Denník N

Poplach o severokórejskej rakete vyvolal na Havaji paniku, Trump hral golf a tweetoval o fake news

Takto vyzerali obrazovky smartfónov na Havaji po varovaní. Foto – TASR/AP
Takto vyzerali obrazovky smartfónov na Havaji po varovaní. Foto – TASR/AP

Incident na amerických ostrovoch ukazuje na nukleárne napätie medzi Amerikou a Severnou Kóreu. Podľa amerických novín prezident Trump situáciu len zhoršuje.

Keď tridsaťdeväťročná Ashly Trasková dostala tú esemesku, hneď vedela, čo urobí. „Núdzové varovanie: hrozba balistickej rakety smerujúcej na Havaj. Vyhľadajte hneď úkryt. Toto nie je cvičenie,“ písalo sa v sobotu ráno v upozornení, ktoré dostali obyvatelia amerických Havajských ostrovov.

Televízie a rádiá prerušili svoje vysielanie a informovali o zverejnenej hrozbe.

„Každý má plán. Je to veľmi reálne,“ povedala Ashly neskôr pre britský deník Guardian. Býva, podobne ako ostatní na ostrovoch, v dome bez pivnice s veľmi tenkými stenami. Takže keď prišlo varovanie, zobrala svoju mamu aj 15-ročného syna a dvojročnú dcéru i partnera do auta. Cieľom bola jej kancelária v botanickej záhrade s betónovými múrmi, ktorá sa využíva ako úkryt pred hurikánmi.

„Jednoznačne šlo o istý druh paniky. Každý vie, že máte 15 minút do detonácie, a nikto nevie, kde to vybuchne,“ citovali ju britské noviny. Členovia rodiny na druhej strane ostrova, ktorí vedeli, že to nestihnú, jej do telefónu plakali. Neboli sami, čo boli v šoku.

Len stlačil zlé tlačidlo

Nie však 35-ročný softvérový inžinier Joshua Keoki, ktorý podľa Guardianu využil predstavu o konci sveta ako príležitosť na niečo príjemné, a kým doma čakal na svoju snúbenicu, otvoril si fľašu oceňovanej japonskej whisky Hibiki 21. Nakoniec si mohli drink užiť spolu bez obáv.

Po zhruba polhodine sa ukázalo, že predsa len išlo o planý poplach. To len zamestnanec havajského úradu urobil chybu a stlačil zlé tlačidlo. Podľa guvernéra ostrovov Davida Igeho išlo jednoducho o omyl počas štandardnej procedúry a výmeny zmeny, keď sa testuje zariadenie, či funguje. Ospravedlnil sa za to a sľúbil, že sa stretne s predstaviteľmi úradu pre mimoriadne situácie, aby sa podobná situácia už neopakovala.

„Havaj – toto je falošný alarm. Na Havaj nesmeruje raketa. Potvrdili mi to vládni predstavitelia, že žiadna neprichádza,“ napísala na Twitteri americká kongresmenka Tulsi Gabbardová.

K podobnému omylu došlo aj v začiatkom roka v Tokiu, keď 5. januára podľa BBC dostali milióny Japoncov varovanie pred zemetrasením. Tiež išlo o omyl – v tomto prípade v systéme včasného varovania pred zemetrasením. V japonskom hlavnom meste to spôsobilo problémy pri cestovaní v metre.

Keď sa stretnú dve egá

Incident z Havaja, ktorý vyvolal na mnohých miestach paniku, ukazuje na napätú situáciu medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou, ktorá v priebehu minulého roka napriek sankciám podnikla viacero raketových a jadrových testov a v novoročnom prejave sa jej vodca Kim Čong-un znovu vyhrážal, že má na muške celé Spojené štáty.

Havaj patrí medzi americké štáty, ktoré to majú ku Kimovej diktatúre najbližšie. Situácii nepridáva ani rétorika prezidenta Donalda Trumpa, ktorý na Kimove hrozby reagoval s tým, že jeho jadrové tlačidlo je väčšie a mocnejšie.

„Úrady rýchlo vyhlásili, že varovanie bolo omylom. Avšak zhmotnilo to rastúce obavy, že po tom, ako sa lídri desaťročia snažili o bezpečnejšiu kontrolu svetového jadrového arzenálu, prezident Trump zvýšil možnosť použitia takých zbraní,“ napísali New York Times vo svojom úvodníku.

To všetko v čase, keď sa pochybuje o tom, či by sa mal americký prezident, ktorý sa vyhrážal, že „totálne zničí Severnú Kóreu“, vôbec dostať do blízkosti „tlačidla“; pokračuje v plánoch vývinu novej jadrovej zbrane a rozšíril okolnosti, za ktorých by sa mohli použiť. To podľa amerických novín len sťažuje snahu tlačiť ostatné národy do toho, aby svoj jadrový arzenál držali na uzde.

A ako na poplach reagoval Trump, keď sa Havajčania ponáhľali do úkrytov? Hral golf a tweetoval o „fake news“, ktoré podľa neho propagujú „fejkovú“ knihu. Na mysli mal Fire and Fury (Oheň a hnev) od spisovateľa Michaela Wolffa o jeho vláde, ktorú by najradšej zakázal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie