Denník N

Vinylmánia už má svoj vlastný deň aj hitparádu

Vo Veľkej Británii začali zverejňovať týždňovú predávanosť LP platní aj singlov. A fanúšikovia vinylov majú v sobotu svoj hlavný sviatok, do ktorého sa zapoja aj slovenskí vydavatelia.

V roku 2007 ich bolo 205-tisíc, vlani už 1,29 milióna. Reč je o počte predaných platní vo Veľkej Británii. Z celkového predaja hudobných médií sú to stále zanedbateľné percentá, ale stále sa zväčšujú. A fanúšikovia vinylov sa tento týždeň dočkali dvoch veľkých udalostí.

Kto si kupuje platne

Britská Official Charts Company začala zverejňovať rebríček predajnosti platní. Bude s týždňovou pravidelnosťou a tvoria ho dva zoznamy – LP a single.

Čo vyplýva z pohľadu na premiérové umiestnenia? To, čo z celkového trendu záujmu o médium, ktoré už mnohí po nástupe CD pochovali. Platne si kupujú všetky generácie, fanúšikovia, ktorí sú rovesníkmi kapiel začínajúcich v 60. či 70. rokoch, aj dvadsiatnici sledujúci súčasnú scénu.

Za uplynulý týždeň bol v Británii najväčší záujem o album americkej skupiny All Time Low, o novinky pesničkára Sufjana Stevensa a skupiny Prodigy, aj o duety speváka Van Morrisona.

Podobný mix ukazuje aj rebríček singlov. V ňom sa najviac darilo veteránom elektronickej hudby (Underworld, Aphex Twin), za ktorými je David Bowie so singlom k 40. výročiu reedície albumu Young Americans.
Ako v tlačovom vyhlásení uviedla Official Charts Company, premiéra týždňových rebríčkov je reakciou na veľký záujem o platne, ktorý vysvetľuje kombináciou nostalgie, lepšej zvukovej kvality a širšej dostupnosti.

Spoločnosť eviduje aj štatistiky za dlhšie obdobie. Podľa nich sa vlani vo Veľkej Británii predalo najviac platní za posledných osemnásť rokov a očakáva sa ďalší výrazný nárast. Vinylmánia totiž zjavne postihla všetky generácie, čo potvrdzuje aj zoznam desiatich top platní od januára 2015. Najviac kópií z obchodov zmizlo zo sólovej novinky Noela Gallaghera, jeho publikom sú najmä tridsiatnici, ktorí ho poznajú ešte z éry britpopovej ikony Oasis. Na druhom mieste tróni reedícia albumu Physical Graffitti hard­rockových legiend 70. rokov Led Zeppelin a na treťom je album Arctic Monkeys, skupiny, ktorej jadro fanklubu tvoria dvadsiatnici.

Načasovanie premiéry britských vinylových rebríčkov nebolo náhodné. Tento týždeň má totiž v apríli vyhradený špeciálna medzinárodná akcia.

Viac návštevníkov než albumov

Je jeden deň v roku, keď je v obchodoch s hudobninami viac návštevníkov než je tam albumov. Volá sa Record Store Day a premiéru v roku 2007. Z malej akcie na podporu nezávislých vydavateľstiev a muzikantov sa stal celosvetový sviatok. Fanúšikovia sa celý rok tešia, aké špeciálne a rarit­né nahrávky v limitovaných množstvách sa zase dostanú do obchodov v jeden centrálny dátum. Tento rok je v zozname vyše štyristo nahrávok, kompletný zoznam nájdete tu.

Úkaz, keď na uliciach stoja davy ešte pred otváracími hodi­nami, sa bude dať najbližšie pozorovať túto sobotu. Láka ich aj moment prekvapenia. Kým totiž zoznam nahrávok, ktoré budú k dispozícii, je známy už vopred, do ktorých obchodov sa dostanú, to sa aj ich predavači dozvedia až na poslednú chvíľu. Vzniklo to s cieľom vyvolať čo najväčšiu návštevnosť po celom svete, a celkom to funguje.

Made in Slovakia

V oficiálnom zozname obchodníkov, ktorí sa do akcie zapojili tento rok, Slovensko chýba. Pár špeciálnych noviniek v nich ale predsa len pribudne – vďaka vydavateľom.

„Do Record Store Day sme sa zapojili už vlani, limitovanou edíciou singla Autumnist, a tento rok sme sa v tejto tradícii rozhodli pokračovať. Vyjde singel Karola Mikloša s dvomi remixami,“ vraví Martin Turzík z Deadread Records. „Chceme hlavne pripomenúť, že aj u nás fungujú malé nezávislé obchodíky ako Wegart a dá sa v nich kúpiť skvelá hudba na fyzických nosičoch. Hlavne na vinyle, máme radi jeho vôňu, krásny veľký obal, spôsob prehrávania.“

Deadread začal s vydávaním platní v roku 2010, platne má na Slovensku v katalógu aj Slnko records, ktoré však na najbližší víkend nič špeciálne nechystá. Medzinárodnú akciu však už dlhšie sleduje značka Gergaz, orientovaná na elektronickú hudbu, a jej katalóg sa tiež rozrastie o jednu novú položku.

„Pripravili sme dvanásťpalcovú platňu limitovanú na 25 kusov. Je to FVLCRVM a jeho track Unsung Heroes,“ vraví Vlado Škubla. Tvrdí, že v Gergaze už dlhšie pretláčal vydanie nahrávky cielenej na Record Store Day, no doteraz nemali firmu, ktorá by to dokázala vyrobiť, ani peniaze.

Tento rok ich našli a dokonca plánovali vydať aj ďalšiu špeciálnu novinku. „Mali sme mať ešte jednu, jedna strana mal byť Gergaz, druhá dánsky Greased Up Records. Museli sme však reklamovať prvú várku platní, celé sa to natiahlo a novú nám už nestihli vyrobiť.“

Uvidíme, či aktivity našich vydavateľov nakopnú aj obchodníkov a tí sa oficiálne pridajú k Record Store Day na budúci rok. V sobotu musia fanúšikovia špeciálnych vinylových vydaní zamieriť do Viedne, do Prahy alebo do Budapešti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie