Denník N

Môže poraziť Zemana. Kto je nekonfliktný kandidát Jiří Drahoš?

Jiří Drahoš. Foto - ap
Jiří Drahoš. Foto – ap

Je jedným z mála kandidátov, ktorý nerozdeľuje spoločnosť. Nikomu nevadí, čo niekto považuje za dobrú vlastnosť, iný za nevýhodu.

Osoba Jiřího Drahoša, celoživotného vedca, síce vyvoláva minimálne emócie, v 1. kole českých prezidentských volieb však zabodoval.

Za Milošom Zemanom skončil druhý a o dva týždne má slušnú šancu poraziť súčasného prezidenta v druhom kole.

Spoluautor 14 patentov

Jeho kariéra na akademickej pôde sa rozbiehala štúdiom fyzikálnej chémie na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe. V 70. rokoch ako čerstvý absolvent nastúpil do Ústavu chemických procesov Akadémie vied. Docentúru získal v roku 1994, profesorom sa stal o deväť rokov.

Jeho vedecká práca v chémii mu umožnila cestovať po celom svete, napriek normalizácii. Niekoľkokrát bol v Spolkovom Nemecku, na začiatku roka 1989 sa dostal aj do Brazílie. Aj napriek tomu, že by vo vedeckom prostredí mohol pomýšľať na vyššie pozície, až do revolúcie bol obyčajným výskumníkom. Odmietol podpísať spoluprácu s ŠtB a nevstúpil ani do Komunistickej strany.

Po novembri 1989 sa to zmenilo. Od roku 1992 do roku 2009 vystriedal mnohé manažérske pozície v Českej akadémii vied, ktorej sa v roku 2009 stal predsedom. Jednou z mála kontroverzií okolo Drahoša je jeho znovuzvolenie do pozície predsedu Akadémie. Podľa zákona mohol byť  vo vedení rady len dve funkčné obdobia, pričom sa do toho počíta aj jeho predchádzajúce pôsobenie ako podpredsedu Akadémie. Rada Akadémie jeho znovuzvolenie obhajuje tým, že predseda sa volí zvlášť, preto to nespadá do tohto zákona.

Jiří Drahoš neprežíval v kresle predsedu ľahké obdobie. Dlhodobo odolával politickým tlakom, pretože chceli znížiť rozpočet Akadémie na polovicu. Podarilo sa mu to ustáť a podľa svojich slov, stratili „len“ pol miliardy a rozpočet ďalej neklesal. Je spoluautorom celkom štrnástich patentov, napríklad na recykláciu PET fľašiek a vysúšania papierových materiálov. Napísal vyše sedemdesiat odborných prác, ktoré majú cez tisíc citácií.

Kandidatúru oznámil v marci minulého roka, pričom už po prvých mesiacoch bol favoritom stávkových kancelárií. Podporu mu vyjadrili hnutie Starostov a nezávislých, TOP09, ľudovci a pozitívne ho vnímajú aj v hnutí ANO Andreja Babiša a sociálni aj občianski demokrati.

Jiří Drahoš však tvrdí, že je nezávislým kandidátom. Pod kandidatúru s heslom Můj prezident 2018 sa mu podpísalo vyše 140-tisíc občanov.

Osud českej demokracie

Hlavným dôvodom jeho kandidatúry je obava o osud novodobej českej demokracie. Podľa jeho slov nie je ľahostajný k nárastu extrémizmu a populizmu a občianskej apatii k základným demokratickým hodnotám. Nevymenoval by takú vládu, kde by boli komunisti alebo premiér obvinený z trestného činu.

Považuje za neprijateľné, keď sa český prezident chodí učiť stabilizovať spoločnosť do Číny.

Jeho cieľom je moderná a bezpečná krajina. Odmieta kvóty na prerozdeľovanie utečencov, chce kontrolovať vonkajšie hranice EÚ. Zároveň chce účinnú solidárnu pomoc tým, ktorí už v Únii sú.

Rodinu považuje za dôležitý aspekt, avšak je za registrované partnerstvá homosexuálnych párov, pretože je to podľa neho lepšie, akoby mali deti žiť bez rodiny v domovoch. Chce účinný boj s úbytkom pitnej vody v republike a s globálnou zmenou klímy. Ľudskú tvorbu a vynaliezavosť považuje za jeden z obnoviteľných zdrojov. Podľa jeho slov český vzdelávací systém potrebuje zmenu. Chce presadiť taký systém, v ktorom sa nestratí žiadny talent.

Drahoš v prvom kole získal 26,6 percenta – Zeman 38,5 – a pred druhým kolom si verí. Z januárového prieskumu agentúry Stem/Mark vyšlo, že pri súboji Drahoš – Zeman by v druhom kole s tesným náskokom vyhral práve Drahoš.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jiří Drahoš

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie