Denník N

Imunológ: Pes je šelma a nemali by sme ho pripraviť o surové mäso pre náš strach z parazitov

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Autori novej štúdie upozorňujú, že ak dávame psom surové mäso, riskujeme infekciu zvierat a šírenia patogénov do prostredia. Oslovili sme imunológa a veterinára, čo si myslia o surovom mäse pre psov.

„Áno, tento trend tu je,“ odpovedá bratislavský veterinár Július Kocúr na otázku, či stúpa počet ľudí, ktorí svoje psy kŕmia surovou stravou.

Reč je o takzvanom „barfovaní“ („biologically appropriate raw foods“, skrátene BARF, čo v preklade znamená biologicky vhodná surová potrava), keď sa pes kŕmi surovým mäsom, surovými kosťami a surovou zeleninou.

Vedci z univerzity v holandskom Utrechte preskúmali 35 produktov so surovým mäsom od ôsmich výrobcov, ktoré sa predávajú v Holandsku, a zisťovali, či sa v nich nevyskytujú parazity a baktérie a nie sú zo zdravotného hľadiska nebezpečné.

Štúdia vyšla vo štvrtok v časopise Veterinary Record.

E. coli

Odhaduje sa, že viac ako polovica majiteľov psov v Holandsku kŕmi svojich domácich miláčikov výhradne alebo čiastočne surovým mäsom. „Vzhľadom na to, že 36 percent domácností v Holandsku vlastní psa alebo mačku, je možné, že surové mäso sa používa vo viac ako milióne holandských domácností.“

Podľa autorov štúdie majú proklamované zdravotné výhody surovej stravy len anekdotický charakter. Vedci varujú, že „takejto potrave často chýbajú niektoré živiny, čo môže viesť k závažným zdravotným problémom, obzvlášť pri mladých jedincoch, ktoré ešte rastú“. Varujú aj pred poruchami činnosti štítnej žľazy, poranením tráviaceho traktu alebo zubov. 

Z analýz, ktoré autori štúdie spravili, vyplynulo, že 23 percent produktov obsahovalo taký kmeň baktérie E. coli, ktorý „môže u ľudí spôsobiť zlyhanie ľadvín“.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky o E. coli a uvedenom kmeni baktérie O – 157:H7 v minulosti napísal: „Escherichia coli (E. coli) je baktéria. Prevažná väčšina jej kmeňov je stálou súčasťou črevnej flóry ľudí a zvierat. Tieto majú významnú úlohu pri zachovávaní fyziologických pochodov v čreve a len veľmi zriedkavo zapríčiňujú vznik ochorení. Sú však medzi nimi vyložene patogénne kmene, vyvolávajúce hnačkové ochorenia. Medzi ne patria aj enterohemoragické kmene O – 157:H7 (EHEC), ktoré vyvolávajú krvácajúce zápaly čreva s hnačkami.“

Toxoplazma

V časti produktov vedci našli aj baktérie E. coli odolné voči antibiotikám. Baktérie salmonely sa vyskytovali v 20 percentách produktov a toxoplazma v 6 percentách.

Popredný odborník na toxoplazmu, český biológ Jaroslav Flegr z Univerzity Karlovej v Prahe, v rozhovore pre Denník N v minulosti povedal, že ak sa toxoplazma dostane do človeka, môže vplývať aj na jeho psychiku: „Toxoplazma vplýva na správanie a ľudskú psychiku. Zároveň však vieme, že jej vplyv je iba mierny. Ak je niekto extrovert, toxoplazma z neho introverta nespraví. Ale jeho psychiku určitým smerom skutočne posunie.“

Biológ dodal: „Toxoplazmóza zabíja pomerne často, ale iba ľudí s porušenou imunitou, napríklad pacientov s AIDS alebo osoby, ktoré užívajú silné imunosupresíva (lieky, ktoré obmedzujú alebo znemožňujú činnosť imunitného systému – pozn. red.), ako sú pacienti po transplantácii orgánu.

Zdravých ľudí dokáže zabíjať iba nepriamo, napríklad tým, že im zhorší reakčné časy. Skoro trojnásobne zvyšuje riziko dopravnej nehody.“

Varujú pred kontamináciou

Autori novej štúdie upozorňujú, že ak dávame psom surové mäso, riskujeme infekciu a chorobu zvierat. „Prax tiež predstavuje riziko pre zdravotníctvo a chov dobytka z dôvodu šírenia patogénov do prostredia. Navyše, infikované domáce zvieratá môžu prenášať patogény na ich majiteľov buď priamym kontaktom, alebo pri krížovej kontaminácii.“

Krížová kontaminácia (z angl. cross-contamination) znamená, že sa mikroorganizmy zo surového mäsa dostanú na hotovú či umytú potravinu.

„Po roku 2000 sme zistili, že so surovou potravou sú spojené isté riziká, no toto je prvý výskum v Európe, ktorý zašiel tak ďaleko, že otestoval zmrazené produkty zo surového mäsa dostupné v obchodnej sieti,“ povedal pre britský denník Guardian odborník na klinickú výživu Daniel Chan z University of London.

Hoci vedci v uvedenej štúdii píšu, že surové mäso a ďalšie surové potraviny môžu byť pre psov škodlivé, lebo hrozí riziko nákazy a ďalšie zdravotné komplikácie, veterinár Kocúr sa vyjadril, že surovej strave či „barfovaniu“ fandí. „Pri tepelnej úprave meníme kvalitu proteínov a štiepime celý rad vitamínov,“ hovorí o nevýhodách tepelnej úpravy potravín Kocúr.

Základom je pestrá strava

Imunológ Vladimír Leksa z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied povedal, že tepelnou úpravou mäsa sa znižuje riziko parazitárnych a infekčných ochorení, no pes dodnes javí znaky mäsožravca. „Je to šelma, predátor. Myslím si preto, že surové mäso je pre psa stále prirodzenou stravou. Nemali by sme ho oň pripravovať pre náš – aj keď oprávnený – strach z parazitov.“

Veterinár hovorí, že základom jedálnička psa by mala byť pestrá strava: „Psovi nemôžete dávať len čistú svalovinu, monokŕmenie je vždy problém a zásahom do zdravia zvieraťa.“ Kocúr odporúča, aby sme psovi dávali aj ryžu či cestoviny, no „aspoň 60 percent kŕmnej dávky by malo tvoriť mäso“.

Súčasťou kŕmnej dávky by podľa neho mali byť aj kosti, aj ako spôsob sanácie ústnej dutiny psa. „Avšak pozor, pes nesmie dostať kosť nikdy nalačno. Prednostne by sme mu mali dávať veľké kosti a špikové kosti.“

Konzervy

O konzervách veterinár Kocúr povedal: „Sú asi to najhoršie, čo je na trhu. Konzerva je len taká dobrá ako to, čo do nej dáte, a niekedy sa stane, že mäso môže pochádzať z chorej kravy alebo prasaťa. Môže sa stať, že mlynček zomelie aj absces. To je bomba hnilobných baktérií.

Ľudia si niekedy vyberú typ konzervy, ktorý psovi vonia a chutí, no môže sa stať, že narazíte na konzervu s pokazeným mäsom alebo takú šaržu, kde sa dochucovadlá, stabilizátory a ďalšie prídavné látky zle namiešali a pes dostane tráviace ťažkosti.“

Jedlo z konzervy predstavuje problém aj pre ústnu dutinu psa. „Zostávajú v nej zvyšky a množia sa baktérie. Mestské psy nemajú ústa také preslinené ako psy, ktoré behajú na dedine za plotom. V zavretej papuli sa im množia baktérie, je problém aj so zápachom a tvorí sa zubný kameň,“ vraví veterinár Kocúr.

Imunológ Leksa z SAV navrhuje, ako problém s prípadnými baktériami v surovom mäse, ktoré však psy vyžadujú, obísť. „Zameral by som sa na to, aby sme znížili riziko kontaminácie mäsa, teda zbavili parazitov bylinožravce (kravy a iné – pozn. red.).“

Dostupné z: http://dx.doi.org/10.1136/vr.104535

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie