVTV urobila debatu s prázdnym kreslom.

Moderátor Martin Veselovský v úvode iba vysvetlil, že Zemana neúspešne pozývali a potom už nasledoval neprerušený záber na miesto, kde mal prezident sedieť.

5. Fikus v debate a falošné okuliare

Kam nechodí Zeman, tam chodí Ovčáček. Prezidentov hovorca už niekoľko rokov funguje ako muž na špinavú prácu, ktorý povie aj to, na čo si zatiaľ ani Zeman netrúfa, ale v tichosti si to myslí.

Napríklad do Arény Jaromíra Soukupa si Ovčáček priniesol fikus v kvetináči. Mal symbolizovať neprítomného Drahoša, ktorý odmietol ísť do debaty, kde miesto prezidenta diskutuje len hovorca.

„Fikus je adekvátna náhrada. Kam ho postavíte, tam stojí. Nemá žiadne názory,“ vysvetlil Ovčáček.

Český politický bizár: hovorca hlavy štátu, fikus v kvetináči a plagát s Ferdinandom Peroutkom, ktorého Ovčáček so Zemanom označovali za Hitlerovho sympatizanta.

Akademik Drahoš, ktorý má podľa prieskumov ako jediný šancu Zemana poraziť, reagoval po svojom. V rozhovore pre Mladú frontu Dnes poznamenal, že „fikus je rastlina, ktorá je jedovatá a dokáže otráviť ovce a dobytok“, čím zrejme narážal na Ovčáčkovo priezvisko a jeho kolegov z hradu.

Drahošovi zástancovia hovoria, že akademikova nevýraznosť je v skutočnosti taktickou hrou, ktorá sleduje jediný cieľ – byť prijateľný pre čo najširšie spektrum voličov, vrátane tých, ktorí pred piatimi rokmi volili Zemana.

Neželaným efektom však je, že veľa ľudí si môže Drahoša pamätať v úplne iných súvislostiach. Už vlani v marci po ohlásení kandidatúry napríklad pobavil výrokom, že nosí okuliare bez dioptrií. „Po operácii sa mi zrak zlepšil. Ľudia sú ale na mňa zvyknutí s okuliarmi, preto ich nosím,“ vysvetlil Drahoš.

Pred Vianocami zase vyšlo najavo, že Drahošov štáb na Facebooku okopíroval vyjadrenie k téme prezidentských amnestií zo statusu protikandidáta Horáčka. „Ospravedlňujeme sa pánovi Horáčkovi. Mrzí nás prílišná „kreativita“ nášho externého kreatívca,“ reagovala Drahošova hovorkyňa.

Jiřího Drahoša vraj bez okuliarov ľudia nespoznávali. Foto – Archív J. Drahoša

6. Konšpirátor

O čo nevýraznejší je Drahoš, o to výraznejší sú niektorí jeho súperi, ktorí sú v kampani skôr do počtu. Napríklad hudobný producent Petr Hannig sa zviditeľnil už v osemdesiatych rokoch, keď objavil speváčku Hanu Zaňákovú, ktorú z marketingových dôvodov nechal premenovať na Luciu Bílú.

V aktuálnej prezidentskej kampani už vystupuje skôr ako typický predstaviteľ českej dezinformačnej scény.

Za spolupracovníka si napríklad vybral známeho antisemitu Adama B. Bartoša, ktorý spochybňoval holokaust, napísal knihu Obrezaná republika a nanovo vydal aj Protokoly sionských mudrcov – najslávnejší protižidovský podvrh.

Petr Hannig Sputniku vysvetľoval, že v Česku je ohrozená sloboda slova, pretože polícia stíha jeho poradcu Bartoša za antisemitské vyjadrenia.

Moderátorovi Veselovskému zase v debate vyčítal, že sa správa ako komentátor komunistického Rudého práva a tiež mu povedal, že počul, že ho platí Soros. Nahnevalo ho, že sa ho Veselovský vypytoval napríklad na Bartoša a na to, prečo poskytol rozhovor dezinformačnému webu Sputnik, ktorý je financovaný Ruskom.

Hannig odpovedal, že netušil, čo je Sputnik zač. O antisemitovi Bartošovi povedal, že by ho ako prezident zamestnal aj na Hrade. „Ja som zásadne proti antisemitizmu, ale každý robí chyby a zaslúži si šancu,“ vysvetlil Hannig.

Pozornosť vzbudila aj novembrová debata pražskými s študentmi, kde Hannig zaujal svojou teóriou, že v Česku je v skutočnosti oveľa viac migrantov, než píšu médiá. Vysvetlil to tým, že v metre každú chvíľu počuje cudzí jazyk. Podľa serveru Novinky.cz tým svoje publikum viditeľne pobavil.

7. Pedofila ani homosexuála nevymenujem

Úplne v inom štýle vystupuje iný kandidát Pavel Fischer, ktorý je bývalým diplomatom aj bývalým riaditeľom spoločnosti Stem, ktorá robí prieskumy verejnej mienky.

Na propagačných videách mu podporu vyjadruje napríklad slovenský sociológ Fedor Gál alebo český expremiér Petr Pithart – muži, ktorým pred pár dňami udelil Andrej Kiska štátne vyznamenanie. „Prajem si, aby nový prezident dokázal rozhádaný národ zjednotiť, preto budem voliť politika a diplomata Pavla Fischera,“ hovorí napríklad Gál.

Zjednocovať ľudí sa však Fischerovi v kampani príliš nedarilo. V debate v Katolíckom dome v Blansku vyhlásil, že ako prezident by nevymenoval pedofila, homosexuála ani lesbu do funkcie ústavného sudcu.

„Ako prezident môžem vymenovať pedofila. Alebo homosexuála, ktorý žije v partnerstve alebo lesbu, aby to bolo vyrovnané. Ale takého človeka by som tam nikdy nemenoval, pretože ústavný súd je poslednou inštanciou, ktorá o týchto veciach rozhoduje,“ povedal Fischer.

Keď záznam z debaty začali ľudia zdieľať na Facebooku, Fischer reagoval tým, že jeho výroku sú vytrhnuté z kontextu.

„Výrok sa týkal otázky ohľadom adopcie detí. Chcel som poukázať na to, že ústavný sudca by nemal reprezentovať záujmovú skupinu, ktorá sa usiluje o úpravu právnych pomerov, a to vzhľadom na možný stret záujmov,“ napísal Fischer.

Pavlovi Fischerovi vyjadrili podporu hneď dvaja držitelia slovenských štátnych vyznamenaní. Foto – Archív P. Fischera

8. Popletený senátor/poslanec

Na záver sme si ako bonus nechali príbeh Jiřího Hlavatého, ktorý sa už prezidentskej voľby priamo netýka, ale pri vymenovávaní bizárov českej politiky by ho bola škoda vynechať.

Tento víkend sa nebude v Česku voliť len prezident, ale v Trutnove prebehne aj druhé kolo doplňovacích volieb do Senátu. Môže za to práve Hlavatý.

Ten bol ešte donedávna rešpektovaným biznismenom, ktorý vybudoval úspešnú textilku Juta. V roku 2014 sa rozhodol kandidovať do hornej komory parlamentu za hnutie Andreja Babiša. S prevahou uspel a stal sa senátorom.

Vlani na jeseň sa rozhodol kandidovať za Babiša aj do dolnej komory. Kandidoval síce na poslednom mieste, voliči ho ale prekrúžkovali a stal sa poslancom.

S tým ale Hlavatý nepočítal. Viac sa mu páčilo v Senáte, kde je vraj menej práce, čo mu umožňovalo viac sa venovať biznisu. Česká ústava však hovorí, že ak je niekto zvolený za poslanca, už nemôže byť senátorom.

Keď to Hlavatý zistil, cítil sa podvedený, pretože ho na to nikto neupozornil. „Nepovažujem to za demokratické, vraciame sa naspäť do totality. Mal by som mať právo slobodne si vybrať, či budem poslancom alebo senátorom,“ vyhlásil Hlavatý.

Ako sa s tým vysporiadal? Okamžite sa vzdal novo získaného poslaneckého mandátu a rozhodol sa kandidovať v doplňujúcich voľbách do Senátu, ktoré museli byť vypísané práve kvôli nemu.

Časť voličov mu ale zrejme rozumie. Hlavatému sa minulý víkend podarilo postúpiť do druhého kola a v sobotu možno znovu získa kreslo senátora, ktoré pred pár týždňami opustil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie