Denník N

Dolores O’Riordanová zápasila s démonmi. Jej príbeh ukazuje, že sláva môže byť aj peklom

Dolores O'Riordanová na snímke z decembra 2015 prichádza na súd v írskom meste Ennis. Foto - Tasr/AP
Dolores O’Riordanová na snímke z decembra 2015 prichádza na súd v írskom meste Ennis. Foto – Tasr/AP

Pesničky írskej speváčky zo skupiny Cranberries sú známe, jej komplikovaný osobný život menej.

Vo veku 46 rokov sa neumiera a už vôbec nie pri nahrávaní nových piesní. Prvý šok po správe o úmrtí Dolores O’Riordanovej však už opadol, teraz prichádzajú otázky, čo sa vlastne stalo. Či išlo o náhlu zdravotnú príhodu, o nešťastnú náhodu alebo o samovraždu, ukáže pitva. Niečo však naznačuje niekoľko udalostí zo života známej hudobníčky, ktoré ani mnohí fanúšikovia nepoznajú.

Bola to jedna z najvýraznejších skupín prvej polovice 90. rokov. Hudobná scéna mala vtedy silné obdobie, viaceré známe mená dokázali prísť s výbornými nahrávkami a zároveň sa objavilo veľmi veľa výrazných debutov. Medzi nováčikmi, ktorí okamžite zažiarili, bola aj írska štvorica. Volali sa Cranberries a ich úspech stál najmä na útlom, nakrátko ostrihanom dievčati za mikrofónom. Mala osemnásť, keď našla inzerát, že kapela v mestečku Limerick hľadá speváka. Prišla, zahrala pár vlastných nápadov a bolo vybavené.

Čaro novej zostavy nezostalo len v skúšobni. Názov debutového albumu Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? (1993) sa dal brať ako skromnosť, no reakcie naň hovorili niečo úplne iné. Cranberries si s pomocou producenta Stephena Streeta (The Smiths, Morrisey, Blur) stvorili vlastný štýl, pesničky postavené na pár základných akordoch s chytľavými melódiami, názvuky tradičnej írskej hudby s rockovými gitarami a predovšetkým výrazný vokál. Dolores však nebola len svojskou speváčkou s pôsobivými prechodmi do falzetu a čarovným prízvukom, ale aj hlavnou textárkou a spoluautorkou všetkej hudby. Stala sa idolom, platonickou láskou mnohých fanúšikov aj vzorom pre novú generáciu mladých speváčok.

Po výrazných debutoch sa vždy čaká, s čím hudobníci prídu na druhom albume. Či dokážu nadviazať, či dokonca posunúť sa ešte ďalej, alebo už len varia z toho istého. Cranberries na No Need To Argue (1994) vytiahli hitovku Zombie a stali sa z nich globálne hudobné hviezdy. S veľkou slávou však prišli aj veľké problémy. Tie sa týkali najmä Dolores a v rokoch 2003 až 2009 si vynútili pauzu kapely. Fanúšikovia ju najskôr pripisovali únave po veľkých turné, najbližší ľudia speváčky však poznali skutočné príčiny a ostatní sa ich dozvedeli až oveľa neskôr.

Hudobníčka alebo matka?

Bola za tým aj úzkosť z vystupovania, aj túžba po rodinnom živote. „Túžila som zostať doma, prať, vodiť deti do školy. Vypnúť a byť matkou. Užívala som si život v Kanade, odkiaľ je môj manžel, pretože sa tam ku mne správali ako k obyčajnej osobe. Stala som sa dobrovoľníčkou v škole, už som mala po krk slávy,“ povedala speváčka roku 2009 v rozhovore pre The Independent.

V spomínanom interview bola veľmi otvorená. Do Cranberries prišla ako neznáme mladé dievča z malého mesta a rýchla sláva s ňou poriadne zamávala. Jedným z prvých varovaní bola nehoda v zime 1992 vo Francúzsku. Keď sa pustila z kopca, hoci sa nikdy predtým nelyžovala, skončila v nemocnici a po operácii jej museli do nohy vložiť kovovú výstuž. Neskôr to začalo byť oveľa horšie. Speváčka priznala, že mala paranoidné stavy, istý čas vôbec nedokázala vyjsť z izby a takmer sa psychicky zrútila. „Bolo to fakt zlé, trochu ako vo filme Jakubov rebrík. Myslela som si, že ma ľudia po celý čas sledujú. Pri spätnom pohľade sa mi zdá, že na chvíľu som sa zbláznila. Nedokázala som ísť von alebo opustiť izbu, a aj keď som bola v miestnosti, zdalo sa mi, že vidím, ako sa na mňa pozerajú tváre.“

Život medzi koncertmi po celom svete, interiérmi hotelov, nahrávacím štúdiom a skúšobňou je skúškou odolnosti. Nie každý muzikant to dokáže dlho ustáť, pre mladú ženu pochádzajúcu z veľkej rodiny bolo dvojnásobne ťažké, že nemôže často vídať svojich priateľov. V prípade Dolores to zmenilo prvé dieťa, syn, ktorý sa jej narodil, keď mala 25. „To bol prelomový moment. Pocítila som silnú potrebu prežiť, byť tu. Dovtedy som už nechcela zostať na svete. Bolo to ako sa znovu narodiť. Povedala som si: Už nechcem znovu robiť hudbu. Úplne som prestala spievať, dokonca aj v sprche.“

Hroziaci koniec Cranberries vtedy ešte neprišiel. Keď mal syn dva roky, speváčka dokázala zladiť rodinu s hudbou a začala s kapelou robiť nový album Bury the Hatchet (1999). Stará hitovka Zombie bola protestom voči bombovému útoku IRA, pri ktorom zahynuli dve deti, ale názov čerstvej nahrávky hovoril o zakopaní vojnovej sekery speváčky samej so sebou, čo potvrdil aj singel Animal Instinct. „Môj syn ma urobil šťastnou. O ňom som napísala Animal Instinct. Znovu som našla šťastie a dokázala spievať.“

Temné prízraky detstva

Dolores však musela čeliť aj niečomu ešte horšiemu. Začalo to vychádzať najavo len nedávno a postupne. Najskôr v roku 2013 rozhovore pre magazín Life povedala, že keď mala osem, bola sexuálne zneužitá niekým, komu dôverovala. Vtedy začala mať problémy s anorexiou a depresiou, neskôr začala temné spomienky a stavy zaháňať liekmi. V roku 2014 pre Belfast Telegraph šokovala vetou, že má výčitky svedomia, pretože sa pred pár mesiacmi pokúsila predávkovať.

V roku 2015 prezradila, že trpí bipolárnou poruchou. Priznala, že krátko predtým po rozvode svojho 20-ročného manželstva v lietadle cestou do Ameriky napadla letušku a vzápätí aj policajtov. Britské médiá vtedy písali, že lekárske správy pri súdnom procese ukázali, že v čase incidentu trpela psychickými problémami, ktoré mohli spôsobiť stratu kontroly nad sebou.

Bipolárna afektívna porucha je odborný názov pre mániodepresiu. Ide o „duševné ochorenie, ktoré narúša názor pacienta na svoju osobu a na svoje reálne možnosti v dôsledku patologických, často chronických výkyvov nálady smerom do depresívneho syndrómu a vzápätí do syndrómu mánie“.

Naposledy sa Dolores dokázala vrátiť k hudbe vlani, keď s The Cranberries vydali siedmy štúdiový album Something Else. Obsahoval akustické verzie starších piesní a tri novinky nahraté s Irish Chamber Orchestra. Kapela oznámila plány na turné po Európe, USA a Veľkej Británii, v máji ho však zrušila. Ako oficiálny dôvod uviedli O’Riordanovej problémy s chrbtom.

V posledných týždňoch sa zdalo, že speváčka prežíva lepšie obdobie. „Ahojte všetci, tu je Dolores. Cítim sa dobre! Cez víkend som po mesiacoch trochu koncertovala, hrala som niekoľko piesní na párty v New Yorku a naozaj som si to užila! Šťastné Vianoce všetkým,“ prihovorila sa 22. decembra fanúšikom skupiny Cranberries na jej facebookovej stránke.

V prvých januárových dňoch odišla do Londýna nahrávať do štúdia a domov sa už nevrátila. Podľa posledných správ zomrela v hoteli Hilton a podľa zlomených priateľov, ktorí s ňou boli v posledných dňoch, mala okrem bolestí chrbta “príšernú depresiu”.

Slovo dolor znamená v španielčine bolesť, v množnom čísle je to dolores. Málokedy človeku meno tak sedí, ako jej.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie