Denník N

Viskupič stopol Čistému dňu dotácie, prešetruje, či im môže zrušiť aj nájom

Resocializačný ústav Čistý deň v Galante. Foto N – Martina Koník
Resocializačný ústav Čistý deň v Galante. Foto N – Martina Koník

Nový trnavský župan hovorí, že Čistý deň má budovy len v prenájme a vypožičané, vedenie zariadenia Denníku N neodpovedá a chystá na denník žalobu.

Takmer 15-tisíc eur každý mesiac posielal Trnavský samosprávny kraj zariadeniu Čistý deň, v ktorom sa zo závislostí liečia mladiství.

Po nástupe nového župana Jozefa Viskupiča (OĽaNO) župa platby od januára zastavila. Vlani zariadenie, ktoré sa stalo známym po zverejnení prípadov sexuálneho zneužívania mladistvých zamestnancami, ešte od predchádzajúceho predsedu kraja Tibora Mikuša (nominant Smeru), dostalo takmer 180-tisíc eur.

Dotácie už nedostanú

 Zariadenie má stále akreditáciu a sú v ňom mladí ľudia, ktorých tam poslal súd a štát stále za nich platí peniaze. Nič na tom nezmenilo ani obvinenie dvoch bývalých zamestnancov zo sexuálneho zneužívania mladistvých dievčat.

Viskupič sa poradil s právnikmi a hovorí, že nemá žiadnu povinnosť uzatvoriť zmluvu so zariadením na ďalší rok.

O tom, že už nebude platiť zariadeniu, trnavský župan teda už rozhodol a teraz sa s právnikmi radí o tom, čo s budovami, v ktorých Čistý deň sídli. Podľa Viskupiča má vedenie tejto organizácie jednu z budov v prenájme od župy, druhú vo výpožičke. Teraz nový župan čaká na odpoveď od právnikov, čo môže s budovami urobiť.

Vypovie zmluvy o prenájme a výpožičke? Na to Viskupič bez odpovede právnikov zatiaľ nechce odpovedať, no  predpokladá, že do dvoch mesiacov bude situácia Čistého dňa vyriešená.

Keď odpovedá Peter Tománek

Denník N oslovil so žiadosťou o reakciu aj Čistý deň. „Nemám čas reagovať na vaše otázky, nakoľko sa venujem príprave podkladov k žalobe na váš denník. Určite rozumiete, že je to práca náročná. Veď si len pozrite spätne, čo za nezmysly ste o nás popísali,“ odpísal riaditeľ zariadenia Peter Tománek.

Viskupič bol v Čistom dni už v decembri a požiadal vedenie, aby mu povedali, ako chcú fungovať. Poslali mu štyri scenáre, župan nepovedal, čo v nich zariadenie navrhuje.

V zariadení je stále viac než 30 klientov, väčšinou ide o dospelých ľudí. Menej ako desať je maloletých, ktorých do zariadenia poslal súd a platí za nich štát. Dvaja klienti sú podľa Viskupiča dlhodobo na úteku.

Župan sa chce o Čistom dni rozprávať aj s ministrom práce Jánom Richterom. „Už sme sa k nemu nahlásili, chcem vedieť, v akom štádiu je správne konanie o odobratí akreditácie,“ povedal Viskupič. Teraz totiž situáciu musí riešiť práve ministerstvo. Chce sa stretnúť aj s rodičmi klientov Čistého dňa.

Ministerstvo práce, ktoré od polovice augusta vedie proces zrušenia akreditácie, tvrdí, že ak by Čistému dňu župa zrušila prenájom či prepožičanie budov, môže to byť dôvod na začatie konania o odobratí akreditácie.

Riaditeľ resocializačného zariadenia Čistý deň Peter Tománek. Foto – TASR

„Je samozrejmé, že pri udelení akreditácie musí zariadenie spĺňať aj materiálno-technické podmienky, inak by im akreditácia nebola udelená,“ povedal hovorca ministerstva Michal Stuška.

Jednou z podmienok udelenia akreditácie je, že zariadenie musí plniť podmienku materiálno-technického vybavenia. Ak prestane takúto podmienku spĺňať, je podľa Stušku informovaná aj akreditačná komisia, ktorá sa zaoberá otázkou v akom čase a akým spôsobom dôjde k adekvátnej a plynulej náhrade za pôvodné priestory.

„Podobné okolnosti akreditačná komisia riešila v prípade mnohých iných zariadení – keďže nájomný vzťah k priestorom býva realitou v prípade mnohých zariadení,“ povedal Stuška.

Konanie trvá päť mesiacov

Minister práce Ján Richter (Smer) ohlásil, že Čistému dňu odoberú akreditáciu v polovici augusta. Konanie o jej zrušení tak trvá už päť mesiacov. Richter reagoval na vznesenie prvého obvinenia z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi resocializačného strediska.

A prečo konanie trvá už päť mesiacov? Ministerstvo vysvetľuje, že sa do konania postupne prihlásilo 23 ľudí, ktorí chcú byť účastníkmi konania. Ide o klientov, ich rodinných príslušníkov či zamestnancov. Každú túto žiadosť musí ministerstvo individuálne posúdiť, čo konanie predlžuje.

„Jednotliví účastníci sa do konania prihlasovali postupne, preto aj lehoty na vyjadrenie sa účastníkov konania sú rôzne. Až po uplynutí všetkých lehôt a spracovaní jednotlivých vyjadrení bude môcť správny orgán vydať rozhodnutie,“ hovorí Stuška. Predpokladá, že finále všetkých zákonných procesov nastane už v krátkom čase.

Viskupič vidí za postupným nahlasovaním sa účastníkov len naťahovanie konania. Robia to podľa neho účelovo.

Prečo by mal Čistý deň prísť o akreditáciu

1. Najmenej dva prípady sexuálneho zneužívania

Polícia obvinila bývalého zamestnanca zo sexuálneho zneužívania. Igor J. v zariadení pracoval ako terapeut a bol aj zástupcom riaditeľa. Podľa poslankyne Natálie Blahovej mal obvinený podľa svedkov „opiť a omámiť tri maloleté klientky a potom s nimi vykonať súlož“. Toto podozrenie je známe už dlho, polícia ho obvinila až teraz.

Podozrenia, že zamestnanci mali styk s neplnoletými klientkami centra, sa objavili už v septembri 2015, keď bolo začaté trestné stíhanie kvôli sexuálnemu zneužívaniu inej maloletej. Polícia tak vyšetrovala už minimálne dva prípady sexuálneho zneužívania maloletých.

2. Podozrenie z fyzických trestov

Bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová vo svojej mimoriadnej správe o deťoch písala, že minimálne v rokoch 2013 až 2016 používali v zariadení „neprimerané tresty a ponižujúce praktiky, ktoré sú nielen nezlučiteľné s účelom resocializácie, ale predstavujú aj porušenie niekoľkých základných práv a slobôd detí“.

3. Zásahy do preverovania

Na nedostatky a neprofesionalitu zariadenia upozornila aj psychologička z ústredia práce Katarína Hatráková, ktorá na prelome rokov 2015 a 2016 skúmala pomery v zariadení Čistý deň. Tvrdila, že sa ňou manželia Tománkovci, ktorí sú na čele zariadenia, snažili manipulovať a že v jej správe o Čistom dni vedenie ústredia práce škrtalo. Pre Postoj.sk povedala, že vedenie sa snažilo, aby urobila len formálnu kontrolu. Z ústredia práce ju neskôr prepustili.

4. Podozrivá dotácia

Čistý deň sa napriek konfliktu záujmov dostal v roku 2009 k štátnej dotácii za viac ako 131-tisíc eur, upozornilo SME.sk. Zuzana Miková Tománková v minulosti pracovala na Úrade vlády. To, samozrejme, nemusel byť dôvod na odobratie akreditácie, no dokresľuje to kontakty vedenia Čistého dňa, ktorému radil aj poradca premiéra Erik Tomáš.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie