Denník N

Zeman vie, že prehráva. On a jeho spojenci sa nezastavia pred ničím

Miloš Zeman. Foto – AP
Miloš Zeman. Foto – AP

Ak chce Zeman vyhrať, musí k urnám priviesť nových voličov a, naopak, zneistiť voličov protikandidáta. Použije na to všetko a budú mu pri tom pomáhať Babiš a extrémisti.

Prvé kolo českých prezidentských volieb dopadlo azda aj lepšie, než sa očakávalo. Najlepším dôkazom toho je náhla ochota súčasného prezidenta Miloša Zemana zúčastniť sa televíznej debaty so svojím protikandidátom Jiřím Drahošom.

Zeman vie, že ak chce zostať v úrade, musí oveľa efektívnejšie mobilizovať svojich prívržencov a potenciálnych voličov. Na rozdiel od trochu nemastného-neslaného a pri verejných vystúpeniach často neistého Drahoša je Zeman obratný debatér a bytostný populista, ktorý bežne a veľmi šikovne klame, zavádza, používa podpásové údery a vie, že jeho voličom sa to páči alebo im to aspoň neprekáža.

Dokáže pravdepodobne v debate vzbudiť dojem, že je silnejší, rozhodnejší a na rozdiel od toho elitára hovorí to, čo chcú obyčajní ľudia počuť. Jeho voliči viac nepotrebujú.

Inú možnosť než priviesť k urnám nových voličov Zeman veľmi nemá. Vyhral síce prvé kolo, nezískal však ani 40 % a jeho náskok pred Drahošom je ledva 12 %. Ďalší štyria kandidáti-antizemani, ktorí skončili na treťom až šiestom mieste, získali dohromady viac ako 30 % a prakticky ihneď svojich voličov vyzvali, aby v druhom kole volili Drahoša.

Väčšinou sa dokonca chcú aktívne zapojiť do kampane na podporu Zemanovho protivníka. Zemana, naopak, zatiaľ podporil jediný z neúspešných kandidátov – tragikomická figúrka, ktorá získala 0,6 % hlasov.

Aj keď určite neplatí, že všetci voliči ostatných antizemanov výzvy počúvnu, pôjdu voliť i v druhom kole a dajú svoj hlas Drahošovi, väčšina z nich to pravdepodobne urobí a matematicky by to malo stačiť na Zemanovu porážku. Situácia je však predsa len zložitejšia a Zeman stále má šancu vyhrať.

Bude naďalej zneužívať svoju funkciu a možnosť robiť si predvolebnú kampaň z pozície hlavy štátu a za peniaze daňových poplatníkov. Môže počítať s podporou Andreja Babiša a jeho hnutia ANO, komunistov a krajnej pravice Tomia Okamuru, plus s podporou niektorých politikov opozičných demokratických strán, napríklad ortodoxného krídla sociálnych demokratov. Tí všetci Zemana vo funkcii prezidenta potrebujú a budú mu pomáhať s mobilizáciou voličov.

Môže počítať s podporu médií vlastnených Babišom a ďalšími oligarchami, ktorí napríklad majú svoje obchodné záujmy v Rusku a v Číne. Tí všetci spolu so Zemanom urobia všetko nielen pre mobilizáciu vlastných voličov, ale aj pre to, aby zneistili voličov druhej strany. Treba z ich strany očakávať veľmi tvrdú a špinavú kampaň plnú falošných správ, konšpirácií a nevyberavých osobných útokov.

Navyše, aj keby Zeman voľby prehral, neznamená to, že nemôže a nebude ďalej škodiť. Prezidentom zostáva do začiatku marca, až potom úrad preberie jeho prípadný nástupca. To znamená, že Zeman ešte pokojne vymenuje druhú vládu Andreja Babiša. A ak by ani tá nezískala dôveru parlamentu, do tretice už podľa ústavy premiéra nemenuje prezident, ale predseda parlamentu, čo je, samozrejme, jeden z Babišových poskokov.

Zeman by teda aj pri odchode ešte dokázal poriadne zamútiť vodu. Jeho odchod je podmienkou toho, aby Česko neovládlo účelové autoritárske spojenectvo Zemana, Babiša a extrémistov, ale to zďaleka neznamená, že prípadný odchod súčasného prezidenta do politického dôchodku problémy vyrieši a česká demokracia už bude v bezpečí.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Petr Pavel

Komentáre

Teraz najčítanejšie