Denník N

Drucker má nový dom na Floride, Hrnčiar svoj apartmán predal

Druckerov dom na Floride. Foto – archív
Druckerov dom na Floride. Foto – archív

Minister zdravotníctva má novú nehnuteľnosť. Vlastní ju na polovicu s majiteľom hotelov Holiday Inn v Žiline, Trnave a Bratislave Jozefom Michálekom.

Vo verejnom priznaní majetku za rok 2017, ktorý musia politici odovzdať v marci do Národnej rady, pribudne ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi (Smer) nová nehnuteľnosť. Kúpil polovicu domu v radovej zástavbe na Floride, v meste Sarasota. Dom je vzdialený asi tri kilometre od pláže.

V rovnakom meste vlastnil apartmán aj podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd), ten ho koncom roka predal.

Oficiálne kupovala manželka

Nehnuteľnosť pôvodne vlastnili spolumajitelia spoločnosti Panorama Šport hotel Jozef Mihalik a Jozef Michálek. Spoločnosť vlastní hotely Holliday Inn v Bratislave, Trnave a Žiline. Kúpili ju v roku 2012. Mihalik sa teraz rozhodol svoj podiel predať Druckerovi za 60-tisíc 500 dolárov (49-tisíc 847 eur).

Minister hovorí, že cena je adekvátna. „Obidvaja to kupovali po kríze za približne 200-tisíc. Ja som sa zaviazal, že ďalších 50-tisíc budem investovať do obnovy, lebo kondomínium má 20 rokov,“ povedal Drucker. Michálek je podľa neho jeho kamarát.

Aj Michálek hovorí, že dom sa musí v apríli prerobiť. „Komplet kúpeľne, kuchyňa, podlahy, nová klíma, technológia bazéna. Môj bývalý spoločník už do toho nechcel investovať a rozhodol sa to predať. Pán Drucker je môj veľmi dobrý priateľ, poznáme sa už dosť dlho. Našiel som si človeka, s ktorým by som to chcel vlastniť. Mal som troch, ale nakoniec som sa rozhodol pre Tomáša,“ povedal Michálek.

Dom podľa neho prvé tri mesiace prenajímajú Američanom. „My tam chodíme na striedačku jeden až dvakrát do roka,“ povedal Michálek. Drucker hovorí, že na Floride bol v lete a pôjde znovu aj toto leto.

Tomáš Drucker a Jozef Michálek. Foto N a Facebook Jozefa Micháleka

Podiel mu podľa neho ponúkali už dva roky, teraz sa rozhodol. Odôvodňuje to aj tým, že jeho otec, ktorý v roku 1986 emigroval, žije už 30 rokov v Kanade.

Dom oficiálne kupovala Druckerova manželka Lucia, nie on. Vysvetľuje to tým, že ako politikovi mu nedovolili v Amerike otvoriť si účet. Pravidlá to neumožňujú ani v EÚ. Politici v určitých funkciách môžu mať účet iba vo svojej domovskej krajine.

Minister vyznačil, ktorá časť domu – kondomínia mu patrí. Foto Archív

Drucker vlastní ešte dom v Chorvátskom Grobe a pozemky na Čiernej Vode pri Bratislave. Podľa zverejnených majetkových priznaní zarobil len za posledné dva zverejnené roky (2015 a 2016) 476-tisíc 480 eur a z verejnej funkcie takmer 76-tisíc eur.

Drucker hovorí, že ide o financie, ktoré pochádzajú z predaja akcií a dividend. Hovorí, že dnes už nespoluvlastní žiadnu spoločnosť. Tú, ktorú mal – Iquap, predal. „Cez privátne bankovníctvo mám nakúpené akcie v startupoch, ale nie sú asi ani slovenské, napríklad Robotica.“

Na dom v Chorvátskom Grobe má Drucker hypotéku, ktorá predstavuje náklady asi 700 eur mesačne, a hovorí, že ju bude splácať ešte 5 rokov.

Tomáš Drucker (39) pracoval v spoločnosti Gratex, neskôr Iquap. Bol členom predstavenstva vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky, predsedom dozornej rady v Jadrovej vyraďovacej spoločnosti, predsedom predstavenstva v 1.župne, a.s. Tieto funkcie mal za vlád Mikuláša Dzurindu. Pre Smer začal pracovať v roku 2012, keď sa stal šéfom pošty.

To, aké akcie dnes politici vlastnia, nemusia zverejňovať v majetkovom priznaní, sprísnili sa však tak, že už napríklad musia uviesť číslo parcely nehnuteľnosti, ktorú vlastnia. Drucker hovorí, že by mu neprekážalo sprísnenie majetkových priznaní, ale bol by za to, aby informácie zbierala nezávislá inštitúcia a nešli úplne všetky verejnosti. „Je to nepríjemné. Je to skôr o blízkej rodine a blízkych kamarátoch, niekedy je to aj o závisti,“ povedal Drucker. Známych ľudí môžu podľa neho napríklad ľahšie vykradnúť. 

„Človek, ktorý ide do politiky, by mal niečo mať, pretože keď nemá, potom sú tie lákadlá možno veľké,“ dodal Drucker.

Hrnčiar mal apartmán, v ktorom nikdy nebol

V Sarasote vlastnil nehnuteľnosť aj podpredseda parlamentu za Most-Híd Andrej Hrnčiar. Nikdy v nej však nebol.

V roku 2014 kúpil kondomínium, ktoré malo približne 100 metrov štvorcových, po tom, čo bol na Floride na dovolenke. Koncom roka ho predal. „Kúpil som to ako výhodnú ponuku a predal som to kamarátovi, ktorý má manželku Američanku.“ Hrnčiar povedal, že nehnuteľnosť kúpil za 70-tisíc eur a predal za 100-tisíc eur.

V Sarasote je podľa neho veľmi veľa Slovákov. „Je to lepšie ako Miami, krajšie pláže, super malé mesto s 80 golfovými ihriskami a je tam stopercentná istota prenájmu,“ hovorí Hrnčiar. Aj on prenajímal apartmán za 800 dolárov mesačne.

Primátor Martina Hrnčiar teraz vlastní apartmán v Chorvátsku v rovnakej budove ako ďalší podpredseda parlamentu Martin Glváč zo Smeru.

Nový čas koncom minulého roka informoval, že apartmán na Floride má aj šéf policajnej inšpekcie Milan Lučanský. „Pôvodne sme kúpili byt spoločne viacerí, ja, môj syn a dvaja kamaráti. Spoluvlastníci sa neskôr rozhodli, že chcú vlastnú nehnuteľnosť. Tak sme sa dohodli na vyplatení a byt zostal mne a synovi. Išlo čisto o investíciu do budúcnosti, mám totižto už 5 rokov syna v Kanade a toto je najlepší spôsob, ako s ním a jeho rodinou byť častejšie v spojení,“ povedal vtedy Lučanský.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie