Denník N

Podviedol princ Philip kráľovnú? Utajil Churchill mŕtvicu? Čo je pravda a čo je vymyslené v seriáli The Crown

Claire Foy ako kráľovná Alžbeta bola za herecký výkon v The Crown vlani nominovaná na cenu Emmy. Foto – AP
Claire Foy ako kráľovná Alžbeta bola za herecký výkon v The Crown vlani nominovaná na cenu Emmy. Foto – AP

Už nemusíte googliť po každej epizóde. Nielen pre fanúšikov oceňovaného britského seriálu sme pripravili historického sprievodcu, nakoľko je pravdivý.

Dvere sa náhle otvorili a von vybehol princ Philip. Za ním letela tenisová raketa, ktorú po ňom hodila jeho manželka britská kráľovná Alžbeta II.

Incident nakrútili filmári, ktorí stáli vonku a čakali na kráľovský pár, kým vyjde pozorovať koaly.

Po chvíli k nim prišla Alžbeta II. a stalo sa niečo, čo by dnes už zrejme nebolo mysliteľné. Filmári materiál, o ktorý by sa pobili bulvárne médiá na celom svete, dobrovoľne odovzdali kráľovnej.

Scéna z oceňovaného britského seriálu The Crown ukazuje hádku medzi mladou kráľovnou a jej manželom na začiatku jej panovania v roku 1954. Podobne ako mnohé iné scény v seriáli necháva v divákovi otázku, či sa to skutočne stalo. Fakt alebo fikcia?

V tomto prípade ide o pravdivý príbeh (v skutočnosti po Philipovi leteli ešte aj tenisky). Odohral sa 6. marca 1954 v Austrálii, keď si kráľovský pár doprial víkend oddychu počas náročného turné po krajine.

„Mrzí ma táto malá epizóda, ale ako isto viete, deje sa to v každom manželstve,“ povedala kráľovná filmárom v skutočnosti.

Pozreli sme sa na to, čo presne je v seriáli The Crown nakrútené podľa skutočnosti, čo si tvorcovia vymysleli, či kedy sa spoľahli len na klebety. Článok obsahuje spoilery, no písaný je podľa epizód a dá sa čítať postupne.

Zaujímavé veci o prvých rokoch vlády kráľovnej Alžbety v ňom nájdu aj ľudia, ktorí sa seriál sledovať nechystajú.

Séria 1

Kráľovská rodina z prvej série. Foto – Netflix

Epizóda 2: Ako sa mladá Alžbeta stala kráľovnou

Alžbeta II. sa stala kráľovnou nečakane, keď jej otec kráľ Juraj VI. zomrel vo veku 56 rokov. Kráľ bol ťažký fajčiar a doktori sú si istí, že práve fajčenie ho v relatívne mladom veku zabilo (mimochodom, podobne ako jeho otca a dedka). Jeden z doktorov si dokonca myslí, že jeho portrét by mal v súčasnosti byť na škatuľkách cigariet ako výstraha pred následkami fajčenia.

V tom čase bola Alžbeta, jeho prvorodená dcéra, s manželom Philipom na ceste po Keni. Seriál správne ukazuje, že noc, keď sa stala kráľovnou, strávili v hoteli  v korunách stromov v savane obklopení divou zverou. Nadránom sa Alžbeta zobudila a pozorovala nosorožce pri prameni.

Okolo obeda sa vrátila do svojho apartmánu. V tom čase sa už správa o smrti jej otca rozšírila do sveta. Jej to oznámil princ Philip presne o 14.45 poobede.

Kráľovná s manželom po korunovácii v roku 1953 a s deťmi Charlesom a Annou. Foto – TASR/AP

Epizóda 3: Čo znamená Shirley Temple?

V tejto časti prichádza k sporu medzi Philipom a kráľovnou Alžbetou o tom, aké budú mať priezvisko. Od roku 1917 britskí monarchovia majú priezvisko, no väčšinou ho nepoužívajú.

Alžbeta Windsor sa po svadbe volala Mountbatten po Philipovi a tomu sa podľa reportérky Guardianu skutočne nepáčilo, že by sa to malo zmeniť. Dva mesiace po svadbe však prijala späť svoje pôvodné meno Windsor. V roku 1960 sa manželia dohodli, že kým ich deti zostanú súčasťou šľachtického rodu Windsorovcov, ich priezvisko bude Mountbatten-Windsor.

Na scénu tiež prichádza bývalý kráľ a čierna ovca rodiny Eduard VIII. (už známy ako vojvoda z Windsoru), ktorý sa v roku 1936 vzdal koruny, pretože si chcel za manželku vziať dvakrát rozvedenú Američanku. Z krajiny po abdikácii odišiel.

Seriál ukazuje, že voči príbuzným používa ostrý slovník. „Bojím sa, že v jej žilách bol vždy ľad, ako je teraz po jej smrti,“ napísal aj v skutočnosti o svojej zosnulej matke.

Je pravda aj to, že členov rodiny volal nelichotivými prezývkami. Jeho švagriná Kráľovná matka bola sušienka (Cookie). Kráľovnú Alžbetu zasa prezýval Shirley Temple podľa americkej detskej hereckej hviezdy z 30. rokov, ktorá mala kučeravé vlasy (mimochodom, v rokoch 1989 až 1992 bola veľvyslankyňou v Československu).

Svoju prezývku mal aj Winston Churchill. Vojvoda z Windsoru so ženou ho volali Plačko (Baby Cry). Nie je však pravda, že by vojvoda z Windsoru potreboval povolenie na vstup do Británie od kráľovského dvora. Kráľovná Alžbeta si ani nepýtala radu od svojho rodinou odvrhnutého strýka.

Vojovoda z Windsoru (bývalý kráľ Edward VIII.) a jeho americká manželka Wallis Simpsonová, pre ktorú sa vzdal trónu. Vľavo seriál, vpravo realita. Foto – Netflix, Wikimedia

Epizóda 4: Bol veľký smog v Londýne takou katastrofou?

Londýn začiatkom decembra 1952 skutočne zahalil taký smog, aký mesto ešte nezažilo. Miestami bola viditeľnosť päť metrov a smog sa tlačil aj do domov Londýnčanov. Došlo k viacerým nehodám, okrem metra nešla hromadná doprava.

Dôvodom bola vysoká spotreba uhlia v elektrárňach počas studenej zimy a počasie nad ostrovmi.

Winston Churchill bol prvým premiérom za vlády kráľovnej Alžbety. Celkovo ich doteraz bolo 13. Foto – TASR/AP

Na rozdiel od seriálu však v skutočnosti v Londýne nevnímali v tých dňoch situáciu tak kriticky a urgentne. Londýnčania boli na hmly zvyknutí. Až po pár týždňoch si Briti uvedomili, aké škody smog napáchal. V súčasnosti sa odhaduje, že zabil 6- až 12-tisíc ľudí.

Premiér Winston Churchill smog podobne ako v seriáli zľahčoval tým, že je to len počasie. V seriáli ho o vážnosti situácie presvedčila až smrť jeho obľúbenej mladej sekretárky Venetie Scottovej. Táto žena nikdy neexistovala, aj keď autori priznávajú, že do fiktívnej postavy spojili niekoľko Churchillových asistentiek. Udalosť viedla k prijatiu zákona o čistom ovzduší, ktorý Británia schválila ako jedna z prvých krajín na svete.

Epizóda 7: Churchillova utajená mŕtvica

V lete 1953 bola na čas Británia bez svojho premiéra a ministra zahraničia. Málokto však o tom vtedy vedel.

Winston Churchill počas večere utrpel mŕtvicu. Nenápadne ho presunuli do postele a situácia bola taká vážna, že doktor si myslel, že neprežije víkend. Jeho zástupca a neskorší premiér Anthony Eden bol v tom čase na vážnej operácii v USA.

Briti o ničom netušili. V skutočnosti sa Churchill dohodol s hlavami najvýznamnejších denníkov, že zdravotný stav premiéra zostane pred verejnosťou utajený. Rovnako v nevedomí mal zostať aj parlament. Verejnosť sa o tom dozvedela až o vyše 30 rokov neskôr.

Kráľovná Alžbeta však na rozdiel od seriálu o Churchillovej mŕtvici vedela pravdu hneď. Premiér jej to sám napísal v liste. Rovnako je tak vymyslená aj scéna, keď karhá Churchilla a lorda Salisburyho za klamanie o skutočnom zdravotnom stave predsedu vlády.

John Lithgow zahral Winstona Churchilla. Foto – Netflix

Epizóda 9: Nenávidený obraz

Portrét od Grahama Sutherlanda, ktorý Winston Churchill tak nenávidel. Jeho manželka ho dala spáliť. Foto – Wikimedia

Portrét Churchilla, ktorý na jeho 80. narodeniny namaľoval Graham Sutherland, skutočne existoval. Britský premiér ho neznášal a nepáčil sa mu.

Hoci pôvodne mal visieť v britskom parlamente po Churchillovej smrti, krátko po verejnom uvedení ho rodina vzala k sebe domov, kde ho Churchillova manželka skryla do pivnice. Asi do roka nariadila, aby ho v strede noci naložili na dodávku a spálili na vzdialenom mieste. Jeho osud bol dlho tajomstvom.

Epizóda 10: Koniec vzťahu princeznej Margaret

Na jednej strane láska, na druhej povinnosti a privilégiá princeznej. Príbeh, ako si princezná Margaret nakoniec nemohla vziať rozvedeného a výrazne staršieho Petra Townsenda, skutočne hýbal britskou verejnosťou. Ľudia boli drvivo na strane lásky – až 95 percent ľudí schvaľovalo, aby sa vzali.

Proti však bola cirkev aj zákony. A podľa seriálu aj kráľovná Alžbeta, tlačená dvorom. Princeznej Margaret nakoniec po dvojročnom odlúčení oznámila, že ak si vezme Townsenda, stratí výhody princeznej a bude musieť opustiť Britániu.

„Mohla si ma vziať iba vtedy, ak by bola pripravená vzdať sa všetkého – svojej pozície, prestíže, peňazí. Jednoducho som nemal tú váhu, aby som vyvážil všetko to, čo by stratila,“ napísal Townsend neskôr vo svojej autobiografii.

V posledných rokoch sa však objavili dokumenty, ktoré naznačujú, že to mohlo byť aj trochu inak. Podľa korešpondencie kráľovná s premiérom Anthonym Edenom pripravovali zmenu zákona, ktorá by umožnila princeznej Margaret zostať súčasťou dvora a zároveň sa vydať za vyvoleného. Jej jedinou obeťou by bolo, že by ona a jej deti stratili hypotetický nárok na trón.

Iná korešpondencia medzi Margaret a premiérom Edenom pár týždňov pred jej 25. narodeninami zasa naznačuje, že doňho nebola úplne bezhlavo zamilovaná.

„Až vtedy, keď ho znova uvidím, sa môžem riadne rozhodnúť, či si ho môžem vziať, alebo nie,“ napísala v liste podľa BBC. Historik Hugo Vicker pre Times napísal, že zafungoval plán oddeliť ich, aby „láska medzi nimi zahynula“.

Séria 2

Seriálová kráľovská rodina z druhej série. Foto – Facebook/TheCrown

Epizóda 1: Ruská baletka a suezská kríza

Druhá séria sa začína príhodou, keď v taške princa Philipa nájde kráľovná Alžbeta fotografiu ruskej baletky Galiny Uľanovovej. Obáva sa, že princ má s ňou aféru.

Táto žena skutočne existovala a bola najlepšou svetovou baletkou tej doby. Do Londýna prišla s baletným súborom z  divadla Boľšoj teatr, ktorý vôbec po prvýkrát účinkoval mimo Sovietskeho zväzu.

Kráľovná navštívila predstavenie, kde Galina tancovala. Samozrejme, v skutočnosti sa nič nevie o tom, že by princ Philip nosil fotografiu baletky so sebou. Nie sú ani indície, že by niečo spolu mali, keďže 46-ročná baletka bola v Londýne iba krátky čas, sprevádzal ju manžel a mala náročný program.

