Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O mladej generácii, ktorá je znepokojivo slušná

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Mladá generácia je menej zhýralá než jej predchodkyne vo vyspelých štátoch: začína neskôr skúšať alkohol aj sex, je celkovo akási hanblivejšia a osamelejšia. Týždenník The Economist pozbieral množstvo dát z rôznych výskumov a pokúsil sa poskladať ich do portrétu súčasných mladých ľudí.

Tak napríklad priemerný vek mladých Austrálčanov, ktorí po prvý raz okúsia alkohol, stúpol od roku 1998 zo 14 na 16 rokov. Podiel mladých Švédov, ktorí sú úplní abstinenti (nepijú, nefajčia, neberú drogy), stúpol od roku 2003 z 11 na 31 % a mladí Islanďania ich ešte výrazne prekonali (skok z 23 na 61 %).

Aj vo veci sexu sa dejú zvláštne veci. V roku 1991 podľa prieskumov 54 % Američanov od 14 do 18 rokov tvrdilo, že už mali sex, 19 % dokonca s viac než so štyrmi partnermi/partnerkami. V roku 2015 tieto čísla klesli na 41 a 12 %. A 47 % mladých Japoncov vo veku od 20 do 24 rokov tvrdí, že ešte nemalo sex so ženou (v roku 2002 to bolo 34 %).

Čo sa to s mladými ľuďmi deje? Jednou z príčin tohto vývoja môže byť väčšia starostlivosť rodičov o svoje deti, a teda aj ich dozor; ďalšou môže byť vyššia sústredenosť mladých ľudí na výkon v škole a príprava na kariéru, čo znamená, že sú viac doma a učia sa namiesto toho, aby sa zabávali s partiou rovesníkov.

So zaujímavou úvahou prichádza britská psychologička Ann Hagellová, podľa ktorej najmä pre Britániu platí, že ústup od nerestí súvisí s príchodom imigrantov z Ázie a Afriky, ktorí si odtiaľ priniesli kultúru odporu k alkoholu či predčasnému sexu.

Ale správanie mladých ľudí možno najviac ovplyvňujú moderné technológie. Na jednej strane sa predlžuje čas, ktorý trávia online so svojimi telefónmi, na druhej strane aj vďaka nim sú oveľa viac pod kontrolou svojich rodičov.

Digitálna éra však má aj svoje tienisté stránky. Zdá sa, že mladí ľudia nadväzujú vzťahy ťažšie než ich generační predchodcovia. Prieskum v krajinách OECD ukazuje pokles schopnosti 15-ročných detí nájsť si priateľov. Niektoré západné krajiny sa už začínajú podobať Japonsku a Južnej Kórei, ktoré sú osamelosťou mladých ľudí povestné.

Z pohľadu dospelých možno vyzerajú dnešní mladí ľudia trochu infantilne, ale treba si uvedomiť, píše Economist, že majú na dospievanie viac času, než mala ktorákoľvek predošlá generácia. S veľkou pravdepodobnosťou sa totiž budú dožívať viac než 80 rokov, takže niet dôvodu začínať s hedonizmom zbytočne skoro.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie