Denník N

O českom prezidentovi sa rozhodne v druhom kole medzi Zemanom a Drahošom (výsledky prvého kola)

Prvé kolo prezidentských volieb vyhral úradujúci prezident, no so slabším výsledkom pod 40 percent.

Zdroj – ČT24

Miloš Zeman a Jiří Drahoš postúpili do 2. kola českých prezidentských volieb. Po sčítaní všetkých hlasov získal úradujúci český prezident 38,56 % a druhý vedec Drahoš 26,6 % hlasov.

Druhé kolo sa uskutoční o dva týždne 26. a 27. januára. Účasť dosiahla zhruba 60 percent.

Pre Zemana musia byť výsledky veľkým sklamaním, hoci vyhral vo všetkých mestách s výnimkou Prahy a zahraničia, kde si suverénne viedol Drahoš.

S veľkým odstupom za nimi je tretí Pavel Fischer s desiatimi percentami hlasov.

„Vyzerá to nádejne,“ povedal bývalý šéf českej Akadémie vied Jiří Drahoš vo svojom štábe, keď už bolo jasné, že postupuje do finále. „Dávam si otázku, či budem súperiť so Zemanom alebo jeho spolupracovníkmi. Mám pocit, že súperím s jeho najbližším okolím,“ povedal s narážkou na to, že úradujúci prezident sa vyhol debatám so súpermi.

„To, akým spôsobom Andrej Kiska vyhral voľby na Slovensku, ma inšpirovalo,“ povedal neskôr na tlačovke s tým, že ak by vyhral voľby, jeho prvá cesta do zahraničia by smerovala za ním.

Viacerí prezidentskí kandidáti ako expremiér Mirek Topolánek či textár a podnikateľ Michal Horáček a diplomat Pavel Fischer už vyhlásili, že pred druhým kolom podporujú Drahoša.

Víťaz prvého kola Miloš Zeman na Drahošove slová neskôr reagoval s tým, že do debaty s ním pôjde. „Nikdy som sa nebál ísť do najrôznejších diskusií. Som stále mladý a stále plný síl a plný energie. A diskusie ma tešia,“ povedal Zeman.

Viditeľne unavený na svojej tlačovke povedal, že pri pozeraní televízie „mal dojem, akoby víťaz volieb bol niekto iný ako ja“. S „veľkým potešením zaregistroval“, že mu podporu vyjadrili ľudia ako Andrej Babiš a Karel Gott. V druhom kole sa podľa neho začína všetko od nuly.

Prekvapivo slabé výsledky pre Zemana

Politológ z Masarykovej univerzity v Brne Miloš Gregor očakával v prvých sčítaných okresoch lepší výsledok pre Zemana. „Bol to práve on, kto sa spoliehal na vidiek a malé obce; naopak, vo väčších mestách sa predpokladala väčšia podpora pre Drahoša,“ komentoval prvé výsledky pre Denník N.

V Drahošovom štábe vládla pozitívna atmosféra s očakávaním, že ich kandidát postupuje do druhého kola. V ňom podľa posledného zverejneného prieskumu má šancu poraziť Zemana.

Textár a milionár Michal Horáček, ktorý podľa predbežných výsledkov získal okolo 9 percent hlasov, povedal pre ČT, že v druhom kole podporí toho kandidáta, ktorého voliči pošlú proti Zemanovi.

V Drahošovom štábe. Foto – Dávid Pásztor

„Dnes odhadujem zisk Miloša Zemana na približne 40 percent, Jiřího Drahoša okolo 28 percent. Možno to nebude také výrazné, ale Zeman určite dnes nezíska viac ako 50 percent. Budeme si veriť do druhého kola, ktoré môžeme vyhrať,“ odhadoval v pražskej La Fabrike pre Denník N historik z Akadémie vied ČR Jaroslav Šebek z Drahošovho expertného poradného tímu.

O historické druhé priame voľby českého prezidenta bol pomerne veľký záujem, odhadovala sa účasť okolo 60 percent. Vysoká bola vo veľkých mestách ako Praha či Brno, kde podľa aktualne.cz miestami dosahovala až 70 percent. Rady sa tvorili aj na českých veľvyslanectvách v zahraničí.

V prvom kole prezidentských volieb pred piatimi rokmi bola účasť 61-percentná.

Šou ukrajinskej aktivistky

Voľby prebehli bez väčších incidentov, jediný rozruch vyvolala v piatok ukrajinská aktivistka z hnutia Femen Andželina Diašová. Polonahej sa jej v podarilo v hlasovacej miestnosti pribehnúť k Zemanovi. Na hrudi mala nápis „Zeman je Putinova štetka“.

Miloš Zeman je považovaný za jedného z najproruskejších politikov v EÚ.

Zemanov kontroverzný hovorca Jiří Ovčáček, ktorého prezident poslal na prezidentskú debatu namiesto seba, to na Twitteri označil za „snahu zabrániť slobodnej voľbe“.

„Voľby to ovplyvniť môže, ale dovolil by som si odhadnúť, že nepatrne. Môže to pôsobiť na prezidentových priaznivcov ako mobilizačný nástroj,“ povedal pre Lidovky.cz politológ Jan Bíba z Univerzity Karlovej v Prahe.

Polonahej aktivistke sa podarilo narušiť hlasovanie prezidenta Zemana. Foto – TASR/AP

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie