Denník N

Nikoho nenaštvať, dobre argumentovať, odísť z Prahy a prestáť útoky. Čo radia Drahošovi, aby porazil Zemana

Jiří Drahoš v nečakanej pozícii mierneho favorita prezidentských volieb. Foto – Natálie Terčová
Jiří Drahoš v nečakanej pozícii mierneho favorita prezidentských volieb. Foto – Natálie Terčová

Hovorca českého prezidenta sa ho snažil ukázať ako nudný obývačkový fikus – teraz sa o ňom hovorí ako o miernom favoritovi volieb a „českom Kiskovi“.

Vedec verzus úradujúci prezident. České prezidentské voľby sa po víkende dostali do druhej, rozhodujúcej fázy. O dva týždne v piatok a sobotu si českí voliči v druhom kole vyberú medzi Milošom Zemanom a Jiřím Drahošom.

Bývalý šéf Akadémie vied ČR to vo svojom štábe videl nádejne. Ľudí v jeho tíme sme sa pýtali, akú by mal zvoliť taktiku, ak chce pozíciu mierneho favorita potvrdiť do konca. Väčšie šance ako Zemanovi mu už dávajú aj české stávkové kancelárie.

Nekonfliktný kandidát

Najčastejšie sa v La Fabrike, kde mal český vedec svoj volebný štáb, ozývalo, že by mal ostať sám sebou. Tým racionálnym, neimpulzívnym, rozvážnym vedcom, ktorým bol doteraz. Podľa jeho predchodcu na pozícii predsedu akadémie vied Václava Pačesa si nesmie nechať pripustiť osobné útoky, ktoré v druhom kole podľa neho môžu prísť.

„Otvorené útoky sa zvládať dajú, dá sa proti nim argumentovať. Ale horšie sú tie podpásovky; vieme, že k nimi v prvej voľbe prezidenta došlo,“ povedal Pačes Denníku N. „Pár dní pred voľbami boli rozpútané nepravdivé útoky na pána Schwarzenberga a jeho manželku, ktoré veľmi ovplyvnili výsledok volieb. Obávam sa, že k niečomu takému by teraz mohlo dôjsť, ale nie zo strany Jiřího Drahoša.“

Pred piatimi rokmi Zeman na svojho súpera Schwarzenberga útočil, že je nelojálny k Česku, pretože kritizoval odsun sudetských Nemcov. A to, že je podporovaný lídrom sudetských Nemcov, zase vyšlo v nepravdivom inzeráte v bulvárnom denníku Blesk. Podobný útok niektorí očakávajú aj teraz.

V Drahošovom štábe. Foto – Dávid Pásztor

Podporovatelia profesora považujú za jeho najlepšiu vlastnosť schopnosť dobrej argumentácie. „Je to inteligentný a slušný človek,“ myslí si 21-ročný poslanec za TOP09 Dominik Feri. Teraz však jeho slušnosť môže byť prekážkou, keďže sa dajú očakávať „nechutné útoky“. „Má však za sebou neuveriteľné množstvo ľudí a v sebe veľkú energiu.“

Zhoduje sa s ním aj politológ z Masarykovej univerzity Miloš Gregor. „Najbližšie dva týždne môžeme očakávať nečestný boj, neoverené informácie vypúšťané na účet Jiřího Drahoša. Nestačí však byť neutrálnym kandidátom, ktorý nikomu neprekáža. Drahoš sa bude musieť chytiť šance a nielen sa prispôsobovať tomu, čo nastavia Miloš Zeman a jeho tím.“

Drahoš ešte v povolebný večer povedal, že veci, ktoré naňho boli vyťahované (že je pedofil či spolupracoval s ŠtB), boli podľa neho poloprofesionálne až profesionálne pripravované materiály, ktoré niekto cielene vytváral, aby mu uškodil. Drahoš sa však nenechal vyprovokovať, vyvesil lustračné osvedčenie na internet a odkázal, že je to nechutné, no nebude skĺzavať na ich úroveň.

Politológ Miloš Gregor to považuje za správny prístup. „Mal by sa takto prezentovať. Mal by zastávať umiernenú, zjednocujúcu, diplomatickú úroveň.“ Avšak ľudia okolo Drahoša by mali pracovať na tom, aby všetky tieto veci adekvátnym spôsobom vyvracali. „Mali by poukazovať na to, ako Miloš Zeman klame, mení názory. To, že Jiří Drahoš je ten konzistentný v názoroch a neklame.“

To, že Drahoš mediálnu komunikáciu zvláda celkom dobre, si myslí aj novinár Ondřej Kundra z týždenníka Respekt. „Zvolil si veľmi múdru stratégiu. Nikoho veľmi nenaštvať, pretože potrebuje získať nielen voličov, ktorí sú proti Zemanovi, ale aj niektorých voličov Zemana.“ Niekedy síce názory úplne jasne neformuloval, ale bolo to práve preto, aby zaujal aj tu, aj tam.

„Čo bolo pozitívne, bola jeho energia. Keď to porovnáme s viditeľne unaveným Zemanom, je to výrazne lepšie.“

Aj z Drahošovho volebného štábu sa miestami ozývalo, že Miloš Zeman to má namále. „Mnohí si myslia, že Miloš Zeman je chorý. A na funkciu prezidenta potrebujete niekoho, kto ju dokáže fyzicky zvládať,“ hovorí Pačes. Neskôr, keď mal viditeľne unavený Zeman tlačovú konferenciu, okrem novinárov už nikto nedával pozor.

Mimo Prahy

Drahoš neprezradil svoju stratégiu na najbližších štrnásť dní. Povedal, že preberá velenie kampane a bude viac v regiónoch.

Politológ Gregor to považuje za kľúčové. „Prezidentské voľby rozhoduje vidiek a obce. Už v prvom kole mal prekvapivý výsledok v týchto okresoch.“

Na prvý pohľad ukazuje volebná mapa dominanciu Zemana vo všetkých krajoch okrem Prahy. Na pochopenie výsledkov sa však treba pozrieť bližšie. Ak sa kraje rozdelia na okresy, dominancia Zemana, ktorý vyhral všade okrem Prahy, sa stráca.

„Čakal by som, že v tradičných baštách Zemana, napríklad v Ústeckom kraji, bude jeho podpora vyššia,“ povedal Feri.

Dôležitá môže byť podpora iných kandidátov. Podporu Drahošovi vyjadrili už všetci prozápadní kandidáti z prvého kola. Najdôležitejšia bude podpora od diplomata Pavla Fischera, ktorý skončil tretí, a textára Michala Horáčka. Ten sa zastavil aj v divadle La Fabrika, kde Drahoš oslavoval svoj úspech. Ďalší kandidát Marek Hilšer mu daroval symbolické srdce, aby ho priniesol na hrad.

S oboma si Drahoš dal štamprlík a odobrali sa oslavovať do zákulisia.

Český (ne)Kiska

Na povolebnej tlačovke Jiří Drahoš hovoril aj o tom, že sa bezpochyby inšpiroval slovenským prezidentom Andrejom Kiskom. Kiska podľa neho ukázal, že aj človek nepochádzajúci z politického prostredia sa dokáže prebojovať cez dlhoročných politikov a zaujať ľudí svojimi názormi.

Komentátor Kundra vidí spojenie medzi Drahošom a Kiskom v znechutení aktuálnymi politikmi. „V českom prípade pre niektorých pohár trpezlivosti už pretiekol. Správanie niektorých poradcov Zemana – Martina Nejedlého či Vratislava Mynářa – je problematické. Sú to ľudia s nejasnými väzbami, bez bezpečnostnej previerky,“ hovorí.

Z Kisku by si Drahoš podľa Feriho mohol zobrať príklad aj v komunikácii s občanmi. „Robí to veľmi dobre, aktívne, moderne a progresívne.“

Politológ Gregor však tvrdí, že ide o úplne rozdielne osobnosti. „Hlavne Drahoš mal proti sebe kandidátov s podobným politickým či ideovým profilom, ako bol on sám.“ Musel sa trochu prispôsobiť situácii a nevyjadroval sa ku všetkým otázkam z ideového či profilového hľadiska, len aby neodradil potenciálnych voličov iných kandidátov.

Pripomína, že v Kiskov prospech mohlo zahrať aj to, že mnohí chceli Roberta Fica radšej v pozícii premiéra ako prezidenta. „V našom prípade obhajuje aktuálny prezident svoj mandát. Ak sa však Drahošovi podarí presvedčiť tých voličov, ktorí v prvom kole volili iných kandidátov, obdobná situácia ako s Kiskom sa zopakovať môže.“

Drahoš sa určite môže spoliehať na protestné hlasy namierené voči Milošovi Zemanovi. „Mnoho ľudí neschvaľuje to, ako sa Zeman vo funkcii prezidenta správa. To, že dokázal až hanebne urážať bývalého premiéra pána Sobotku. Používa vyslovene vulgárne slová,“ hovorí Pačes.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie