Denník N

Najproruskejší prezident v EÚ. Prečo má Zeman imidž Putinovho trolla?

Polonahej aktivistke sa podarilo narušiť hlasovanie prezidenta Zemana. Na tele mala nápis „Zeman – Putinova štetka“. Foto – TASR/AP
Polonahej aktivistke sa podarilo narušiť hlasovanie prezidenta Zemana. Na tele mala nápis „Zeman – Putinova štetka“. Foto – TASR/AP

Čo spája dezinformačné weby, komunistov a Tomia Okamuru? Kritizujú EÚ, podporujú Rusko a volili by Zemana.

Bolo len pár hodín po prvom kole prezidentských volieb, keď český premiér Andrej Babiš na seba zobral nezvyčajnú rolu. On, ktorý sa profiluje ako neskúsený „nepolitik“, začal prezidentovi a bývalému premiérovi Milošovi Zemanovi radiť, čo by mal urobiť, aby uspel v záverečnom druhom kole prezidentských volieb proti vedcovi Jiřímu Drahošovi.

Okrem toho, aby sa na rozdiel od prvého kola už zúčastnil televíznych debát, ho vyzval, aby jasne deklaroval, že nechce Česko orientovať na východ a že do Ruska a Číny jazdí len preto, aby podporil český biznis a firmy.

Už na druhý deň Zemanov hovorca tweetoval, že Česko je súčasťou EÚ a NATO.

Zeman – ruský troll

Babišov apel len potvrdil, ako je Miloš Zeman vnímaný doma a vo svete. Ako o proruskom kandidátovi o ňom písali svetové agentúry ako Reuters či Bloomberg a americký denník Wall Street Journal a bruselský server Politico.

Prečo má Zeman imidž figúrky Kremľa, a to až natoľko, že ho na to upozorňuje jeho politický spojenec Babiš a žiada, aby sa tej nálepky zbavil a vyhodil svojich kontroverzných spolupracovníkov?

Z Babišovho pohľadu môže ísť aj o prípravu na variant, že jeho kandidát prehrá 2. kolo.

„Podporil síce Zemana, ale teraz, keď vidí, že výrazným favoritom druhého kola je Drahoš, ubral a jeho vyhlásenie je veľmi kritické k Zemanovi. Pravdepodobne počíta s tým, že Drahoš môže vyhrať, a nechce pôsobiť tak, že veľmi výrazne stál za Zemanom,“ povedal Denníku N Jakub Janda z pražského think-tanku Evropské hodnoty, ktorý nedávno zverejnil správu o napojení Zemana na Rusko a ovplyvňovaní volieb z Kremľa.

Zemanovi súperi v predvolebnej kampani vyčítali jeho proruské výroky a zľahčovanie ruskej anexie Krymu, ktorú označil za hotovú vec. „Za slová Miloša Zemana by sme sa mali ospravedlňovať okrem iných Ukrajine,“ povedal diplomat Pavel Fischer, ktorý skončil v prvom kole na treťom mieste.

Človek Lukoilu

„Ovplyvňovanie z ruskej strany už prebieha, keď moskovská centrála firmy Lukoil na jeseň 2016 fakticky zachránila pozíciu poradcu prezidenta Martina Nejedlého ako ruskej spojky v jeho Zemanovej kancelárii s tým, že zaňho uhradila dlh vo výške 32,6 milióna korún, ktorý by ho inak podľa Zemanových slov stál miesto,“ hovorí Janda a dodáva, že Nejedlý dlhodobo lobuje v prospech dostavby českých jadrových elektrární ruskou stranou, čím by Ruská federácia mohla získať vplyv v citlivej strategickej oblasti.

Predpokladá, že masívna dezinformačná kampaň proti Drahošovi zosilnie pred druhým kolom.

Nejedlý strávil podľa servera Hlídací pes zhruba desať rokov v Rusku, no detaily zo svojho životopisu nechce zverejniť. Server si všíma aj to, že Zeman sa priatelí s bývalým šéfom ruských železníc a dôstojníkom KGB Vladimirom Jakuninom. Pravidelne tiež chodieva na ním organizované konferencie Dialóg civilizácií na gréckom ostrove Rhodos.

Práve poradcu Nejedlého by sa mal Zeman podľa Babiša zbaviť spolu so šéfom svojej kancelárie Vratislavom Mynářom. Otvorene o tom český premiér znovu hovoril v Českej televízii deň po voľbách.

Najvýznamnejší prezident v EÚ

Podľa správy českého think-tanku Kremeľ nemal medzi prezidentskými kandidátmi žiadnu reálnu alternatívu okrem Miloša Zemana; aj preto očakáva, že bude zasahovať v jeho prospech. Zemanovo znovuzvolenie by mohlo dať priestor na vypísanie referenda o EÚ, po ktorom dlhodobo volá aj česká dezinformačná a prokremeľská scéna, píše sa v správe Evropských hodnot, podľa ktorej je Miloš Zeman najvýznamnejším spojencom Kremľa medzi prezidentmi štátov EÚ. Prejavuje sa to napríklad podporou ruských obchodných aktivít, legalizáciou ruských krokov či narušovaním jednoty EÚ a NATO a bagatelizovaním hrozby ruskej agresie.

Zeman pripustil, že by chcel referendum o EÚ, ale jeho vypísanie je málo pravdepodobné. Babiš, ktorý sa štylizuje ako prozápadný politik a má v Nemecku vlastný biznis, po prvom kole prezidentských volieb prízvukoval, že zahraničnopolitickú agendu určuje vláda.

Medzi proputinovských spojencov zaradili tiež českých komunistov a xenofóbnu stranu Spravodlivosť a priama demokracia Tomia Okamuru. Všetci sú podporovateľmi Zemana na Pražský hrad.

Ako príklad média, ktoré poskytuje neúmerný priestor kritikom Zemanových rivalov, Evropské hodnoty vyzdvihli server Parlamentní listy. „Manipulujú s titulkami tak, aby vyzneli negatívnejšie ako obsah článku. Oproti tomu Miloš Zeman je prezentovaný pomerne pozitívne,“ dodáva think-tank.

Koho financuje Soros, Zeman obeť hoaxu

Ako také dezinformácie fungujú, ilustruje vo svojej najnovšej správe Pražský inštitút bezpečnostných štúdií. Anonymný proruský dezinformačný server Aeronet.cz v decembri písal o tom, ako finančník George Soros presúva sídlo svojej mimovládky Open Society Foundations do Prahy a s bývalým ministrom zahraničných vecí Karlom Schwarzenbergom budú financovať protikandidátov Miloša Zemana.

Túto vymyslenú správu v rozhovore pre Parlamentní listy zopakoval člen vedenia českých komunistov Josef Skála. Hoci bola správa neadresná, v internetových diskusiách sa v tejto súvislosti najčastejšie spomínal Drahoš, píše pražský inštitút.

Po voľbách sa ako obeť dezinformačných kampaní videl aj sám Zeman. Sťažoval sa na hoax, na ktorý upozornil jeho hovorca ešte pred voľbami a ktorý sa šíril okrem sociálnych sietí aj vo forme letákov na Morave. Klamal o tom, že úradujúci prezident postupuje do druhého kola automaticky.

Česká polícia prípad vyšetruje ako marenie prípravy a priebehu volieb.

Na tej istej tlačovke po voľbách sa však aj Miloš Zeman dopustil vyslovenia skreslenej informácie. Poďakoval sa za podporu spevákovi Karlovi Gottovi, ktorý však poprel, že by podporoval niekoho konkrétneho. „Ako vždy, pri všetkých voľbách, som menovite nepodporil žiadneho kandidáta, preto ani ich výroky nekomentujem,“ citovala Gotta jeho hovorkyňa pre Český rozhlas.

O jeho „jednoznačnej“ podpore pritom písali Parlamentní listy, ktorých článok prezidentov hovorca Jiří Ovčáček zdieľal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie