Denník N

Žitňanská o Kaliňákovi v osade: Populistické skratky podnecujú napätie

Robert Kaliňák a Tibor Gašpar v Krompachoch. foto – TASR
Robert Kaliňák a Tibor Gašpar v Krompachoch. foto – TASR

Návrhy ministra vnútra na boj s „rómskou“ kriminalitou kritizuje ministerstvo spravodlivosti, aj opozícia. Vyčítajú mu rasizmus.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Návrhy, ktoré vo štvrtok v rómskej osade v Krompachoch predstavili minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar, nebudú mať podporu vo vládnej koalícii. Kritizuje ich Most-Híd. SNS odkázala, že k „týmto témam ešte bude sedieť koaličná rada“.

Kaliňák hovoril o novom „zákone o potláčaní kriminality rómskych osád“ a o zámere zmeniť ústavu tak, aby „sa povinnosti dostali pred práva“. Policajti sa podľa neho nemajú báť inšpekcie, keď budú zasahovať v osade, bol by za to, aby bolo napríklad možné Rómom zakázať vstup na námestie, a v prípade, že nemajú peniaze na pokutu, tak by im policajti mohli zobrať mobil či odmontovať satelit.

Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská zákon ešte nevidela, a preto jeho detaily nevie komentovať. „Už teraz však musím prednaznačiť, že tak, ako na všetky zákony, aj na tento návrh sa treba pozerať spôsobom, že má platiť pre všetkých a nielen pre konkrétne osady, alebo konkrétnu etnickú skupinu.“ Z tohto pohľadu bude podľa Žitňanskej potrebné posudzovať aj jednotlivé opatrenia. „Napätie v spoločnosti sa rôznymi populistickými skratkami a návrhmi veľmi ľahko podnecuje, ale len ťažko sa upokojuje.“

Kaliňákove návrhy kritizuje aj splnomocnenec vlády pre Rómov Ábel Ravasz z Mostu-Híd. Ani s ním Kaliňák návrh nekonzultoval.

Video polície: Tlačová beseda ministra vnútra a policajného prezidenta

Splnomocnenca vlády Kaliňák vynechal

„Musím sa vážne ohradiť voči naratívu tohto návrhu. Odmietam zákony, ktoré páchateľov priestupkov alebo trestných činov rozdeľujú na základe príslušnosti k etnickej menšine. Je to síce populárna a ľúbivá komunikačná skratka, ale ja ju odmietam. Vonkoncom nerozumiem tomu, ako môže mať kriminalitu samotná rómska osada, ako je v názve navrhovanej zákonnej úpravy,“ povedal Ravasz.

Preventívne opatrenia sú podľa Ravasza v Kaliňákovom návrhu len v závese za represívnymi a vyjadril počudovanie, prečo neboli odborníci z jeho úradu oslovení pri príprave takýchto závažných návrhov. Ravasz avizuje, že zákon bude pripomienkovať.

„O navrhovanej zmene ústavy zatiaľ neprebehla diskusia ani v rámci koalície, takže zatiaľ sa k tomu ani nevyjadrím. Každopádne minister vnútra sa musí rovnako riadiť vládnym programom ako napríklad ja, a zosúladiť si svoje návrhy s jeho znením.“

Opozícia: Chce si udržať politickú kariéru

Kaliňáka kritizuje aj opozícia. „Desať rokov sedí na ministerskej stoličke, šesť rokov je priamo zodpovedný za rómsku problematiku, šéfuje polícii, hovorí o kriminálnikoch, pričom už dávno stratil morálne právo niekoho kritizovať. Vodu káže, víno pije,“ povedal bývalý splnomocnenec vlády z OĽaNO Peter Pollák. Smer v čase, keď mal v parlamente nadpolovičnú väčšinu poslancov (2012-2016), post splnomocnenca pre rómsku komunitu neobsadil a ponúkol opozícii a práve v tomto období ho viedol Pollák z OĽaNO.

„Mlátiť deti obuškami a zobrať satelity. Gratulujem Kaliňákovi za to, aké opäť priniesol nápady pre Slovensko. Osloví nimi Kotlebových voličov, no od ministra vnútra očakávame riešenia. To, že je kriminalita v osadách prítomná, vie každý. Každý z nás dokáže nadávať, pohoršovať sa a ukazovať prstom. Na riešenia má Robert Kaliňák spolu so splnomocnencom vlády pre rómske komunity Ábelom Ravaszom 380 miliónov eur, ktoré zrejme nedokážu použiť tak, ako majú,“ povedal ešte bývalý vládny splnomocnenec, ktorý s Kaliňákom spolupracoval.

Podľa Polláka sú riešením napríklad rómske občianske hliadky. „Všetci to vieme, že úžerníci sú v osadách desaťročia, ale desať rokov je tu už aj minister Kaliňák. Mohol sa postarať o to, aby úžerníci museli dokazovať svoj majetok, ktorý nie je v zhode s dosiahnutým príjmom. Každý vie, kto si postavil v osade najväčšie vily a napriek tomu, že nepracuje, sa vozí sa na luxusných vozidlách. Ako k tomu majú prísť slušní ľudia?“ pýta sa Pollák.

Základom je podľa neho vzdelávanie už od škôlky, výchova a prevencia kriminality. „Svojím vyhlásením sám minister vnútra Robert Kaliňák podnecuje napätie medzi Rómami a majoritou. Namiesto toho, aby sa snažil o racionálne riešenia konfliktov, elimináciu kriminality a podporu slušných ľudí, vyvoláva strach, napätie a agresivitu. S týmto rozhodne nemôže žiadny slušný človek súhlasiť,“ dodal Pollák.

Podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej z SaS Kaliňák „producírovaním sa v uniforme po osadách a svojimi vyhláseniami len dokazuje svoju nekompetentnosť a nevedomosť o vlastných zákonoch a o aplikačnej praxi“. Podľa Ďuriš Nicholsonovej vyťahuje minister vnútra rómsku kartu len kvôli tomu, aby si zachránil vlastnú politickú kariéru.

„Kaliňák demaskoval, ako málo toho vie nielen o rómskych osadách, ale aj o práci svojich policajtoch. Tvrdí, že chce zvýšiť kompetencie policajtov tak, aby mohli zasiahnuť aj pri priestupkoch. Policajti majú pritom aj teraz dostatočné zákonné kompetencie,“ povedala Ďuriš Nicholsonová.

Ombudsmanka: Hovoriť o perzekvovaní jednej skupiny je nemysliteľné

Kaliňákov návrh sa nepáči ani ombudsmanke Márii Patakyovej. „Vychádzajúc z charakteru nášho demokratického a právneho štátu, ustanovení našej ústavy a medzinárodných záväzkov ochraňovať základné práva a slobody považujem vyčleňovanie jednej skupiny obyvateľov a ich perzekvovanie za nemysliteľné.“ Patakyová hovorí, že z jej rozhovorov s príslušníkmi policajného zboru a z návštev okresných a krajských policajných riaditeľstiev v regiónoch vyplýva, že policajti nie sú dostatočne materiálne vybavení a nevedia nahrávať každý jeden zákrok na video. Záznamy by podľa nej boli na prospech každého policajta a nemuseli by sa obávať vyšetrovania inšpekcie alebo nezávislého orgánu, ktorý by ju mal nahradiť. „Som presvedčená, že polícia má v zákone dostatočné kompetencie. Opatrenia, o ktorých hovoril policajný prezident a minister vnútra by som preto nepodporila, ale apelujem na to, aby sa prijali návrhy systémových opatrení verejného ochrancu práv,“ dodala Patakyová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kaliňák a rómska kriminalita

Slovensko

Teraz najčítanejšie