Denník N

Pocahontas a nízke IQ. Rok, keď Trump ukazoval, ako veľmi „rešpektuje“ ženy

Donald Trump s manželkou Melaniou. Foto – TASR/AP
Donald Trump s manželkou Melaniou. Foto – TASR/AP

Trumpove rozhodnutia majú pre ženy oveľa hlbšie dôsledky ako len primitívne výpady na úrovni pubertálneho chlapca.

To, že americký prezident Donald Trump má po prvom roku vo funkcii u občanov najnižšiu dôveru spomedzi všetkých doterajších amerických prezidentov, nie je nič nové. Najnovšie prieskumy však ukazujú, že stráca podporu skupiny, ktorú podľa expertov potrebuje na to, aby vôbec mohol uvažovať o znovuzvolení.

Ide o belošky stredného veku bez vysokoškolského vzdelania, zväčša pracujúce v robotníckych profesiách či službách, často v štátoch ako Pensylvánia, Michigan či Wisconsin, ktoré mu pomohli vyhrať voľby. Kým minulý rok mu dôverovalo 61 percent z nich, dnes to nie je ani polovica – 49 percent.

Podporu stráca aj medzi beloškami s vysokoškolským vzdelaním, hoci tie ho nevolili tak nadšene ako ženy s nižším vzdelaním, ktoré oslovili jeho reči o teroristických hrozbách, o pracovných miestach pre Američanov a nie pre prisťahovalcov.

Neprekážal im tak ani Trumpov otvorený sexizmus či vulgárne vyjadrenia o ženách, pretože ako v povolebnej analýze napísal magazín Politico, „z dostupných údajov vyplýva, že v zamestnaniach, kde dominujú muži, ako stavebníctvo či doprava, je sexuálne obťažovanie oveľa častejšie ako v profesiách, kde prevládajú ženy, ako napríklad školstvo či zdravotníctvo“. V tomto prostredí je silno zaužívaný názor, že „muži sú už takí“ a Trump je jednoducho jeden z nich.

Zabudol na nás

Teraz však Trump v tomto elektoráte stráca a experti stále hľadajú dôvody prečo. Okrem toho, že Trump a republikánski kongresmani prijímajú ekonomické a daňové  zákony, čo zvýhodňujú skôr amerických boháčov ako strednú či nižšiu vrstvu, sa nedá vylúčiť ani to, že Trumpove podporovateľky sú sklamané z jeho útočnej rétoriky a toho, že stráca čas vypisovaním tvítov, namiesto aby riešil ich problémy.

Renee Elliottová z Indianapolisu v Indiane Trumpa volila aj preto, že keď počas kampane navštívil fabriku, kde pracovala, povedal, že sa postará o to, aby ju nemuseli zatvoriť. Dnes je rozvedená 44-ročná Renee bez práce, zdravotného poistenia a ďalších zamestnaneckých výhod, ktoré jej ako samoživiteľke pomáhali zvládať napätý rozpočet.

„Myslela som si, že nám rozumie,“ hovorí o svojom rozhodnutí voliť Trumpa. „Teraz viem, že nás iba využil,“ opisuje svoj aj pocit ďalších 1400 zamestnancov fabriky. Trump podľa nej na svoje sľuby zabudol v momente, čo opustil jej pracovisko.

Trumpova zahraničná politika, jeho vyhrážanie, urážky nielen nepriateľov, ale aj spojencov a silácke reči o tom, kto má na stole väčšie tlačidlo na odpálenie atómovej bomby, rovnako v tejto skupine voličiek nevyvolávajú práve pocit istoty, ktorý im možno spočiatku Trump zabezpečil tým, keď zakázal vstup do krajiny občanom prevažne moslimských krajín a keď úrady na jeho popud začali častejšie využívať inštitút deportácií ľudí bez povolenia na pobyt v USA.

Liberálnejšia časť Ameriky od Trumpa vlastne ani nič dobré vo vzťahu k ženám neočakávala, ale aj tak ju stále dokázali šokovať jeho výpady proti jeho politickým oponentkám či kritickým novinárkam, ako napríklad keď nazval demokratickú senátorku Elizabeth Warrenovú Pocahontas, označil moderátorku MSNBC Miku Brezinskú za ženu s nízkym IQ, ktorá navyše krvácala po faceliftingu, alebo sa navážal do starostky San Juana v Portoriku, keď sa sťažovala na nedostatočnú pomoc federálnej vlády po ničivom hurikáne Maria.

Trump sa rovnako nie príliš diplomaticky správal k svetovým líderkám, ako je Angela Merkelová a Theresa Mayová, či „galantne“ komentoval manželku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Stále sa mu nepodarilo ani zbaviť sa podozrení zo sexuálneho obťažovania žien, naopak, objavili sa nové a na rozdiel od mnohých mužov, ktorí boli v poslednom roku konfrontovaní so svojou minulosťou, sa za to nikdy neospravedlnil.

Útoky na ženské práva

Americké médiá však upozorňujú na to, že kroky, ktoré v prvom roku vládnutia urobil Trump, majú pre ženy oveľa hlbšie dôsledky ako primitívne výpady na úrovni pubertálneho chlapca. Ideologicky motivované rozhodnutia v snahe zapáčiť sa konzervatívnym či pro-life skupinám skomplikovali život mnohým ženám.

Na jeseň minulého roku jeho vláda prijala nové nariadenie, podľa ktorého už zamestnávateľ nemusí v rámci zdravotného poistenia zamestnankyne plne hradiť aj všetky formy antikoncepcie schválenej regulátormi, ak sa to nezlučuje s jeho náboženským presvedčením.

Doteraz to bolo možné len v prípade, ak žena pracovala pre mimovládnu organizáciu zameranú na náboženskú výchovu, čo sa týka len malej časti pracujúcich žien. Trumpovo rozhodnutie ohrozuje mnoho žien s nízkymi príjmami, ktoré sa spoliehali, že antikoncepciu im hradí poisťovňa.

Biely dom za spolupráce s ministerkou školstva Betsy DeVosovou prijal aj opatrenie, ktoré obetiam sexuálneho násilia v univerzitných kampusoch skomplikuje prístup k tomu, aby sa ich tvrdenia poriadne vyšetrili, a posilnilo skôr ochranu páchateľov.

Trumpov tím to odôvodnil tým, že väčšina týchto útokov je vraj vymyslená, pričom štatistiky Bieleho domu z roku 2014 dokazujú, že krivých obvinení zo znásilnenia alebo z iného sexuálneho útoku je od dvoch do desať percent zo všetkých nahlásených.

Žiaden z predchádzajúcich troch prezidentov nenominoval do svojej administratívy tak málo žien ako práve Trump. Od tých, čo prijal, požaduje, aby sa „obliekali ako ženy“, čo znamená, aby sa obliekali do šiat a nosili vysoké podpätky, čo je aj štýl žien v trumpovskej dynastii.

Je to zároveň vízia ženy, ku ktorej Trump najviac tiahne. Zabrzdená kdesi v 50. rokoch, keď ženy ešte aj varili v šatách s osím driekom a každý večer čakali na manžela, aby mu medzi dverami zobrali aktovku a klobúk, naservírovali večeru a neobťažovali ho svojimi problémami.

Trump počas predvolebnej kampane niekoľkokrát povedal, že nikto nerešpektuje ženy tak ako on. Prvý rok jeho vlády však ukázal, že je to rovnako pravdivé tvrdenie ako to, čo vyslovil nedávno, keď povedal, že novinári ešte nikdy nerobili rozhovor s niekým, kto by bol menší rasista ako on.

Prezidentova politika a osobnosť však mali aj pozitívny efekt. Hoci by sa mohlo zdať, že ženy svojím vystupovaním skôr zastrašuje, pravdou je, že ich do Kongresu USA dávno nekandidovalo toľko ako toho roku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie