Denník N

Odstúp, satan!

V Kamerune sa nedodržiavajú zákony a bujnie korupcia. Súdom a polícii nik neverí. Obyčajným ľuďom na vidieku zostáva len viera v svojich predkov a zotrvávanie pri stáročných tradíciách.

Tento rok vynechám svoju pravidelnú cestu do Kamerunu. V anglofónnej časti krajiny sa strieľa, vládne vojsko zasahuje proti každému prejavu nespokojnosti, novinári, učitelia, spisovatelia a aktivisti sú hromadne zatýkaní. Prezident Paul Biya sa rozhodol, že politický problém sa dá vyriešiť iba vojensky a tvrdo – ľudí, ktorí žiadajú svoje práva, nazýva teroristami a nariadil voči nim brutálne zásahy. O to radostnejšie som prijal novoročné želania od tamojších známych, ktorí majú prístup na internet. V malom kráľovstve pri nigérijských hraniciach sú zatiaľ všetci živí, i keď v okolitých väčších mestách prišli o život desiatky nevinných.

Po tradičných pozdravoch došlo aj k obvyklej otázke, čo je u nás nové, a tak som automaticky odpovedal – všetko je po starom, i keď možno nie celkom, a ako perličku na záver som pridal informáciu o vyháňaní démonov exorcistom na župnom úrade v Žiline.

„To je fantastické!“ dostal som bleskovú odpoveď.

Mierne som ho sklamal, keď som mu vzápätí oznámil, že obradu sa nezúčastnili aj naši tradiční šamani a neobetovali pritom kozľa. Ale lepšie ako nič, démoni sú silní a nevyspytateľní. Možno nabudúce. Hej, pomyslel som si, majú sa na tom úrade ešte čo učiť. No za tie roky, čo ich čakajú, môžu svoje obrady patrične vyšperkovať. Veď očakávania voličov sú značné.

Z riadkov môjho priateľa som ucítil závan horúceho a vôňami presýteného vzduchu na kamerunskom vidieku. Duchovné veci sa tam berú veľmi vážne a v najbizarnejších letničných cirkvách je vyháňanie diabla jednou z najpopulárnejších aktivít. V kriku a tranze tam kňazi dostávajú z tiel členov svojej cirkvi démonov prikladaním dlaní na čelo, ťahaním za vlasy alebo jednou poriadnou ranou spakruky. Veriaci si potom v tlačenici pred svätyňou kupujú čarovné liečivé kamene na ochranu alebo posvätenú ryžu, ktorá stojí desaťkrát toľko ako obyčajná z trhu. Majú sa lepšie, usmievajú sa, veci sa vyriešili. Doma si môžu pozrieť aj televíziu – jeden z kanálov vysiela nonstop iba vyháňanie diabla, ľudia pred kňazom rad radom oslobodení odpadávajú s vyvrátenými očami.

Na nový rok zas šamani obetujú niekoľko sliepok alebo väčšie zviera, aby si okrem dobrej úrody naklonili priazeň duchov, ktorí môžu pomáhať aj škodiť. Veští sa z vnútorností, tancuje sa v maskách, rozpráva sa s mŕtvymi, obracia sa na vyššiu moc, ktorá zhora zasiahne a dá veci do poriadku. Udobriť si zlé sily je o to dôležitejšie, že v krajine sa nedodržiavajú zákony a bujnie korupcia. Politici si robia svoje obchody a na problémy krajiny kašlú. Štátnemu aparátu, súdom a polícii nik neverí. Obyčajným ľuďom na vidieku zostáva len viera v svojich predkov a zotrvávanie pri stáročných tradíciách.

Ľuďom zo župného úradu v Žiline teda ďakujem za oživenie spomienok na jednu krásnu, ťažko skúšanú krajinu a odovzdávam pozdravy z kamerunskej džungle. Robíte to fantasticky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie