Zamestnávame priebežne aj Srbov, chceli by sme aj Ukrajincov, hovorí spolumajiteľ Pizza Mizza

Problém dnešných reštaurácií: chýbajú ľudia. Tí, ktorí sú k dispozícii, často fluktuujú tak rýchlo, že sa nestihnú ani zaškoliť.

Foto Denník N – Tomáš Benedikovič

Jozef Šétaffy spoluvlastní sieť pizzerií Pizza Mizza. V rozhovore vysvetľuje napríklad, čo spôsobuje v reštauráciách na Slovensku vysoká fluktuácia a nedostatok kvalifikovaných zamestnancov, prečo je nemysliteľné zvýšiť platy na rakúsku úroveň, ale aj: 

  • prečo sa vo firme rozhodli prenajať byt pre zamestnancov v bratislavskom Starom Meste,
  • ako rýchlo ho zaplnili ľudia z východného Slovenska, 
  • prečo majú v sieti priebežne aj niekoľko pracovníkov zo Srbska a ako sú s nimi spokojní,
  • prečo by najmä v kuchyni uvítali aj ľudí z Ukrajiny, ale na vybavovanie povolení by potrebovali extra človeka,
  • prečo nemôžu reštaurácie svojvoľne zvyšovať ceny a platy,
  • a ako môže nedostatok a fluktuácia ľudí súvisieť s kvalitou a rýchlosťou obsluhy, ktorú vidí zákazník v reštauráciách po Slovensku.

Máte problém získať ľudí?

Evidujeme tento problém asi rok. V poslednom čase je to už naozaj kritické.

Ako sa to prejavuje?

Predovšetkým je veľká fluktuácia. Ľudia, samozrejme, cítia, že na trhu je nedostatok pracovných síl, a tak sa snažia polepšiť si. Pokiaľ im niekto ponúkne niečo lepšie, tak nemajú problém zmeniť miesto. Bratislava má v tomto, a v gastronómii zvlášť, ešte špecifické postavenie.

V čom?

Sme blízko Rakúska, blízko Viedne. Ak je kuchár alebo čašník čo len trochu šikovnejší, a ovláda jazyky, tak nepracuje v Bratislave, ale niekde v Burgenlande, pri Neusiedlersee, alebo vo Viedni. Tam dostane rádovo, možno aj násobne, vyšší plat ako u nás. Ja zvyknem s iróniou hovoriť, že tí dobrí sú vonku, a s tými ostatnými musíme pracovať my. Preto aj gastronómia u nás vyzerá tak, ako vyzerá. Riešime to. Musíme pracovať s platmi, s ohodnotením.

O koľko predpokladáte, že by ste museli dvihnúť platy, aby ste voľné miesta bez väčších problémov plne vykryli domácou kvalifikovanou pracovnou silou?

To nie je len tak, ako si myslí pán Danko, že treba dať trináste a štrnáste platy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Sme závislí len od vás! Predplaťte si nás

Platy

Rozhovory

Zahraniční pracovníci na Slovensku

Dnes na DenníkN.sk

Najčítanejšie

| |