Suezská kríza sa odohrala viac-menej tak, ako to ukazuje seriál. Po znárodnení suezského kanálu egyptským prezidentom Džamál Abd an-Násirom sa Briti, Francúzi a Izraelčania dohodli, že použijú silu. Premiér Eden bol v tom čase na amfetamínoch, čo podľa historikov mohlo ovplyvniť jeho úsudok počas krízy.

Operácia sa skončila fiaskom. Tvrdo ju odmietli Američania, ktorým sa nepáčilo, že Briti im svoje plány zatajili, rovnako aj OSN. Briti, Francúzi a napokon aj Izraelčania sa z Egypta stiahli. Po troch mesiacoch Anthony Eden odišiel z postu britského premiéra. A Sovietom táto situácia pomohla úspešne potlačiť povstanie v Maďarsku.

Foto – Netflix

Epizóda 2 a 3: Radovánky princa na jachte?

Je to jedna z najkontroverznejších častí. Ukazuje, ako sa princ Philip so svojím tajomníkom a najlepším priateľom Mikom Parkerom plaví na otvorenie olympiády do Austrálie v roku 1956. Parker píše z cesty listy, v ktorých naznačuje, že si užívajú s krásnymi domorodkyňami.

Listy písané pre členov Thursday clubu, kam chodili priatelia na obed, sú zrejme výmyslom scenáristov. Rovnako nie je dokázané, že si muži užívali radovánky počas plavby kráľovskou jachtou (v seriáli sa tvrdí, že to bola päťmesačná rozlúčka so slobodou s prostitútkami v každom prístave). Overiteľným faktom je, že si na lodi nechali narásť brady.

Eillen Parkerová, manželka tajomníka, sa skutočne s manželom rozviedla, no ako dôvod uviedla, že bol málo doma. To, že ju podviedol, dokázala až o rok neskôr. Parker sa voči tomu nebránil a v roku 1958 sa za 15 minút rozviedli.

Neexistoval však list, ktorý Parker písal do klubu, ani čašníčka, ktorá jej ho mala zohnať. A na rozdiel od seriálu to bol sám Parker, ktorý sa rozhodol odstúpiť z postu tajomníka princa Philipa (ale až o rok neskôr, než ukazuje seriál), kráľovský pár na to oficiálne netlačil.

Princ Philip a Mike Parker v Antarktíde v skutočnosti (hore) a v seriáli. 

Epizóda 5: Lord, ktorý zmodernizoval monarchiu

Barón Altrincham (neskôr sa vzdal titulu a volal sa John Grigg) skutočne pomohol zmodernizovať britskú monarchiu. Práve po jeho senzačnom článku napríklad kráľovná vôbec po prvýkrát vystúpila so svojím vianočným príhovorom v televízii.

„Som rád, že môžem verejne povedať, že ste monarchii urobili skvelú službu,“ povedal o tridsať rokov neskôr kráľovnej tajomník Martin Charteris.

Nie je však dokázané, že by sa lord Altrincham vtedy osobne stretol s kráľovnou (stretol sa práve s Charterisom). Takisto progresívny barón nedostal na ulici od naštvaného rojalistu päsťou do tváre, ale „len“ facku. Mužovi súd udelil pokutu jednu libru.

Prvý televízny vianočný prejav skutočnej kráľovnej (vpravo) z 25. decembra 1957.

Epizóda 6: Bol bývalý kráľ nacista?

V šiestej epizóde sa kráľovná Alžbeta dozvie o existencii tajných dokumentov, ktoré ukazujú, že jej strýko a bývalý kráľ Eduard VIII., vojvoda z Windsoru, bol pred a počas vojny sympatizantom nacistov.

Marburgské dokumenty nájdené v Nemecku v roku 1945 skutočne existovali. Obsahovali aj zložku Windsor, kde bolo 60 listov či telegramov, ktoré písali nemeckí špióni okolo vojvodu.

Mimo iného obsahovali plán známy ako Operácia Willi, ktorého cieľom bolo zvrhnúť vtedajšieho kráľa Juraja VI. a dosadiť na trón Eduarda, ktorý chcel mier s Nemeckom. Snažili sa ho presvedčiť, že jeho brat kráľ sa ho snaží zavraždiť. Winston Churchill vedomý si jeho sympatií k nacistom ho napokon poslal na Bahamy.

Vojvoda z Windsoru s manželkou skutočne navštívili v roku 1937 Hitlera. Strávili s ním dve hodiny a vojvoda mu odhajloval späť na pozdrav. Britský bulvár pred pár rokmi zverejnili video, ako strýko učí asi šesťročnú Alžbetu v roku 1933 hajlovať. V tom čase pozdrav ešte nemal taký význam ako počas vojny a po nej. Rodina tiež mala príbuzných v Nemecku.

Je pravda, že Eduard chcel uzavrieť mier s Nemeckom a páčili sa mu ekonomické a sociálne reformy nacistov.  V júni 1940 jednému španielskemu diplomatovi povedal, že za vojnu môžu „židia, červení a britské ministerstvo zahraničia“.

V 50. rokoch sa však nesnažil získať post veľvyslanca v Paríži a neexistovala skupina priaznivcov, ktorá by ho v jeho plánoch podporovala.

Pravdu má epizóda v tom, že kráľovná Alžbeta bola fanúšikom amerického kazateľa Grahama a niekoľkokrát sa zúčastnila jeho kázní.

Seriálový vojvoda z Windsoru na návšteve predvojnového nacistického Nemecko a reálne stretnutie manželov s Hitlerom v roku 1937. Foto – Netflix/Wikimedia

Epizóda 7: Svadba Margaret a Tonyho

V siedmej epizóde sa svadby konečne dočká princezná Margaret. Za manžela si berie fotografa Tonyho Armstronga-Jonesa.

Margaret v seriáli chcela sobášom predbehnúť bývalého partnera Townsenda, ktorý si šiel vziať belgickú ženu nápadne podobnú na ňu. Fotograf sa zasa chcel zapáčiť svojej matke, ktorá k nemu mala chladný vzťah.

Podľa historika Huga Vickersa to tak nebolo. Jej bývalý partner sa v skutočnosti oženil s mladou Belgičankou v roku 1959, princezná až v roku 1960.

Pravda je však to, že Armstrong-Jones, neskôr známy aj ako Earl Snowdon, bol prelietavý. Jeden priateľ o ňom povedal, že „čo sa hýbe, to musí mať“. Nepopieral ani svoju bisexualitu.

Princeznú podvádzal už pred svadbou. Tri týždne po svadbe s Margaret sa manželke jeho veľmi dobrého priateľa Polly Fryovej narodila dcéra. Test otcovstva v roku 2004 potvrdil, že otcom bol práve manžel princeznej.

Princezná Margaret a jej manžel v skutočnosti a v seriáli. Foto – tasr/ap, Facebook/TheCrown

Epizóda 8: Žiarlila kráľovná na Jackie Kennedyovú?

Epizóda 8 rozohráva stretnutie dvoch možno najznámejších žien svojej doby – kráľovnej Alžbety a Jackie Kennedyovej, prvej dámy USA, v júni 1961. Americký prezidentský pár na ceste Európou žne úspech za úspechom.

Seriál ukazuje rivalitu medzi oboma ženami a najmä žiarlivosť britskej kráľovnej. „Osobné napätie medzi Alžbetou a Jackie je špekulatívne. Nemôžete povedať, že je to lož, nemôžete povedať, že to je pravda,“ povedal pre Newsweek seriálový historik Robert Lacey.

Nie je známe, že by sa Jackie Kennedyová na verejnosti pohŕdavo vyjadrovala na adresu kráľovnej a monarchie, ako to ukazuje seriál. Prvá dáma však v súkromí podľa svojich priateľov povedala, že Buckinghamský palác ju svojím vybavením neohúril, rovnako ani kráľovná účesom a šatami.

Jackie Kennedyová si myslela, že kráľovná je „dosť ťažkopádna“.

Nie je však pravda, že by Alžbeta II. išla do Ghany preto, aby ukázala, že sa Kennedyová mýli. K nie úplne najbezpečnejšej ceste došlo päť mesiacov po návšteve amerického prezidentského páru, v novembri 1961. Kráľovná si zatancovala s miestnym prezidentom a tlač to označovala za jej veľký diplomatický úspech.

„Premiér Macmillan potom telefonoval prezidentovi Kennedymu a povedal mu: ‚Ja som riskoval svoju kráľovnú, vy musíte riskovať vaše peniaze.‘ Američania následne financovali stavbu priehrady na rieke Volta a Ghana zostala súčasťou Commonwealthu,“ napísal pre Times kráľovský historik Hugo Vickers.

Jackie Kennedyová sa v seriáli priznáva kráľovnej, že jej doktor dáva podporné látky, aby celý ten cirkus vydržala. To je pravda. Kennedyovci skutočne využívali služby doktora Maxa Jacobsona, ktorého prezývali Doktor Cíťsadobre (Dr. Feelgood). V rokoch 1961 až 1962 navštívil Biely dom celkovo 30-krát. Manželom dával koktail látok, v ktorom boli aj amfetamíny.

Či však bola Jackie pod ich vplyvom aj na ceste v Londýne, nie je jasné. Vie sa však, že tento doktor sprevádzal Kenneydovcov v Paríži a vo Viedni.

Epizóda 9: Peklo pre Charlesa a smrť Philipovej sestry

Seriál retrospektívne ukazuje tragickú smrť sestry princa Philipa, ktorá bola vydatá za vysokopostavného nacistu. K nej skutočne došlo. Lietadlo, ktoré ju viezlo na svadbu do Londýna, v zlom počasí narazilo do komína v Belgicku a havarovalo.

Pravda je aj to, že Philipova sestra v ôsmom mesiaci tehotenstva počas letu porodila. Medzi obeťami sa našli aj ostatky bábätka.

Nie je však pravda, že zomreli preto, že Philip na internátnej škole udrel chlapca a dostal trest, a teda sestra musela ísť do Londýna. Ani to, že mu to vykričal otec na pohrebe.

Philip skutočne kráčal na procesii v nemeckom meste Darmstadt, zatiaľ čo v oknách viali nacistické zástavy. Philip ako vnuk gréckeho kráľa sa narodil na ostrove Korfu, no vo veku rok a pol musela  jeho rodina po zvrhnutí monarchie utiecť z krajiny. Chvíľu žili v Nemecku a Philipa poslali do internátnej školy do Škótska práve za vychovávateľom, ktorý nacistické Nemecko musel opustiť, pretože bol Žid.

Philip aj v skutočnosti presadil, aby túto internátnu strednú školu navštevoval aj jeho syn Charles. Ten neskôr režim na internáte nazval „Colditz v kiltoch“. Colditz je nacistický tábor pre zajatcov a kilt je známa škótska sukňa pre mužov.

Epizóda 10: Podviedol Philip kráľovnú?

Podľa historika Huga Vickersa si nepresnosti v seriáli najviac odskákal princ Philip.

Nielen v poslednej epizóde, ale v celej druhej sérii je podozrenie, že princ podviedol (alebo podvádzal) kráľovnú Alžbetu. Tieto klebety sa šíria desaťročia. V médiách sa písalo, že mohol mať vzťah s dvomi tanečníčkami. Jasné dôkazy však nemá nikto.

„Ako by som mohol. Od roku 1947 mi bol neustále nablízku detektív, dňom i nocou,“ povedal raz princ Philip.

Seriál šikovne nepotvrdzuje, ani nevyvracia tieto fámy. Nikdy neukáže, že aféru skutočne mal. „Dúfam, že som to napísal tak, že to umožní každému, aby si urobil závery sám,“ povedal autor seriálu Peter Morgan pre Vanity Fair.

Nevera či nie – kráľovná Alžbeta a princ Philip oslávili v novembri minulého roku 70. výročie svadby. Foto – tasr/ap

Celkovo je historik Vickers kritický voči pravdivosti seriálu. Na Twitteri napísal, že kým „Trump šíri falošné správy, The Crown prináša falošnú históriu“.

Obhajcovia hovoria, že nejde o dokument, ale o historickú drámu, ktorá v rámci pútavosti niečo musí zmeniť. Na druhej strane, seriál sa snaží byť v mnohom presný, štáb má tím ôsmich ľudí, ktorí skúmajú historické fakty pred nakrúcaním.

Údajne ho videla aj samotná dnes už 91-ročná kráľovná – a páči sa jej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie