Denník N

Zeman spadol pod 40 percent, na Pražskom hrade sa začína nervozita

Miloš Zeman. Foto N – Tomáš Benedikovič
Miloš Zeman. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa posledného prieskumu by v záverečnom súboji Drahoš – Zeman súčasný prezident prehral. V prvom kole získal menej, než sa očakávalo.

Na Pražskom hrade musia pripravovať plán B. Ešte pár dní pred voľbou novinári špekulovali, že prezident Miloš Zeman by pri nízkej účasti mohol vyhrať už v prvom kole. V ňom však nakoniec získal len necelých 39 percent.

V poslednom predvolebnom prieskume, ktorý si nechala spracovať Česká televízia, mal Zeman 42,5 percenta.

„Výsledok pod 40 percent je preňho problematický. Pred druhým kolom bude musieť zmobilizovať ďalších voličov, ktorí by ho mohli podporiť,“ hovorí komentátor Hospodářských novín Petr Honzejk.

Druhý skončil Jiří Drahoš, ktorý získal 26,6 percenta. V jeho štábe vládla dobrá nálada. Vo svojom prvom prejave Drahoš povedal, že si pred druhým kolom verí. Inšpiroval ho vraj aj slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý pred štyrmi rokmi dokázal poraziť favorizovaného Roberta Fica.

„Ukázal, že aj človek, ktorý nebol v politike, dokáže poraziť skúseného politika,“ povedal Drahoš.

Zeman: uspel som ja

Jeho výsledok znamená pre Zemana ďalší problém. Drahoš na rozdiel od neho potvrdil pozíciu, ktorú mu prisudzovali prieskumy.

Z januárového prieskumu agentúry Stem/Mark navyše vyšlo, že pri súboji Drahoš – Zeman by v druhom kole s tesným náskokom vyhral práve Drahoš.

Volebná účasť v prvom kole bola 62 percent, rovnaká ako pri prvom kole pred piatimi rokmi. „Je otázka, koľko voličov Miloša Zemana zostalo doma a či vôbec má ešte kde brať,“ poznamenal komentátor Lidových novín Petr Kamberský.

Samotný Zeman výsledok prvého kola interpretoval ako svoj úspech. Vysvetlil to tým, že v prvom kole získal výrazne viac hlasov než pred piatimi rokmi, keď kandidoval ako politický dôchodca.

„Môžem s radosťou konštatovať, že vtedy som mal v prvom kole 24 percent hlasov. Teraz som získal takmer štyridsať,“ povedal prezident.

Z jeho prejavu však zároveň vyplynulo, že pred druhým kolom zmenia zemanovci taktiku. A to minimálne v tom, že sa Zeman zúčastní prezidentských debát, čomu sa doteraz bránil – posielal do nich nanajvýš svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka.

„Pán Drahoš ma vyzval na debatu a ja jeho prosbe rád vyhoviem. Nikdy som sa nebál ísť do diskusií, diskusie ma tešia,“ povedal prezident.

Topolánkov neúspech

Tretím problémom pre Zemana je, že nezanedbateľný počet hlasov získali aj ďalší kandidáti, ktorí sa proti nemu vyhraňovali.

Súčasného prezidenta v prvom kole volili takmer dva milióny Čechov. Drahoša volilo takmer 1,4 milióna.

Ďalší štyria výrazní Zemanovi vyzývatelia (Pavel Fischer, Michal Horáček, Marek Hilšer a Mirek Topolánek) získali spolu 1,7 milióna hlasov. Dá sa očakávať, že absolútna väčšina z ich voličov Zemana za prezidenta nechce.

Prekvapením je hlavne úspech bývalého diplomata Pavla Fischera, ktorý skončil ako tretí (desať percent). Preskočil aj známeho textára Michala Horáčka, ktorý bol pred ohlásením Drahošovej kandidatúry považovaný za favorita postupu do druhého kola.

Naopak, slabý výsledok dosiahol bývalý premiér Mirek Topolánek (4,3 percenta), ktorý ohlásil kandidatúru na poslednú chvíľu. A podľa niektorých úvah mohol zamiešať konečným poradím.

„Zeman nemá skoro žiadny koaličný potenciál. Vari len s výnimkou marginálnych kandidátov Hynka a Hanniga. Jeho situácia vyzerá byť v druhom kole kritická,“ povedal politológ z Univerzity Karlovej Josef Mlejnek.

Migranti na Drahoša?

Čo bude nasledovať pred druhým kolom?

Pred piatimi rokmi zažila česká politika viaceré podpásovky. Na Zemanovho vtedajšieho súpera Karla Schwarzenberga vyšiel napríklad celostránkový inzerát v najčítanejšom denníku Blesk, ktorý tvrdil, že Schwarzenberga podporuje predseda organizácie sudetských Nemcov Bernd Posselt.

Bola to lož, na ktorú Schwarzenberg reagoval trestným oznámením.

„Očakávam, že tentoraz sa do kampane zapoja rôzne dezinformačné weby, ktoré sa budú snažiť poškodiť Zemanovho súpera,“ hovorí pražský politológ Petr Just.

K Zemanovi má napríklad blízko dezinformačný web Parlamentné listy, ktorému prezident ako jednému z mála poskytuje rozhovory. Niektoré témy, ktoré vyhovujú Zemanovi, tlačí do popredia aj anonymný prokremeľský web Aeronet. Na Facebooku mu podporu vyjadrujú viaceré protimigrantské stránky, ktoré majú desaťtisíce fanúšikov.

Témou, ktorú by Drahošovi mohli predhodiť, môžu byť migranti. Prezidentov hovorca Ovčáček už Drahošovi v jednej debate vyčítal „promigračnú výzvu“, ktorú podpísal v roku 2015.

Išlo o výzvu, v ktorej viacerí českí akademici kritizovali rastúcu xenofóbiu a vyzvali politikov, aby utečencom „zaistili bezpečie a dôstojné zachádzanie“. Ovčáček ju interpretoval tak, že Drahoš svojím podpisom poškodzuje české záujmy.

Drahoš do regiónov

Pri Drahošovi je isté, že nasledujúce dva týždne sa bude snažiť oslovovať voličov mimo Prahu. V Prahe ako v jedinom obvode v prvom kole zvíťazil; teraz potrebuje osloviť hlavne regióny, kde uspel Zeman.

„Budem veľa cestovať. Potrebujem sa pripomenúť voličom mimo Prahy,“ potvrdil Drahoš.

Ostatní hlavní Zemanovi súperi z prvého kola – Fischer, Horáček i lekár Marek Hilšer – už podľa servera idnes.cz vyzvali svojich voličov, aby podporili Drahoša. To isté urobil aj bývalý premiér Topolánek.

V prospech Zemana sa zase pravdepodobne vysloví premiér Andrej Babiš a tiež Tomio Okamura, ktorý je najsledovanejším českým politikom na Facebooku.

Obaja ho podporili už pred prvým kolom. Okamura to urobil i v sobotu po sčítaní výsledkov.

Naopak Babiš už bol k Zemanovi podstatne menej ústretový – odporučil mu, aby sa dištancoval od niektorých spolupracovníkov a aby jasne vyhlásil, že nechce smerovať Česko na východ.

Podporu od Babiša Zeman pripomenul i vo svojom sobotnom príhovore. Povedal aj to, že podporu mu vyjadril i spevák Karel Gott, hoci podľa bulváru to bolo len nepriamo.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jiří Drahoš

Miloš Zeman

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie