Denník N

Neverte, že máte vysoký tlak, keď vám ho zmerali len raz, hneď ako ste vošli do ambulancie

Foto – Flickr.com/Jaslen Kaur
Foto – Flickr.com/Jaslen Kaur

V titulkoch novín sa písalo, že vysoký tlak začína už od 130/80, vôbec sa však nerieši, že lekári ho často merajú nepresne a predpisujú zbytočné lieky.

Píše Erin N. Marcusová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Keď mi nedávno v telefóne vyskočilo upozornenie na článok, ktorý už v titulku odkazoval na nové smernice v oblasti liečby zvýšeného krvného tlaku, spomenula som si na pacienta, ktorého nedávno môj tím prijal na oddelení.

Zobudil sa uprostred noci, chcel ísť na toaletu, no omdlel a hlavu si udrel o podlahu. Ľudia, ktorí ho našli odpadnutého, si všimli, ako sa šklbe, poslali ho teda na sériu vyšetrení, aby s určitosťou zistili, či a prečo má záchvaty. Všetky testy však boli negatívne. No keď vyliezol z postele a postavil sa, jeho krvný tlak náhle poklesol zo 137/63 na 98/50. Jasný znak poruchy, ktorú voláme ortostatická hypotenzia (výrazný pokles krvného tlaku po postavení sa).

Jeho žena nám prezradila, že sa mu už niekoľko mesiacov točí hlava. Približne rovnako dlho vraj užíva aj nové lieky na krvný tlak. Povedala som im, aby okamžite prestal brať tieto tabletky a zredukoval aj dávku ďalších liekov na tlak.

O dva dni neskôr ma jeho žena informovala, že sa manželovi darí omnoho lepšie.

Aj preto spozorniem zakaždým, keď vidím novinové titulky v duchu „130 je po novom zvýšený tlak“ či „Milióny Američanov potrebujú znížiť svoj krvný tlak“. Koľko ľudí bude mať v dôsledku prehnanej liečby podobné príznaky ako náš pacient? Koľkí si pritom ublížia?

Pomyslela som si: „Nikdy viac!“

Deväť smerníc, rôzne pokyny

Posledné odporúčania o zvýšenom krvnom tlaku vydala komisia zložená z členov Americkej srdcovej organizácie a Americkej kardiologickej univerzity. Od roku 1977 vydala komisia deväť smerníc a každá z nich postavila svoje odporúčania na zisteniach z najnovšieho výskumu. Asi nemusím hovoriť, že z pohľadu praktického lekára pôsobia opakované zmeny trochu odstrašujúco.

Novinový titulok, ktorý som spomínala na začiatku, tiež reagoval na takúto smernicu. Jedným z jej zámerov bolo znížiť hranicu pre určenie hypertenzie zo 140/90 na 130/80 (prvé číslo označuje systolický krvný tlak, ktorý meria tlak v tepne, keď srdce pumpuje krv a druhé číslo predstavuje diastolický krvný tlak v momente, keď srdce oddychuje medzi jednotlivými údermi). No to je len jedno z mnohých odporúčaní komisie.

Lieky len pre tretinu pacientov

Skôr než sa tieto odporúčania dostali k užívaniu liekov, nabádala ľudí, aby si osvojili osvedčené triky na zníženie krvného tlaku. Patrí medzi ne jedenie potravín bohatých na draslík, akými sú napríklad ovocie a zelenina, obmedzenie konzumácie soli a alkoholu, cvičenie aerobiku a izometrických či dynamických cvičení (izometrické cvičenia pozostávajú zo sťahovania svalov, pričom zostávate podobne ako pri joge v jednej polohe, dynamické cvičenia zase zahŕňajú pohyb „proti sile“ ako napríklad pri vzpieraní).

„Sedemdesiat percent ľudí nebude potrebovať medicínsku liečbu, ak sa budú správne stravovať a cvičiť,“ vraví oregonský profesor Joaquin Cigarroa, ktorý bol oponentom spomínanej správy. „Naše klinické postupy musia byť vyvinuté tak, aby dali pacientom možnosť znížiť riziko chorôb prirodzeným spôsobom.“

Predtým než sa doktor rozhodne predpísať lieky na krvný tlak, mal by použiť online kalkulačku, aby vypočítal riziko, či pacientovi v nasledujúcich desiatich rokoch hrozí mŕtvica alebo srdcový infarkt. Ak je riziko viac než desaťpercentné, smernica odporúča medikamentóznu liečbu pri priemernom krvnom tlaku 130/80. Pokiaľ kalkulačka ukáže menšie riziko, doktor by mal lieky predpísať len pri priemernom krvnom tlaku 140/90 alebo vyššom.

Každodenné meranie

Slovo „priemerný“ je v tomto prípade zásadné. Nové smernice na rozdiel od tých predchádzajúcich totiž vo väčšej miere zdôrazňujú, že rozhodnutie, či liečiť krvný tlak, nemá závisieť od jediného čísla. V ideálnom prípade by rozhodnutiu malo predchádzať viacero meraní, a to nielen v ambulancii, ale pravidelne aj v domácom prostredí. Smernica odkazuje na webovú stránku heart.org, kde nájdete zrozumiteľný návod, ako si správne odmerať tlak. Lekári pripomínajú, že ideálne je to raz denne.

„Nemyslím si, že pacient prekoná hypertenziu bez toho, aby sa on i jeho rodina naučili správne narábať s tlakomerom,“ tvrdí Cigarroa. Dodáva tiež, že meranie tlaku každých tri až päť mesiacov je „žalostne neadekvátne“.

Sestričky zaneprázdnených praktických lekárov, ale aj zamestnanci kliník, merajú pacientom krvný tlak hneď po príchode, často ešte predtým, než ich prehliadne samotný doktor. Ľudia sú však neraz vystresovaní, ponáhľajú sa, aby stihli dohodnuté schôdzky, a namerané hodnoty sú potom spravidla vyššie ako ich zvyčajný krvný tlak.

Ak by sme sa spoliehali len na tieto čísla, výsledkom by mohlo byť, že pacienti budú brať zbytočné lieky, čo ich napokon dovedie k podobným symptómom, aké pociťoval môj pacient, keď si udrel hlavu. Popri tom platí, že pacienti nemajú cvičiť, fajčiť a konzumovať nič s kofeínom aspoň polhodinu pred kontrolou krvného tlaku. Päť minút pred meraním by mali pokojne sedieť na stoličke.

Bizarný poistenecký systém

Bohužiaľ, lekára jeho inštinkt často privedie k tomu, aby naordinoval liečbu už po prvom meraní, a to bez toho, aby pacientovi poskytol chvíľku na vydýchnutie a odmeral mu tlak aj druhý raz. Americký zdravotný systém totiž zvyčajne neodmeňuje lekárov, ktorí si nájdu čas, aby sa uistili, či pacient vie, ako si doma správne odmerať krvný tlak. Nehovoriac o tom, že by pacienta mal poučiť o správnom stravovaní a cvičení.

Najjednoduchšie je predpísať pacientovi recept. Bizarný americký poistný systém sa postaral o to, že je lukratívnejšie robiť zákroky, akým je trebárs zavedenie katétra, keď sa u pacienta objavia komplikácie spôsobené zvýšeným krvným tlakom. Väčšina poisťovní však nepokrýva náklady na prístroje, ktorými by ste mohli svoj tlak monitorovať aj doma. Stoja pritom iba okolo 50 dolárov.

Správa tiež vyzýva lekárov, aby brali do úvahy zdravotnú gramotnosť svojich pacientov. Tá môže tvoriť prekážky v ich snahe dostať sa k zdravej strave a zároveň udržať v norme rozpočet na liečbu.

Tieto odporúčania sa do titulkov zvyčajne nedostanú, no patria medzi tie najdôležitejšie, o ktorých sa v správe píše.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie