Denník N

Nové knihy

Spomienky A. Romi Cohna na detstvo a mladosť v Bratislave a čarovná kniha rozprávok pre dospelých aj mládež tvoria tohtotýždňovú ponuku nových knižných titulov.

A. Romi Cohn, Dr. Leonard Ciaccio: Prežil, aby odriekal kadiš
Marenčin PT

Spomienky A. Romi Cohna na detstvo a mladosť v Bratislave, kde sa narodil a vyrastal koncom dvadsiatych rokov. Po nástupe fašizmu sa menil vzťah úradov aj obyvateľov voči Židom. V čase deportácií sa skrýval a neskôr ušiel k partizánom. Opisuje aj povojnový život v Bratislave až po feb­­ruár 1948, keď emigroval do Kanady a neskôr do USA. V New Yorku sa stal významným podnikateľom v stavebníctve. Svoj vzťah k Bratislave prejavil, keď sa rozhodujúcou mierou zaslúžil o záchranu židovského cintorína a vybudovanie memoriálu Chatama Sofera.

Roland Kübler: Rozprávky mesačného kameňa
Petrus
Čarokrásne príbehy Rolanda Küblera vyšli v nemeckom origináli už v 27 vydaniach. Príbehy plné múdrosti a sily ducha sú určené nielen dospelým, ale i starším deťom. Táto jedinečná kniha, ktorá získala cenu Deutscher Märchenpreis, svojou kompozíciou pripomína orientálnu tradíciu rozprávania rozprávky v rozprávke. Starý rozprávkar Oyano sa spolu so svojou žiačkou Gwen vracia do svojho rodného Mesta pri mori. Tam sa však mnohé zmenilo. Knihu sprevádzajú nádherné farebné ilustrácie Juraja Viteka a o jej mimoriadny dizajn sa zaslúžil jeden z najvýznamnejších slovenských typografov Ľubomír Krátky. Knihu preložila Patrícia Elexová a vychádza v luxusnej edícii.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie