Denník N

Fico vyzval Kisku, aby ukázal všetko účtovníctvo z kampane, chce ho prinútiť zákonom

Robert Fico a Andrej Kiska. Foto – TASR
Robert Fico a Andrej Kiska. Foto – TASR

Aktualizované 13:37. – Konflikt medzi prezidentom a premiérom pokračuje. Premiér povedal, že má vážne podozrenia, že prezident minul na kampaň viac, ako mal.

Premiér Robert Fico opäť zaútočil na prezidenta Andreja Kisku. Fico vyhlásil, že má „vážne podozrenia“, že Kiska minul viac peňazí na kampaň, ako je dovolené zákonom. Hovoril o prezidentskej kampani v roku 2014, kde Kiska v druhom kole Fica porazil v prezidentských voľbách.

V relácii V politike na TA3 Fico vyzval prezidenta, aby predložil všetko účtovníctvo a dokumenty k jeho kampani. „Chcem vedieť, ako prebiehala prezidentská kampaň v roku 2014,“ povedal premiér.

„Pán premiér by sa už naozaj mal po štyroch rokoch vnútorne vyrovnať s prehrou v prezidentských voľbách,“ reagoval na Ficove vyjadrenia Kiskov hovorca Roman Krpelan. Prezident – na rozdiel od Roberta Fica – zverejňoval svoje výdavky priebežne a dobrovoľne už počas kampane, no napriek tomu naňho minister vnútra Robert Kaliňák opakovane poslal vyšetrovateľa z NAKA, ktorý bol členom a sponzorom strany Smer, napísala v reakcii prezidentská kancelária.

„Kontrola polície nezávislým orgánom, čo je v programovom vyhlásení vlády, pritom stále neexistuje. Je nevyhnutné, aby prišlo na Slovensku k zmene a takéto mafiánske praktiky sa definitívne skončili,“ napísal Krpelan.

Podľa neho by bolo vhodné, aby sa premiér „konečne skoncentroval na svoj výkon, pretože zlyhávanie sociálneho štátu, školstva či neschopnosť v boji proti korupcii strane Smer a premiérovi vytúžené percentá neprinesie“.

„Sme takmer v polovici volebného obdobia a nevidno žiadne výsledky pri riešení najväčších problémov krajiny,“ dodáva prezidentská kancelária.

Fico chce nový zákon

V otázke daní kritizuje Fico Kisku dlhodobo. Teraz však premiér prichádza s tým, že ak prezident nezverejní dokumenty, pripraví zákon, ktorý ho k tomu prinúti. Fico hovorí, že by pripravil zákon, aby najvyšší ústavní činitelia museli zverejniť viac o svojich daniach. „Ak to nechce pán prezident ukázať, budeme musieť dať formou zákona, aby ústavní činitelia aj spätne museli ukázať, ako financovali kampaň,“ povedal Fico.

Týkať by sa to podľa Fica mohlo prezidenta, predsedu vlády či predsedu parlamentu. „Chceme vedieť, či podvádzal alebo nepodvádzal na daniach,“ povedal Fico o prezidentovi. „Ak to bude zatĺkať ako doteraz, škodí funkcii prezidenta,“ dodal.

„Tých podozrení je tak veľa a mám z nich husiu kožu,“ povedal premiér. Zopakoval, že sám na prezidenta už kandidovať nebude.

„Týmto krokom sledujem len to, aby boli nasledujúce prezidentské voľby čisté,“ povedal Fico. Myslí si totiž, že „kým ostatní mali v marci 2014 bicykle, Kiska si pomohol aj motorčekom“.

Lety aj rozhovor

Konflikt medzi premiérom a prezidentom trvá už niekoľko týždňov. Premiér viackrát v TA3 spomenul rozhovor v maďarskom týždenníku Vasárnap, kde ho prezident kritizoval.

Prezident v ňom povedal, že žijeme v mafiánskom štáte, a viacero predstaviteľov Smeru podľa neho potvrdilo, že aj minister financií Peter Kažimír vyčítal ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, že chce naňho hodiť všetku špinu v súvislosti s uniknutými informáciami o Kiskových daňových problémoch.

Prezident nešetril ani premiéra Fica. „Chcel by som veriť aspoň tomu, že to celé neorganizoval on, ale že prenechal špinavú prácu ministrovi vnútra,“ povedal Vasárnapu.

Prezident kritizoval najmä ministra Kaliňáka. „Spolupracovníci mi často vytýkajú, že v ľuďoch hľadám to dobré – aj keď o niekom stokrát počujem, že je to falošný, bezcharakterný človek,“ rozhovoril sa Kiska po otázke, čo sa vo funkcii naučil.

Premiér Fico v nedeľu v TA3 Kaliňáka obhajoval. Zopakoval, že nemá „žiadny dôvod na odvolanie ministra Kaliňáka“ za kauzu Bašternák. Z Kaliňáka sa podľa neho stala lovná zver. Na odchode ministra vnútra podľa neho netrvali ani koaliční partneri SNS a Most-Híd.

Kaliňák ako odpoveď prezidentovi zopakoval, že má zaplatiť faktúry za svoje lety do Popradu. Minister vnútra však nevie žiadne faktúry doložiť a najnovšie minister hovorí, že ich stornovali.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie