Denník N

Čo vlastne robiť v prípade skutočného jadrového útoku

Varovanie pred jadrovým útokom si mohli Havajčania prečítať aj na diaľnici. Foto - ap
Varovanie pred jadrovým útokom si mohli Havajčania prečítať aj na diaľnici. Foto – ap

Pred prízemím uprednostnite pivnicu, nepozerajte sa na oblohu a čo najrýchlejšie sa zbavte kontaminovaných šiat.

Píše Todd C. Frankel, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Čo by sme mali robiť v prípade jadrového balistického útoku?

Táto kľúčová rada v omylom odoslanej správe, ktorú v sobotu dostali do mobilu tisíce Havajčanov, akosi chýbala. Všetko, čo sa v SMS-ke písalo, bolo toto: „Núdzové varovanie: hrozba balistickej rakety smerujúcej na Havaj. Vyhľadajte hneď úkryt. Toto nie je cvičenie.“

O trochu podrobnejšie inštrukcie boli počas falošného poplachu na televíznych obrazovkách. Havajčanom radili, aby „ostali vnútri a ak sú práve vonku, aby si okamžite našli úkryt v budove“. „Zostaňte vnútri v dostatočnej vzdialenosti od okien. Ak práve šoférujete, odstavte auto na kraji cesty a ukryte sa v budove alebo si ľahnite na zem,“ písalo sa v inštrukciách.

Biznis s tabletkami

Výstrahy boli rýchlo stiahnuté z vysielania, no ľudia sa i naďalej zaujímali, ako zvýšiť svoje šance na prežitie jadrového útoku.

Aj preto sa Troy Jones, majiteľ portálu Nukepills.com, ktorý za 180 dolárov predáva rodinné núdzové radiačné balíčky, v nedeľu ponáhľal do svojej kancelárie a do práce nahnal aj troch svojich zamestnancov. Zavalilo ich totiž množstvo objednávok tabletiek s jodidom draselným, dýchacích masiek s filtrom a radiačných obrúskov.

„Je to úžasné,“ pochvaľoval si Jones.

Školenie odložili

Americká vláda má vypracovaných množstvo pokynov, ako ostať v bezpečí aj v prípade jadrového útoku. Štátne Centrum kontroly a prevencie chorôb malo navyše na utorok naplánované školenie o reakcii zdravotníctva na možný jadrový výbuch. Inštitút ho však tesne pred havajským poplachom odložil.

Hoci bude školenie napokon zamerané na chrípku, centrum má viacero nápadov, ako sa ochrániť v prípade radiačného ohrozenia. Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti ponúka niekoľko návrhov aj na stránke ready.gov.

1. Choďte do podzemia

Pivnica vás ochráni pred rádioaktívnymi spadovými časticami lepšie než prízemie budov. Zatvorte okná i kozubové klapky a vypnite kúrenie aj klimatizáciu. Čím hrubšie steny, tým lepšie pre vás. Hutný materiál, dokonca aj knihy, ponúka väčšiu ochranu. Nemôžeme sa preto čudovať tým Havajčanom, ktorí sa rozhodli nadvihnúť kanalizačné poklopy a zliezť do šachty v domnení, že im hrozí jadrový útok.

2. Zožeňte si núdzový balíček

Federálna agentúra pre núdzový manažment už dávnejšie zverejnila zoznam, podľa ktorého si zostaviť vlastný núdzový balíček. Vlastný, omnoho dlhší, zoznam má aj Centrum kontroly a prevencie chorôb. Väčšina z položiek je celkom samozrejmá, no okrem lekárničky, rádia či baterky tam nechýba ani ručný otvárač konzerv, detské vlhčené utierky a píšťalka na privolanie pomoci.

3. Skoordinujte sa s príbuznými

Pripravte si plán, ako sa v prípade núdze skontaktujete s rodinou a priateľmi. Dohodnite sa tiež, kde sa stretnete po tom, keď nebezpečenstvo odznie.

4. Zistite si, kde sú protiatómové kryty

Spýtajte sa miestnych úradníkov, kde sú vo vašom okolí najbližšie protiatómové kryty. Ak nie sú nablízku žiadne, popremýšľajte, čo by vám mohlo poslúžiť ako provizórny prístrešok. Najčastejšie sú to pivnice, stanice metra či tunely.

5. Buďte trpezliví

Pripravte sa na to, že po jadrovom výbuchu možno budete musieť v kryte ostať až 24 hodín. V oblastiach, kde je rádioaktívny spad najsilnejší, sa možno z protiatómového krytu nedostanete aj celý mesiac.

6. Ak ste vonku, ľahnite si na zem

Ak budete práve vonku, keď príde k výbuchu, nedívajte sa na oblohu. Ohnivá guľa vás môže oslepiť. Ľahnite si čo najtesnejšie k zemi a prikryte si hlavu. Aj keď explózia pominie, môže sa stať, že tlaková vlna k vám dorazí až o tridsať sekúnd, či dokonca neskôr.

7. Nájdite si útočisko a zbavte sa šiat

Nájdite si prístrešok čo najskôr. Zbavte sa šiat, aby sa rádioaktívny materiál ďalej nešíril. Týmto jednoduchým krokom dokážete odstrániť až 90 percent kontaminácie.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Zdravie

Teraz najčítanejšie