Denník N

Sedem rokov od revolúcie sú Tunisania opäť v uliciach, vláda zatýka a sľubuje ústupky

Tunisania sa vrátili do ulíc. Foto – AP
Tunisania sa vrátili do ulíc. Foto – AP

Tunisko je po Arabskej jari vnímané vo svete pozitívne, doma to však tak nevidia. Hlavným dôvodom je ťaživá ekonomická situácia.

V nedeľu uplynulo sedem rokov odvtedy, čo odstúpil vtedajší tuniský autokratický prezident  Zín Abidín bin Alí. Jeho pád a začiatok vlny revolúcií, ktoré zasiahli niektoré severoafrické a blízkovýchodné krajiny a dostali meno arabská jar, spôsobilo viacero faktorov, no veľmi silným motívom bola neúnosná ekonomická situácia.

Tunisania z rovnakých dôvodov protestujú aj teraz, a vláde, čo má pred očami bin Alího osud, nezostalo nič iné ako, hoci aj mierne, ale predsa len ustúpiť. Po intervencii prezidenta Bejiho Caida Essebsiho, ktorý sa postupne stretol so zástupcami relevantných politických strán, odbormi a zamestnávateľmi, vláda oznámila, že zhruba o 70 dolárov mesačne zvýši pomoc odkázaným rodinám a pripraví aj reformu zdravotnej starostlivosti či sociálneho bývania pre chudobných.

Prvé opatrenia by sa mohli dotknúť asi 250-tisíc rodín. Tento zmierlivý prístup si vláda zvolila po týždni nepokojov. Tie vypukli hlavne vo vnútrozemských, v chudobnejších regiónoch, ktoré nemajú profit z turistického ruchu, ale aj vo veľkých mestách. Počas nepokojov, ktoré si údajne vyžiadali jeden život, došlo k masívnemu zatýkaniu. Polícia zadržala do osemsto občanov, čo je číslo potvrdené úradmi aj ľudskoprávnymi organizáciami.

Tuniské orgány zatýkanie odôvodnili vandalizmom a útokmi na verejných činiteľov, ale úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vyslovil výhrady, že si nie je istý, či zatýkanie prebiehalo v súlade so zákonom. CNN tvrdí, že asi štvrtinu uväznených tvoria mladí ľudia od 15 do 20 rokov.

Na čo čakáme?

Hoci je Tunisko považované za najúspešnejší príbeh arabských revolúcií, lebo tam, na rozdiel od Egypta a Líbye, ale hlavne Sýrie, nedošlo k totálnemu rozvratu, vojne či posilneniu teroristov, tamojší obyvatelia to až tak pozitívne nevidia. Sťažujú sa na nezamestnanosť, korupciu, vysoké ceny a na ďalšie ekonomické neduhy spôsobené čiastočne aj tým, že krajine po teroristických útokoch v roku 2015 výrazne klesli príjmy z cestovného ruchu.

Od januára tohto roka vláda zvýšila daň z pridanej hodnoty na viacero tovarov vrátane alkoholu, automobilov, internetu, telekomunikačných služieb. To prispeje k zvýšeniu cien, ktoré sa pri niektorých položkách výrazne zvýšili už v minulom roku.

K tomu sa ešte pridáva nespokojnosť Tunisanov s politikou tamojších elít, prípadmi rodinkárstva, korupcie a spravodlivosti len pre vyvolených, ale aj neschopnosť garantovať bezpečnosť pred extrémistami. Terajšie protesty poháňa viacero občianskych hnutí, pričom najvýraznejšia je skupina Na čo čakáme, ktorá hovorí o potrebe obnoviť ideály revolúcie z roku 2011 a zvyšuje počty svojich priaznivcov.

Škrty v ekonomickej oblasti sú pre Tunisanov bolestivé a pre niektorých neúnosné, avšak bez nich nebude môcť vláda čerpať pôžičku od Medzinárodného menového fondu vo výške 2,8 miliardy dolárov.

Protesty sú dobré

„To, proti čomu ľudia protestujú, je niečo, čo je bolestivé, ale musí sa stať.  Tunisko naozaj potrebuje hlboké ekonomické reformy,“ povedala CNN expertka na Blízky východ z univerzity v Exeteri Lise Stormová. Ona považuje protesty za signál toho, že tuniská demokracia je zdravá a ľudia sa neboja vyjadriť svoje názory.

Lídri hnutia Na čo čakáme tvrdia, že s protestmi neprestanú, kým vláda nepristúpi na ich požiadavky a nezruší zákon o zvýšení DPH, čo je zrejme nereálna požiadavka. Vláda, ktorá potvrdzuje, že tento rok bude mimoriadne náročný, sa zaviazala svojim veriteľom, že vykoná zásadné ekonomické a sociálne reformy, aby sa pôžička „neprejedla“. V niektorých sektoroch podľa vlády už došlo k zásadnej konsolidácii, ale MMF znepokojuje vysoký štátny dlh.

Ústupky smerované k chudobným a nižšej strednej triede naznačujú, že vláda si uvedomuje potenciál pouličných procesov a nechce riskovať ďalšie predlžovanie krízy, čo by mohlo viesť aj k nedôvere investorov, veriteľov a turistov plánujúcich si už v týchto mesiacoch dovolenkové pobyty.

Či to však bude ľuďom stačiť,je otázne, a mnohé bude závisieť od toho, čo bude obsahom avizovanej reformy zdravotníctva a riešenia bytovej otázky pre tých, čo si nemôžu dovoliť vlastné bývanie. To sa týka aj mladých Tunisanov, ktorí si aj napriek vysokoškolským diplomom nevedia nájsť prijateľnú prácu a zostávajú na krku rodičom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie