Denník N

České prezidentské voľby: odteraz už naostro

Český prezident Miloš Zeman vsadil svoju kampaň pre znovuzvolenie na odpore voči migrantom. Foto – AP
Český prezident Miloš Zeman vsadil svoju kampaň pre znovuzvolenie na odpore voči migrantom. Foto – AP

Miloš Zeman je majstrom nepredstaviteľného a jeho vyzývateľ Jiří Drahoš sa musí pripraviť na výpady, akým ešte v živote nečelil.

A cenu za najhorší titulok roka si odnášajú české noviny Mladá fronta Dnes, ktoré v sobotu vyšli s palcovým nápisom „Útok na Zemana“. Polonahá žena (Ukrajinka z hnutia Femen), ktorá sa – so zdvihnutými rukami – postavila pred českého prezidenta vo volebnej miestnosti, mala asi tri sekundy na to, aby Milošovi Zemanovi vykričala, že je „Putinova k…va“, než ju ochranka zvalila na zem. Použiť slovo útok na túto scénu je absurdné, ale zapadá do atmosféry českých prezidentských volieb, ktoré majú príchuť absurdity.

Miloš Zeman za päť rokov vo funkcii pretvoril obraz prezidenta, ktorý už od čias T. G. Masaryka nahradil v mysliach Čechov funkciu kráľa, v jeho dokonalý protiklad: stal sa šašom. Zámerne vulgárnym, zlostným a nedôstojným. Vo voľbách išlo (a o dva týždne ešte pôjde) len o to, či česká spoločnosť napraví svoj omyl spred piatich rokov, alebo sa naopak k absurdite Zemanovej éry prihlási a predĺži ju.

Proti Zemanovi sa postavilo osem vyzývateľov, významní však boli len štyria, ktorých spoločným znakom bolo to, že reprezentovali Zemanov opak. Hlásili sa k Európe, kým Zeman sa obracal k Rusku a Číne, a boli aj zreteľnými odporcami premiéra Andreja Babiša, ktorý so Zemanom tvorí politickú dvojicu.

Voľby dopadli tak, ako predpokladali predvolebné prieskumy, napriek tomu sa však autor týchto riadkov nemôže ubrániť úžasu: naozaj existujú takmer dva milióny Čechov, ktorí ešte aj dnes dobrovoľne dajú hlas politikovi, ktorý je karikatúrou všetkého, čím by politika mala byť?

Kľúčovou je otázka, na ktorú dostaneme odpoveď o dva týždne, keď sa ukáže, či je dnešný počet hlasov pre Zemana konečný a či ho prevýši počet jeho odporcov, ktorí sa budú musieť jednotne postaviť za Jiřího Drahoša, profesora bez charizmy, ale s povesťou slušného človeka. Ak budú za Drahoša hlasovať všetci tí, ktorí volili zvyšnú trojicu, Zeman bude s veľkou pravdepodobnosťou porazený.

Lenže dva týždne sú dlhý čas a doteraz nudná kampaň sa zmení na neľútostný súboj, v ktorom Zeman využije celý arzenál svojej vynaliezavej zloby. Zeman je majstrom nepredstaviteľného a treba očakávať, že urobí niečo, na čo naša fantázia nestačí a proti čomu bude scénka s polonahou Ukrajinkou iba milou, vyblednutou spomienkou.

Od tejto chvíle sú možné už len dva scenáre: Zeman alebo Drahoš. Víťazstvom Drahoša česká spoločnosť ukáže sebe samej (a svetu), že ešte stále má zdravý pud sebazáchovy – víťazstvo Zemana bude, naopak, dôkazom, že ho stratila. Aj v tom prvom prípade však ostane vo vzduchu trčať otázka z prvého kola: čo sa stalo s českou spoločnosťou, keď sa v nej nájde toľko ľudí, ktorí volia nezakryté zlo?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jiří Drahoš

Miloš Zeman

Petr Pavel

Komentáre

Teraz najčítanejšie