Denník N

Aké triky v súčasnosti využívajú profesionálni zlodeji áut a ako sa proti nim brániť

Zlodeji áut sú čoraz vynachádzavejší v hľadaní spôsobu, ako si vaše auto privlastniť.

Medzi ich obľúbené spôsoby krádeže patrí napríklad:

  1. Použitie zariadenia Zieh Fix

Toto zariadenie využívajú v núdzových prípadoch aj hasiči či kľúčové služby. Pomocou neho sa bez poškodenia dá vyňať celá valcová zložka zámku.

  1. Využitie diagnostického prístroja

Ide o často využívaný nástroj zlodejov. Pomocou neho vie zlodej veľmi jednoducho deaktivovať imobilizér, naštartovať a tým pádom aj odísť s vaším autom.

  1. Výmena riadiacej jednotky

Ak sa riadiaca jednotka vyrobená z dielov iného auta vhodne preprogramuje, dá sa pomocou nej naštartovať rovnaký model auta.

  1. Použitie atrapy kľúča

Atrapu kľúča si zlodeji veľmi jednoducho vedia vyrobiť napríklad z dreva. Chce to síce trochu šikovnosti, ale v konečnom dôsledku ide o veľmi efektívny nástroj, ktorý je navyše pri cestnej kontrole relatívne nenápadný, keďže auto nebude mať poškodenú spínaciu skrinku.

  1. Použitie poľského kľúča

Klasika medzi zbraňami zlodejov, ktorí ho využívajú skoro na každý typ automobilu. Pôsobením páky kľúča je možné uzamykací mechanizmus pretočiť, čo zručný zlodej zvládne za menej ako pol minúty.

Ako si teda uchrániť svoje vozidlo pred tým, aby vám nezmizlo z parkoviska pred domom, keď zlodeji obídu snáď každý systém?

Jeden spôsob na to poznáme. Ten sa zlodejom prelomiť nepodarilo, aj keď sa o to pokúšali vo viac ako 500 prípadoch. Úspešní však neboli ani raz. Ide o zabezpečovací systém VAM, čo je unikátny 6-cestný elektromechanický zabezpečovací systém, ktorý vyvinula a patentovala spoločnosť VAM system. Je výnimočný tým, že dokáže naraz blokovať v aute až 6 vecí.

Vaše vozidlo tak nebude možné napadnúť rušičkou GPS/GSM/GPRS signálu ani čítačkou kódov či diaľkových ovládaní.

Nebude možné ani:

  • vymeniť spínaciu skrinku,
  • vymeniť riadiacu jednotku motora,
  • vymeniť palubnú dosku,
  • použiť duplikát kľúča.

Tento jedinečný systém bol vyvinutý pred viac 18 rokmi a dlho bol skúšaný preto, aby ste si mohli byť naozaj istí, že vaše vozidlo bude perfektne chránené.

Viac o zabezpečovacom systéme VAM a jeho výhodách pre vaše auto si prečítajte na: www.autoalarm-vamos.sk alebo sa informujte telefonicky na čísle 0902 846 888

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie