Denník N

Otec pozval na pohreb svojej dcéry tých, čo ju šikanovali. 14-ročná Dolly sa zabila kvôli trollom

Amy Everettovú poznali mnohí z kampane na austrálske klobúky. Foto - Akubra
Amy Everettovú poznali mnohí z kampane na austrálske klobúky. Foto – Akubra

Dievča poznala takmer celá Austrália. Ako osemročná bola tvárou kampane na typické austrálske klobúky.

„Moja dcéra nevidela žiadnu inú možnosť, len si siahnuť na život,“ hovorí otec 14-ročnej Amy Everettovej, prezývanej Dolly. Tínedžerka sa ako osemročná stala tvárou vianočnej kampane firmy vyrábajúcej klobúky obľúbené na vidieku, medzi farmármi či turistami.

3. januára spáchala samovraždu. Jej rodina tvrdí, že jej predchádzalo dlhodobé, drsné online šikanovanie.

„Viem, že niektorí považujú samovraždu za zbabelosť, ale môžem vám garantovať, že nikto z týchto ľudí nemá ani polovicu sily, ktorú mal môj malý vzácny anjel. Dolly mala silu urobiť to, čo si myslela, že musí urobiť, aby unikla zo zla na tomto svete,“ napísal jej otec Tick v hromadne zdieľanom facebookovom poste.

O okolnostiach samovraždy dievčaťa s rozkošnou tváričkou sa veľa nevie. Austrálska televízia ABC informovala, že Dolly študovala na internátnej škole ďaleko od domova, tak ako mnohé austrálske deti, ktorých rodičia chcú, aby mali dobré vzdelanie. Viacero rodičov po jej smrti písalo na sociálnych sieťach, že ich deti na takých školách zažívajú šikanu.

Škola nechcela smrť svojej študentky príliš komentovať, vyjadrila sa len, že je pripravená poskytnúť psychologickú pomoc svojim zverencom.

Ako však BBC povedal expert austrálskeho Národného centra proti šikane Jeremy Blackman, na rozdiel od minulosti, keď sa šikanované dieťa zverilo, a mohlo byť napríklad presunuté do inej školy, alebo sa vrátilo domov k rodine, teraz je to inak. Existencia internetu znamená, že deti sú šikanované nepretržite a so svojím trollom pritom ani nemusia prísť do priameho kontaktu. Ďalším faktorom je podľa neho anonymita internetu, čo znamená, že šikanovaných môže byť stále viac detí.

Austrálske prieskumy hovoria, že minulý rok bolo šikanované jedno z piatich detí, realita môže byť ešte horšia, pretože mnohé sa nezveria ani v anonymných dotazníkoch.

Mohla to byť vaša dcéra

Rodina Dolly sa po smrti dcéry rozhodla, že urobí všetko preto, aby už iní rodičia alebo ďalší príbuzní nemuseli prejsť tým, čím oni. Na sociálnych sietiach sa objavili výzvy, aby boli ľudia citlivejší na šikanovanie. Rodina tiež plánuje založiť fond, ktorý ponesie meno Dolly a bude sa venovať kyberšikane.

Rodičia Dolly tvrdia, že krátko predtým, ako si siahla na život, nakreslila obrázok a napísala heslo: Postav sa tomu, hoci sa ti aj trasie hlas.

„Ak náhodou ľudia, čo si mysleli, že to bol vtip a cítia sa skvele, lebo sústavne šikanujú a obťažujú, uvidia tento post, chcel by som im povedať: príďte na pohreb, aby ste videli, akú totálnu skazu ste spôsobili,“ napísal otec Dolly tým, čo jeho dcére urobili zo života peklo.

O prípade sa hovorí po celej Austrálii, vyjadrujú sa rodičia, známi Everettovcov, aj bývalý premiér Kevin Rudd, ktorý ho označil za „tragédiu a obscénnosť so smrteľnými následkami pre veľmi mladé dievča“.

K smrti Dolly vydala stanovisko aj firma, ktorej tvárou kedysi bola. „Je načase, aby sme sa postavili proti akémukoľvek druhu šikany. Dolly mohla byť dcéra, sestra alebo priateľka hocikoho z nás.“

Dolly všetci opisujú ako milé dievča, ktoré sa zapájalo do aktivít na ochranu zvierat a pomáhalo spolužiakom zo znevýhodneného prostredia.

BBC píše, že hoci počet samovrážd v Austrálii skôr klesá, v kategórii 15- až 24-ročných je tendencia opačná. Nevie sa, do akej miery ide aj o efekt kyberšikany, lebo o tom neexistujú žiadne tvrdé dáta. Reakcie na sociálnych sietiach však naznačujú, že veľa detí sa pre šikanu trápi a niekedy, podobne ako Dolly, nevidia iné, ako len fatálne východisko.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie